Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 21 - 24 mei 2023

Met deze week: Harderweide: 48 woningen in verkoop, inloopspreekuur casemanager dementie in het Odensehuis en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Harderweide: 48 woningen in verkoop

Woningzoekers opgelet! Er staan weer 48 woningen te koop in Harderweide. Dit keer gaat het om koopwoningen van projectontwikkelaar BPD Ontwikkeling. Er komen 2 onder 1 kapwoningen, hoekwoningen, tussenwoningen en vrijstaande woningen. Alle beschikbare woningtypen en prijzen staan online op www.nieuwbouw-harderweide.nl. Iedereen kan zich van 23 mei tot dinsdag 6 juni inschrijven als belangstellende. Er geldt, net als bij de vorige verkoopfases, een toewijzingsprocedure. Kijk voor meer informatie op de website.
 
De nieuwe woonwijk Harderweide is onderdeel van Drielanden en biedt moderne, comfortabele energiezuinige woningen in een groene omgeving. Een heerlijke plek om een nieuw thuis te creëren en te genieten van de vele voordelen van het wonen in een groene omgeving, en toch alle voorzieningen en de stad Harderwijk dichtbij.
 
Starterslening Harderwijk
Komt u net een beetje te kort voor het aankopen van uw eerste woning? Sinds 5 mei 2023 is de Starterslening gemeente Harderwijk voor meer woningen beschikbaar. De gemeente verhoogt namelijk de grens om in aanmerking te komen voor de lening. Hiermee kunt u nét een beetje extra lenen voor het kopen van een eerste woning. Iets voor u? Kijk op www.harderwijk.nl/starterslening

Inloopspreekuur casemanager dementie in het Odensehuis

Sinds kort houdt een casemanager dementie een inloopspreekuur in het Odensehuis. Zorggroep Noordwest Veluwe en het Odensehuis werken samen om mensen met geheugenproblemen en hun naasten informatie te geven.
 
Zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis wonen
De casemanager dementie is een onafhankelijke zorgprofessional die mensen met dementie thuis begeleidt. De casemanager helpt om zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen. Het is ingewikkeld om de weg te vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rond dementie. Een casemanager ondersteunt hierbij, verwijst naar zorg en helpt met het vinden van passende zorg.
 
Stel uw vragen aan de casemanager 
Hebt u vragen aan de casemanager? Bijvoorbeeld: “Hoe kom ik aan een casemanager? Zijn er kosten verbonden aan de inzet van een casemanager?” Of bent u benieuwd wat een casemanager dementie voor u kan betekenen? Kom dan eens langs in het Odensehuis. Dit kan op donderdagmiddagen.
 
Tijd: donderdag 13.30 - 14.30 uur
Plaats: Wijkontmoetingscentrum de Aanleg, Albert Verweyplein 30, 3842 HH Harderwijk 

Aanleg nieuwe skatebaan Parkweg van start

Een gloednieuw ontwerp voor een skatebaan aan de Parkweg, bedacht door jongeren uit Harderwijk voor alle skate- en stepliefhebbers in Harderwijk. Dat is het resultaat van een mooie samenwerking tussen zo’n 30 jongeren en de gemeente. De wensen, tips en ideeën van de groep zijn in een ontwerp voor een nieuwe skatebaan opgenomen en de aanleg kan beginnen.

De werkzaamheden starten 22 mei en duren tot eind juli. Er is voor deze periode gekozen vanwege het (hopelijk) gunstige weer. Zo duren de werkzaamheden zo kort mogelijk. Wethouder Martijn Pijnenburg: “Ik vind het een prachtige samenwerking geworden en ben trots op de jongeren die zo goed hebben aangegeven wat ze wilden. Een burgerinitiatief op deze jonge leeftijd is bijzonder; ik vind dat echt knap van ze!” 

8 juni: Veiligheidsmiddag cybercrime en ondermijning op bedrijventerrein ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’

Op 8 juni a.s. organiseren de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten in samenwerking met de Bedrijvenkring Harderwijk en het Platform Veilig Ondernemen (PVO) een veiligheidsmiddag. Deze middag is specifiek bedoeld voor ondernemers op bedrijventerreinen. Laat je meenemen in de wereld van cybercriminaliteit en ondermijning, leer meer over de signalen en ontdek hoe je de kans verkleint om zelf slachtoffer te worden.

Er zijn 4 verschillende workshops van 30 minuten te volgen:
  • Cybercriminaliteit ‘Eerst checken dan klikken’
  • Ondermijning ‘Schimmige praktijken in huurpanden’
  • Presentatie van de Academie van Ambulancezorg ‘Eerst denken dan doen’
  • Slachtoffergesprek van een ondernemer over de duistere kant van internet ‘En toen was ik alles kwijt’.
Je kunt je voor maximaal voor 3 workshops opgeven.
Deze inspirerende middag vindt plaats in het Experium van de Academie voor Ambulancezorg op het Bouw & Infrapark te Harderwijk. Een bijzondere plek die je echt eens van dichtbij moet hebben gezien. We sluiten de middag af met een hapje en een drankje rond de foodtruck.

Ben je ondernemer op een van de bedrijventerreinen in de regio? Meld je dan uiterlijk 31 mei aan
via www.pvo-oostnederland.nl/veiligheidsmiddag

Datum: donderdag 8 juni 2023
Inloop: vanaf 15.45 uur
Aanvang programma: 16.15 uur
Einde: 19.00 uurLocatie: Academie voor Ambulancezorg, Bouw en Infra park, gebouw 110, Ceintuurbaan 2 in Harderwijk 

Voor controle of op bezoek naar het ziekenhuis? OV-ambassadeurs leggen uit hoe u kunt reizen!

Drukte op de weg en een parkeerplaats vinden maken het soms lastig om met de auto naar het ziekenhuis te gaan. Het openbaar vervoer kan een mooie uitkomst bieden. Bussen stoppen voor de deur van het ziekenhuis. OV-ambassadeurs kunnen u alle uitleg over het openbaar vervoer geven.
 
OV-Inloopspreekuur
Heeft u vragen over het reizen met trein, bus of buurtbus? Of over de ov-chipkaart, een kaartje kopen of OVpay (betalen met uw bankpas)? Stel ze dan aan een ov-ambassadeur tijdens een van onze inloopspreekuren. Ov-ambassadeurs zijn vrijwilligers die het reizen met het openbaar vervoer gewend zijn. U kunt gratis en vrijblijvend binnenlopen.
 
Wanneer:     donderdag 25 mei
Hoe laat:       10.00-11.30 uur
Waar:            Bibliotheek Harderwijk, Havendam 56, Harderwijk
 
OV-Proefreis
Tijdens de proefreis laten ov-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. Op de stations krijgt u duidelijke uitleg. Hoe u kunt in- en uitchecken met uw ov-chipkaart bij verschillende vervoerders, en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten. 
U reist op eigen kosten. Neem daarom uw geldige ov-chipkaart mee. Of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Na aanmelding wordt u gebeld over het exacte tijdstip en de opstapplaats vanuit uw eigen woonplaats.
 
Wanneer:        vrijdag 2 juni
Waar:              vanuit Harderwijk
 
Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de ov-ambassadeurs: 038 – 45 40 130.
 
Telefonische spreekuren  
U kunt ook telefonisch contact opnemen met een ov-ambassadeur via: 038 – 303 70 10. Kijk voor de dagelijkse spreekuren en andere informatie op: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur. 

Parkeren van campers, caravans, of aanhangwagens op de openbare weg

Het vakantieseizoen begint bijna. Waar moet u op letten bij het parkeren van uw camper, caravan of aanhangwagen? Dit mag maximaal 3 dagen. Bijvoorbeeld voor het in- en uitpakken als u op vakantie gaat. Parkeert u langer dan 3 dagen? Dan riskeert u een boete van € 100,-.
 
Woont u in de binnenstad? Dan heeft u een tijdelijke vergunning nodig voor deze 3 dagen
Woont u buiten de binnenstad? Dan heeft u geen ontheffing of vergunning nodig. Gebruikt u uw camper of caravan niet? Dan moet u deze stallen. Dat doet u in een caravanstalling of op een ander particulier terrein. U mag uw kampeermiddel niet op de openbare weg stallen.
 
Vergunninghouders P1 en P2
Op P1 en P2 is een paar jaar tijdelijk gelegenheid geweest om campers te parkeren. Hier staan enkele vergunninghouders. Deze tijdelijke gelegenheid vervalt per 1 september 2023. Voor die tijd sturen we de deze campervergunninghouders een brief. Maar we adviseren de campereigenaren nu alvast op zoek te gaan naar een geschikte stalling. De gemeente biedt per 1 september 2023 geen parkeergelegenheid meer als camperstalplaats. Alleen nog voor toeristen. 

Agenda

Raadsinformatie
De Raad vergadert op donderdag 1 juni vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Voorbereidingskrediet Windturbines Lorentz en Uitvoeringsagenda Duurzaamheid 2023-2024. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Geen afvalinzameling op tweede pinksterdag
Het Milieupark is op tweede pinksterdag 29 mei gesloten. Op maandag 29 mei wordt geen afval ingezameld. Deze inzameldag is verschoven naar zaterdag 27 mei. Zet u de restafvalcontainer om 07.30 aan de weg. Twijfelt u? Kijk in de app ‘afvalwijzer’ of de website mijnafvalwijzer.nl 
 
Samenvatting bekendmakingen
Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Reclame plaatsen Strandboulevard Oost 16, 3841AB Harderwijk, 19 mei 2023
  • Uitbreiding en verbouw woning Parallelweg 26 175, 3849MN Hierden, 17 mei 2023
  • Extra verdiepingsvloer en goederenlift realiseren Fahrenheitstraat 35, 3846CC Harderwijk, 17 mei 2023
  • Dakterras Gruttomeen 11, 3844ZA Harderwijk, 17 mei 2023
  • Tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 17 mei 2023
  • Plaatsen zonnepanelen Havendam 18, 3841AA Harderwijk, 15 mei 2023
  • Tijdelijk schoolgebouw De Sypel 2, 3842AE Harderwijk, 15 mei 2023
  • Vernieuwen kap en plaatsen dakkapel Middenlaan 32, 3843BC Harderwijk, 15 mei 2023
  • Reclame Gelreweg 34, 3843AN Harderwijk, 15 mei 2023
  • Vernieuwen kap en plaatsen dakkapel Middenlaan 30, 3843BC Harderwijk, 15 mei 2023
  • Wijzigen gevel Korhoenlaan 1-151, 3847LL Harderwijk, 15 mei 2023 
Verlening omgevingsvergunningen
  • Kappen 1 boom Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 17 mei 2023
  • Wijzigen schoorsteen Berkenboomsweg 10, 3849MR Hierden, 17 mei 2023
  • Zonnepanelen Havendam 18, 3841AA Harderwijk, 17 mei 2023 
Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen
  • Verlenging beslistermijn voor dakrenovatie rijksmonument Zuiderzeestraatweg 130 Hierden, Zuiderzeestraatweg 130, 3849AK Hierden, 15 mei 2023 
Milieumeldingen
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een schuur aan Beekhuizerweg 1 te Hierden, 19 mei 2023
  • Melding voor het plaatsen van een bovengrondse dubbelwandige opslagtank voor HVO en tankautomaat/locatie aan Gelreweg 2 B te Harderwijk, 19 mei 2023 
Overig
  • Aanvraag voor het gebruik van een meerjarige evenementenvergunning voor Jeugdtheaterfestival (Stichting Podia Harderwijk), en de Vlooienmarkt (Jo-Jo Aktiviteiten) te Harderwijk, 19 mei 2023
  • Aanvraag voor het gebruik van een meerjarige evenementenvergunning voor het Huttenfeest te Harderwijk, 19 mei 2023
  • Toestemming voor een incidentele standplaats ten behoeve van campagne-activiteiten aan Strandboulevard-West te Harderwijk, 19 mei 2023
  • Gemeente Harderwijk – ruiling perceel grond en water Stichting Vischafslag Harderwijk, 19 mei 2023
  • Gemeente Harderwijk – verhuur perceel grond aan Stichting Vischafslag Harderwijk, 19 mei 2023
  • Ingetrokken toestemming voor de exploitatie van een gastouderbureau aan Middelste Wei te Harderwijk, 19 mei 2023