Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 50

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 50 – 14 december 2016

Tijdelijke stremming Strandboulevard

In het kader van de herinrichting van de Strandboulevard is de aannemer gestart met het (ver)leggen van riolering, kabels, leidingen en nieuwe (tijdelijke) bestrating in het westelijk deel van het Boulevardgebied.
 
In verband met het vervangen van stroom- en gasleidingen wordt in de periode van maandag 19 december tot donderdag 21 december de straat Buiten de Bruggepoort nogmaals tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit geldt ook voor de kruising Bruggestraat/Vijhestraat.
 
Voetgangers en fietsers hebben wel doorgang. Met extra bebording maken wij dit duidelijk. Om te voorkomen dat (vracht)verkeer vastloopt in de Kerkstraat, Bruggestraat en Vijhestraat staan op de kruisingen van de Markt/Bruggestraat, Kerkplein/Kerkstraat en Kerkplein/Vijhestraat verkeersregelaars in om het (vracht)verkeer te begeleiden. Bewoners en bezoekers, die het gebied met de auto bezoeken, kunnen de Bruggestraat via de Rabbistraat verlaten. Meer informatie: www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden.    

Alcohol tijdens feestdagen

De feestdagen zijn in aantocht. Gezelligheid, daarbij hoort vaak wijn, bier en champagne. Of toch niet? Voor jongeren is het goed om niet te drinken. Veel ouders weten dat alcohol slecht is voor de hersenontwikkeling van hun kind.
 
Hoe gaat dat tijdens de feestdagen? Volwassenen drinken zelf ook bij bijzondere gelegenheden en toch dat glaasje voor uw kind inschenken is zo gebeurd. Een regel is voor kinderen enkel duidelijk als u consequent bent. Dus ook tijdens kerstdiner of oudjaar geen alcohol als je nog geen 18 bent.
 
Thuis leren?
Is het beter een kind thuis te leren drinken dan te wachten tot 18 jaar, een leeftijd waarop hij mogelijk buiten uw toezicht met alcohol begint? Dat is niet zo. Onderzoek laat zien dat jongeren die thuis leren drinken na verloop van tijd (steeds) méér drinken, zowel thuis als buitenshuis. Het is daarom goed om duidelijk te zijn én te blijven, ook bij de feestdagen: geen alcohol tot 18 jaar.
 
Hulp en informatie
U kunt als ouder bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van alcohol en opvoeding, www.cjgharderwijk.nl. Tips om met u kind erover te praten, staan op www.hoepakjijdataan.nl. Het loont om de regel vol te houden, uw kind start gezond het nieuwe jaar. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 22 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Plankosten Waterfront 2017. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over mogelijk datalek door gestolen laptop. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Aangepaste openingstijden stadhuis en de Sypel

In verband met het eindejaarsfeest voor medewerkers is het stadhuis woensdag 21 december vanaf 14.30 uur gesloten voor publiek. Zwembad de Sypel is vanaf 14.15 uur gesloten. Sporthal de Sypel is vanaf 15.00 uur gesloten. 

Inloopavonden over GFT inzameling succes

De inloopavonden afgelopen week, over de inzameling van Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) zijn goed bezocht. Bewoners van de Binnenstad en/of hoogbouw (appartementen) waren hiervoor per brief uitgenodigd.
 
Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met een plan voor Harderwijk en Hierden om zoveel mogelijk grondstoffen uit het afval gescheiden in te zamelen en de hoeveelheid restafval fors te verminderen naar 100 kilogram per inwoner per jaar. Maar nog niet alle bewoners van de Binnenstad en/of hoogbouw (appartementen) hebben op dit moment de mogelijkheid om het GFT-afval gescheiden van het restafval aan te bieden. 

Voorbeelden van een aantal alternatieven voor inzameling van GFT-afval  (verzamelcontainers, minibakjes, zakken, enz.) werden tijdens de inloopavonden getoond. Bewoners konden aangeven wat zij het beste alternatief vinden voor hun situatie.
 
Meedenken kan nog steeds, tot 31 december. U kunt contact opnemen met  de servicelijn van Snel Herstel, tel. 411 333.

Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst 2017

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders nodigen u van harte uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 4 januari 2017. Tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst staat het thema ‘Hart voor de stad’ centraal. Harderwijk wil een gemeente zijn die een ieder graag uitnodigt voor een prettig en gastvrij verblijf in de stad. Harderwijk bruist van de evenementen het hele jaar door; op dit moment is dat Harderwijk Winterstad.
 
Wij willen u graag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de sfeer hiervan laten proeven. Wij zijn trots op de wijze waarop inwoners, bedrijven, organisaties met hart voor de stad zich inzetten voor een aantrekkelijke en ondernemende leefomgeving, waarbij iedereen kan meedoen en gebruik gemaakt wordt van ieders talent.
 
Tijdens de bijeenkomst wordt de Piet Dijkstra Prijs weer uitgereikt aan een inwoner van Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners.
 
U bent van harte welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst in de tent bij de IJsbaan op de Markt, van 19.30 tot 21.30 uur. Wij ontmoeten u graag. 

Stadstoezicht controleert op afsteken vuurwerk

Elk jaar vallen veel slachtoffers door vuurwerk rond de jaarwisseling. Vorig jaar lieten honderden mensen zich voor vuurwerkletsel behandelen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. De grootste groep slachtoffers was onder de 15 jaar, gevolgd door jongeren in de leeftijd van 15 en 19 jaar.
 
Om die reden controleert Stadstoezicht streng op het afsteken van vuurwerk. Op 29, 30 en 31 december mag legaal vuurwerk verkocht worden aan personen van 16 jaar en ouder. Dit vuurwerk mag afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 2 uur ‘s nachts. In de binnenstad mag vuurwerk pas vanaf 19.00 uur afgestoken worden. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 
Wilt u meer weten over vuurwerk, kijk dan op: www.harderwijk.nl/vuurwerk.  

ViaVé klaar voor vervoer reizigers vanaf 1 januari 2017

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten staan klaar om vanaf 1 januari 2017 het vervoer van Regiotaxi Gelderland over te nemen. Dit gebeurt onder de nieuwe naam ViaVé. De wethouders Verkeer en Vervoer van de gemeenten hebben deze mijlpaal op donderdag 8 december gezamenlijk gevierd. Samen met Noot Touringcar Ede BV – Regie Centraal BV en de vervoerders nemen zij het vraagafhankelijk vervoer over van de provincie Gelderland.
 
Reizigers kunnen voor het boeken van een rit terecht op een nieuw telefoonnummer van ViaVé 088 - 655 77 10 en de nieuwe website www.viave.nl. Bestaande klanten ontvangen een informatiepakket en kunnen vanaf 10 december terecht voor het boeken van ritten vanaf 1 januari 2017. Voor de reizigers zijn de voertuigen van ViaVé duidelijk herkenbaar aan de bestickering. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 5-12-2016 Parallelweg 26-130: kappen 4 bomen
  • 6-12-2016 Groene Zoom: oprichten dierenkliniek
  • 6-12-2016 Hoge Varen kv 31: woning
  • 5-12-2016 Hoge Varen kv 27-28: 2-onder-1 kap woning
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 2-12-2016 Parallelweg 26-105: kappen 8 bomen
  • 2-12-2016 Korhoenlaan 1- 4: kappen 3 bomen
  • 5-12-2016 Schaapskamp 1A: kappen bomen
  • 5-12-2016 Zuiderzeestraatweg 98: kappen 1 boom
  • 5-12-2016 Parallelweg 26-19 en 26-20: kappen 8 bomen
  • 5-12-2016 Wijtgraaf 40: kappen 4 bomen
  • 5-12-2016 Bliksdam 3 en 5: 2-onder-1 kap woning in strijd regels ro
  • 5-12-2016 Waterfront 5 bruggen: bouwen 5 bruggen
  • 6-12-2016 Bloemendreef 24 t/m 44, Paardenbloemdreef 1 t/m 7, Boterbloemdreef 1 t/m 33: oprichten 32 woningen
  • 8-12-2016 Ouverturebaan 1: kweekkas in strijd regels ro
  • 8-12-2016 Knardijk West 4A: reclame op zuil (2x)
  • 8-12-2016 diverse locaties Harderwijk: kappen 155 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Standplaats ambulante handel bij winkelcentrum Stadsweiden
Burgemeester en wethouders zijn voornemens om de standplaatsen voor ambulante handel bij winkelcentrum Stadsweiden te verplaatsen. Door deze verplaatsing wordt de aanleg van een fiets- en voetpad mogelijk. Hiermee wordt uitvoering gegeven van een motie om veiligheid rondom het winkelcentrum te verbeteren.

Het voorstel en bijbehorende stukken liggen vanaf 7 december, gedurende zes  weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. Informatie: domein Samenleving dhr. J. Provoost tel: 411 911.
 
Ontheffing sluitingsuur 2e Kerstdag
De burgemeester heeft ontheffing van het sluitingsuur verleend voor de horecagelegenheden voor de 2e Kerstdag. Bezoekers mogen worden toegelaten tot 02.00 uur, bezoekers die reeds op 02.00 uur aanwezig zijn mogen tot 04.00 uur blijven. Dit geld voor de nacht van maandag 26 op 27 december 2016.
 
Besluit
Gemeente Harderwijk hebben besloten om, gelet op de overwegingen die zijn opgenomen in deze vergunning en gelet op artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen
omgevingsrecht:
  • Op 8-12-2016: De omgevingsvergunning onderdeel milieu ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van Aqua Farming Consult, Lorentzstraat ongenummerd, HDW00 A 3535 in te trekken.
Beroep en mogelijkheid van voorlopige voorziening:
Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na dagtekening van het besluit hiertegen een beroepschrift indienen bij de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem). Zij die partij zijn in de hoofdzaak kunnen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.
 
Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid digitaal beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.
 
Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. 026 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 13-11-2016: Baron Eten en Drinken Markt 15, 3841 CE in Harderwijk voor het gedeeltelijk slopen van de 1e verdieping van het pand.
  • 30-11-2016: Stationslaan 136, 3841 DC in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit het kerkgebouw.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Wijziging eisen reclame uitingen uitkijktoren Boekhorstlaan
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied - P Veluwe zijn om de beeldkwaliteit van de uitkijktoren met beeldmerk te waarborgen beeldkwaliteitseisen vastgesteld. Gebleken is dat enkele van deze eisen in de praktijk niet voldoen. Derhalve wordt voorgesteld de beeldkwaliteitseisen te wijzigen.
 
De ontwerpwijziging ligt met ingang van 15 december gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: domein Ruimte, de heer D. van der Hoeven, tel. 411 911.
 
De ontwerpbeleidsregel is ook in te zien op de website www.harderwijk.nl/beleidsregels.