Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 45

Met deze week: Hoe verloopt het bron- en contactonderzoek van de GGD? Uniek suïcidepreventie initiatief van start op de Veluwe en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Nieuw kindercollege van Harderwijk geïnstalleerd

In de raadsvergadering van 29 oktober zijn kinderburgemeester Daan Boersma en kinderwethouder Lissy van Bennekom geïnstalleerd door plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Laurens de Kleine. Kinderburgemeester Daan kreeg de kinder-ambtsketen om en kinderwethouder Lissy kreeg een speld die zij draagt als kinderwethouder. De kinderburgemeester en de kinderwethouder vormen samen het komende jaar het nieuwe kindercollege van Harderwijk.
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “Na een jaar mogen we andere kinderen een kans geven om te ontdekken hoe leuk het is om in het kindercollege van Harderwijk en Hierden te zitten. Er hebben dit jaar veel goede kandidaat-burgemeesters en –wethouders meegedaan en wat was het dan ook spannend. Daan en Lissy, voor jullie gaat het nu echt beginnen. Wat hebben jullie op een mooie manier aangegeven waar jullie voor willen gaan het komende jaar. Ik wens jullie veel succes. Samen maken we Harderwijk en Hierden nog mooier.”
 
Oog voor elkaar
Het kindercollege gaat nu aan de slag. Het komende jaar geven zij aandacht aan ontmoeting in Harderwijk en Hierden en oog voor kinderen die het moeilijk hebben. Als ambassadeur van de gemeente gaan zij samen met de collegeleden mee op pad naar evenementen en officiële gelegenheden, om bijvoorbeeld bijeenkomsten te openen of een toespraak te houden.
 
Afscheid Isabella en Nino
Het afgelopen jaar vormden Isabella Hoeve en Nino Petersen het kindercollege van Harderwijk. Zij hebben ondanks het coronavirus veel gedaan het afgelopen jaar. Altijd met volle inzet en veel enthousiasme. Zij droegen na een jaar met mooie ervaringen het stokje over aan het nieuwe kindercollege. Gisteren nam het college van burgemeester en wethouders afscheid van deze twee bijzondere Harderwijkers.

Open uw wereld tijdens de Week van de Pleegzorg

Wat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn, is het voor veel jeugdigen niet; een veilig thuis om op te groeien. Voor deze kinderen en jongeren zijn pleegouders onmisbaar. Tijdens de Week van de Pleegzorg tot en met 4 november besteed Pleegzorg Nederland aandacht aan pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Juist nu de wereld er sinds het begin dit jaar zo anders is gaan uitzien, is de vraag naar pleegouders toegenomen. Ontdek de pleegouder in u op openjewereld.nu.
 
Pleegoudercafé Harderwijk

Om meer pleegouders de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, is er het pleegoudercafé: een plek voor pleegouders om binnen te lopen, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Op 24 september was de eerste bijeenkomst in het sfeervolle California. De volgende pleegoudercafés in Harderwijk zijn 19 januari en 21 april van 20.00 - 21.30 uur in California (Deventerweg 2a). Komt u ook? Graag van tevoren even aanmelden bij Esther via [email protected] of 06 11 92 37 00.

Meehelpen op een stembureau

De Tweede Kamerverkiezingen zijn pas 17 maart 2021, maar we zijn al bezig met de voorbereidingen. Daarom zoeken wij inwoners die op een stembureau willen meehelpen. Als lid van een stembureau zorgt u ervoor dat kiezers een stem kunnen uitbrengen bij de verkiezingen. Een ochtend of middag op een stembureau geeft een inkijk in het hart van onze democratie. Interesse? Meld u dan aan via harderwijk.nl/meehelpenopeenstembureau.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 12 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere de begroting 2021-2024. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit betreft openbare vergaderingen, u kunt deze online volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor publiek dat wil inspreken en zich heeft aangemeld via [email protected] of 0341 411 911. 
 
De fractie SGP heeft het college schriftelijke vragen gesteld over problematiek rood voor rood regelingen en kleine bouwinitiatieven en onderhoud wegen. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over bedrijventerreinen. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over camperplaatsen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Duurzame huizenroute online

Een comfortabel en energiezuinig huis, hoe krijg je dat voor elkaar? Van 7 november tot 15 december doet u inspiratie op tijdens de online Duurzame Huizen Route. Via een videoverbinding laten gastvrije huiseigenaren zien hoe zij hun woning duurzamer maakten en gaan zij met belangstellenden in gesprek. Bekijk de ervaringsverhalen over bijvoorbeeld isoleren, de warmtepomp of aardgasvrij wonen en schrijf u in voor een online bezoek via www.duurzamehuizenroute.nl. Of meld uw eigen woning aan als voorbeeld.

Wegwerkzaamheden Wijtgraaf Hierden

Vanaf maandag 2 november zijn er aan de Wijtgraaf in Hierden wegwerkzaamheden. Het straatwerk vanaf de Zuiderzeestraatweg tot aan de Lageweg moet worden gerenoveerd. Er wordt zoveel mogelijk bestaand materiaal in hergebruik genomen.
 
De bewoners zijn tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk bereikbaar. Behalve als de werkzaamheden voor de deur plaatsvinden. Dan wordt het tijdelijk wat lastig zijn om bij de woning te komen. De bewoners zijn op de hoogte gesteld middels een bewonersbrief.
De omleiding loopt via de Varenweg en later via de Lageweg en wordt aangeduid via borden. De werkzaamheden duren tot en met donderdag 10 december.

Doe mee met verzamelen van bladafval

Het is herfst en er ligt veel blad op straat. Dat geeft een rommelig beeld en de laag bladeren zorgt voor een glad wegdek. Onze buitendienstmedewerkers en aannemers zijn druk bezig met het opruimen van bladeren. U helpt mee door het blad van de gemeentebomen dat in uw tuin, straat of stoep ligt te verzamelen. Er staan bladkorven in Harderwijk en Hierden waar u het blad in kunt doen. In het buitengebied van Hierden staan geen bladkorven, alleen daar mag u het blad in de berm vegen, maar niet in de sloten.
 
Zo gebruikt u de bladkorven op een juiste manier:
- In de korven mag alléén bladafval worden gedaan.
- Het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen die in de openbare ruimte staan.
- In de korven mogen géén takken of ander afval zoals lege flessen en vuilniszakken worden gegooid.
 
De wijkbeheerder houdt in de gaten wanneer de bladkorven geleegd moeten worden. Zodra de meeste bladeren gevallen zijn, worden de bladkorven weer weggehaald.

Hoe verloopt het bron- en contactonderzoek van de GGD?

GGD Noord- en Oost Gelderland belt iedere inwoner die positief is getest op COVID-19. In het gesprek, het contactonderzoek, worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf twee dagen vóór de start van de klachten tot het moment van het gesprek. Daarnaast wordt geprobeerd met de besmette persoon te achterhalen waar de mogelijke bron voor de infectie ligt. Zo worden clusters in kaart gebracht om vervolgens passende maatregelen te treffen.
 
Quarantaine
U gaat in quarantaine wanneer u in nauw contact bent geweest met een positief getest persoon, uw huisgenoot besmet blijkt met COVID-19 of omdat uw huisgenoot naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus stopt u tien dagen na het laatste contact met de persoon met corona met de quarantaine.
 
Belang van thuis blijven
U blijft thuis wanneer u besmet bent met corona of nog niet weet of u besmet bent. Het is van belang om thuis te blijven zodat u geen andere mensen kunt besmetten met dit virus. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op Rijksoverheid.nl/quarantaine

Uniek suïcidepreventie initiatief van start op de Veluwe

Op de Noord-Veluwe start een uniek initiatief om suïcide te voorkomen, een Suïcide Preventie Centrum. Een centrum waar iedereen die op een of andere manier te maken heeft met zelfdoding terecht kan. De regio heeft daarmee een primeur, het is het eerste centrum dat ondersteuning en begeleiding biedt vanuit eigen ervaringen.
 
Ondersteuning voor mensen met zelfdodingsgedachten en hun naasten
Het Suïcide Preventie Centrum biedt  ondersteuning en begeleiding aan mensen die met zelfdodingsgedachten rondlopen, hun naasten of nabestaanden. Oprichters van het centrum Jeannette Pullen (familie ervaringsdeskundige) en Koos de Boed (ervaringsdeskundige) hebben hun krachten gebundeld om het aantal zelfdodingen en pogingen daartoe te verminderen. Zij weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om het gesprek aan te gaan over het hebben van suïcidale gedachten en ondersteuning te krijgen om hiermee te leren omgaan.
 
Open dag Suïcide Preventie Centrum
Op dinsdag 17 november kan iedereen een kijkje nemen bij het Suïcide Preventie Centrum. Tussen 10.00 en 20.00 uur zijn de medewerkers van het centrum aanwezig op de locatie aan het Oosteinde 23 in Harderwijk. U heeft dan de mogelijkheid om kennis te maken met de medewerkers en met de mogelijkheden die het centrum kan bieden.
Meer informatie: www.spcharderwijk.nl of [email protected].

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 22-10-2020 Strokelweg 5: kleedruimten in strijd regels ro
  • 22-10-2020 Grote Marktstraat 29: markies (voorgevel)
  • 22-10-2020 Markt 6: terrasvlonder
  • 22-10-2020 Vosbergerhout 51: schuur (voorzijde) in strijd regels ro
  • 23-10-2020 Randweg 50: eenzijdige nokverhoging met dakkapel
  • 26-10-2020 De Wellen: uitkijkpunt
  • 26-10-2020 Paasloweg 9: paddock en verplaatsen container in strijd regels ro
  • 27-10-2020 Watervalweg 7: paardenbak in strijd regels ro
  • 27-10-2020 Wijtgraaf 41: paardenbak in strijd regels ro
  • 28-10-2020 Klavermeen 21: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 26-10-2020 Leuvenumseweg 7: kappen 5 bomen
  • 28-10-2020 Klavermeen 22: uitbreiden woning, overkapping en bijgebouw
  • 28-10-2020 Strandboulevard Oost 6: uitbreiden restaurant
  • 28-10-2020 Schapenhoek 6 : herbestemming berging en gevelaanpassing
  • 28-10-2020 Deventerweg 9 f: gebruiken pand als orthodontiepraktijk
  • 28-10-2020 Chansondreef 109: dakopbouw in strijd regels ro
  • 28-10-2020 Morsestraat perceel a5281: bedrijfspand met reclame en uitrit
  • 29-10-2020 Korhoenlaan 1-48: kappen 2 bomen
  • 29-10-2020 Bebopdreef 2: fietsenberging
  • 29-10-2020 ter hoogte van Molenweg 41: kappen 1 boom
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 22-10-2020 Handelsweg 30: inrit
  • 22-10-2020 Weverskamp 38: verplaatsen inrit
  • 22-10-2020 Smeepoortstraat 38: uitbreiden bergruimte in strijd regels ro
  • 22-10-2020 Boslaan 2-12: kappen 1 boom
  • 26-10-2020 Beekhuizerweg 3: kappen 1 boom
  • 26-10-2020 Parallelweg 26-18: kappen 2 bomen
  • 26-10-2020 Wijtgraaf 7: kappen 2 bomen
  • 26-10-2020 Melis Stokelaan 3: slopen betonvloer
  • 27-10-2020 Straussdreef 2: berging
  • 27-10-2020 Donkerstraat 4: verbouwen stadsmuseum
  • 27-10-2020 Friesegracht 9: vervangen kozijnen
  • 28-10-2020 De Ruyterlaan 1: legaliseren 2 schuren
  • 28-10-2020 Vosbergerhout 51: schuur (voorzijde) in strijd regels ro
  • 29-10-2020 waterfront ne kavel l: woning in strijd regels ro en aanleggen uitrit
  • 28-10-2020 Hazelaarlaan 19: verbreden erker (voorzijde)
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 21-10-2020: Dierenartsen Animal Care, Verkeersweg 57, 3842 LE Harderwijk, voor het slopen van een voormalig kantoorgebouw
  • 22-10-2020: Donkerstraat 15, 3841 CA Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een winkelpand/woonhuis
  • 27-10-2020: Kastanjelaan 30, 3843 JR Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning (dakconstructie)
  • 21-10-2020: Stationslaan 29, 3844 GA Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woonhuis
  • 22-10-2020: Holzstraat 4, 3841 JZ Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 22-10-2020: Coornhertstraat 26, 3842 JZ Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Verleende omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van 2 seniorenwoningen aan het Kruithuispad
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 2 seniorenwoningen aan het Kruithuispad te Harderwijk (adressering: Kruithuispad 2 en Kruithuis 103).
 
De omgevingsvergunning Stadsweiden - Kruithuispad ligt met ingang van 5 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. G. Westerink, tel. 0341 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00264-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website:
www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=Nl.IMRO.0243.OV00264-0002 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243/4ABB3197-767E-4989-BDC2-CA55BD8DA48C/) of op www.harderwijk.nl/bestemmingsplannen.
 
Verleende omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van een havenkantoor aan de Havendam 41
Burgemeester en wethouders hebben op 23 juli een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een havenkantoor aan de Havendam 41 te Harderwijk.

De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00260-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=Nl.IMRO.0243.OV00260-0002 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243/4ABB3197-767E-4989-BDC2-CA55BD8DA48C/). Informatie: domein Ruimte, dhr. K. Kamphorst, tel. 0341 411 911.
 
Tijdelijke uitbreiding terrassen in winterperiode
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijke extra terrasruimte heeft vergund tot en met 1 maart 2021. Het betreft de volgende gebieden: de Markt en de Vischmarkt 3. Het betreft een tijdelijke uitbreiding om de zomerterrassen ook gedurende de winterperiode te laten staan, dit om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen te kunnen ondernemen. Deze vergunningen zijn verzonden aan betreffende ondernemers op 2 november 2020.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen tot en met 14 december 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager Bijzondere Wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Opmerking: van de verleende vergunningen kan pas gebruik worden gemaakt als de landelijke coronamaatregelen dit toestaan.
 
Bent u het niet eens met deze beslissingen?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat de besluiten aan de aanvragers bekend zijn gemaakt.
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend. Het betreft een uitbreiding van de bestaande horecagelegenheid met extra aangrenzende terrasruimte voor:
- Café De Belofte, Smeepoortenbrink 4, 3841 EM Harderwijk. De vergunning is verzonden op 27 oktober 2020.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen tot en met 8 december 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager Bijzondere Wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Opmerking: van de verleende vergunning kan pas gebruik worden gemaakt als de landelijke coronamaatregelen dit toestaan.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.