Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 41

Met deze week: Vanaf 25 oktober nieuwe ronde Senioren beweegcarrousel, Harderwijk gastgemeente WK Volleybal Vrouwen september 2022 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Vanaf 25 oktober nieuwe ronde Senioren beweegcarrousel

Samen sporten is gezond en gezellig. Dat hebben vele senioren de afgelopen zes weken ervaren tijdens de senioren beweegcarrousel op de velden van MHC de Mezen. Vanwege het succes start maandag 25 oktober een tweede ronde. Ook deze ronde is georganiseerd door GA! Harderwijk.
 
Wat is de Senioren beweegcarrousel?
  • Elke maandagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur, 25 oktober t/m 29 november.
  • Op de velden van MHC de Mezen: Parkweg 8 te Harderwijk.
  • Keuze uit walking football, fithockey, tennis, tafeltennis en volleybal.
  • De sporten zijn veilig en toegankelijk voor 55+ers. 
  • Wees welkom, sport lekker mee of kom een keer kijken.
  • Gezelligheid en ontmoeting zijn belangrijk: koffie en thee staan klaar.
  • Vooraf aanmelden is niet nodig en meedoen is gratis.
Vragen kunnen per email naar [email protected] of bel met de Senioren beweegcoach, Alice Vink tel. 06 21 36 48 50. De beweegcarrousel is onderdeel van het Lokaal Sportakkoord van Harderwijk. 

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden.
 
Waar zit de verstopping?
  1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening. 
  2. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw rekening.
 
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  1. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Raadsinformatie

De commissies Samenleving, Ruimte en Beleid Algemeen vergaderen op woensdag 27 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis over de begroting. De commissie Ruimte vergadert op donderdag 28 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere doorontwikkeling locatie Zandlaan en doelgroepenverordening Woningbouw. U bent van harte welkom. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Beweegbare palen in Donkerstraat en Luttekepoortstraat vervangen

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 oktober worden dynamische bollards geïnstalleerd in de Donkerstraat. Van maandag 1 november tot en met vrijdag 5 november gebeurt dat in de Luttekepoortstraat te Harderwijk. De huidige bollards worden vervangen. Een bollard installatie is een inzinkbare hydraulisch paal in het midden van de rijbaan om het centrum autoluw maken. Er wordt geprobeerd om overlast tot een minimum te beperken. De definitieve ingebruikname van de complete installatie vindt plaats op een nader te bepalen datum.

Wandelverbinding Zeepad

Vanaf deze week vinden er langs het Zeepad werkzaamheden plaats. Er komt een informele wandelverbinding vanaf De Weide Wellen tot de Botterbrug over de A28. Het nieuwe voetpad komt grotendeels naast de huidige fietsroute te liggen.
 
Door deze werkzaamheden is het voor gebruikers van het Zeepad extra oppassen voor het materieel dat nodig is bij deze werkzaamheden. De werkzaamheden duren naar verwachting drie weken. 

Deel uw ervaring met duurzaam wonen!

Lijkt het u leuk om andere huiseigenaren uitleg te geven over energiebesparing of de duurzame maatregelen in uw huis? Doe dan mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Door binnen te kijken in een duurzaam huis, krijgen bezoekers praktische tips, zien zij de duurzame maatregelen in werking en doen zij inspiratie op voor hun eigen huis. Meld uw huis aan via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden

Wie wordt opvolger van stadsdichter Henk Ruiter?

Stichting Stadsdichter Harderwijk is op zoek naar een nieuwe stadsdichter.
Voor 1 november kunnen belangstellenden een gedicht insturen via de website www.stadsdichterharderwijk.nl.
 
Termijn huidige stadsdichter Henk Ruiter voorbij
Februari 2019 nam Henk Ruiter als zesde stadsdichter van Harderwijk het stokje over van de toenmalige stadsdichter Wietse Hummel. Ruiter heeft de afgelopen drie jaar over diverse onderwerpen stadsgedichten geschreven. Deze zijn net als die van zijn voorgangers en van de laatste junior stadsdichter Naomi Ramaker, te vinden op www.stadsdichterharderwijk.nl.
 
Werving via een poëziewedstrijd
“Tot op heden vond voordracht plaats op basis van bekendheid en ervaring van dichters”, aldus voorzitter Johan Hijnberg. “Dichters ouder dan 16 jaar uit Harderwijk en Hierden kunnen nu voor het eerst via een wedstrijd meedoen.” Een jury beoordeelt de inzendingen anoniem. In een tweede ronde worden de drie beste inzenders uitgedaagd om een volgend gedicht te schrijven in een korte termijn en ook om voor te dragen voor de jury.
 
Installatie nieuwe stadsdichter 28 januari 2022 
Nadat de jury de uiteindelijke winnaar voor de stichting aanbeveelt, wordt de winnaar voorgedragen als beoogd stadsdichter voor een nieuwe termijn van drie jaar. Het college van B&W benoemt de nieuwe stadsdichter. De nieuwe stadsdichter wordt 28 januari 2022 in Centrum De Zin geïnstalleerd. Deze avond wordt mede georganiseerd door Literaire en Culturele Kring Apollo. 

OV-inloopspreekuur senioren weer van start

Nu het reizen met het openbaar vervoer niet alleen meer voor noodzakelijke reizen geldt, starten de OV-ambassadeurs weer met inloopspreekuren op locatie. Tijdens deze inloopspreekuren de ambassadeurs, senioren uitleg over het reizen met trein en bus.

Waar: bibliotheek Harderwijk, Havendam 56, Harderwijk
Wanneer: donderdag 28 oktober 2021
Hoe laat: 10.00-11.30 uur
 
Beschikbaarheid telefonische spreekuren
Heeft u vragen over reizen met het OV? U kunt ook gebruik maken van het telefonisch spreekuur, tel. 038 303 70 10.
Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
Dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.00 uur
Maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur
 
De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg! Meer informatie op ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.

Harderwijk gastgemeente WK Volleybal Vrouwen september 2022

Harderwijk is Official Team Host voor het Russische team dat in september 2022 deelneemt aan het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen. Harderwijk biedt onderdak aan het Russische team en organiseert diverse WK-activiteiten. Marcel Companjen, wethouder Sport is enthousiast: “Toen deze kans zich aandiende, hebben we meteen gereageerd. Dit evenement biedt mooie kansen voor sportverenigingen en andere organisaties.”
 
Organiseren van activiteiten samen met inwoners
De deelnemers aan het WK Volleybal Vrouwen uit 24 landen worden in 24 Gelderse gemeenten ondergebracht. Komend jaar organiseert Harderwijk, in samenwerking met de Gelderse Sportfederatie, activiteiten voor de inwoners naar aanloop van het WK. De gemeente wil hierin samenwerken met volleybalverenigingen en GA! Harderwijk. Maar ook anderen zijn welkom! Met de te organiseren activiteiten wil de gemeente een impuls geven aan de volleybalsport, aan sporten in het algemeen en aan het verenigingsleven. Daarnaast stimuleren we met de activiteiten ook graag een gezonde leefstijl.
 
Brainstormbijeenkomst 3 november Stadhuis
Iedereen kan meedoen en -denken om er voor Harderwijk een mooi evenement van te maken. Woensdag 3 november zijn belangstellenden hartelijk welkom tijdens een brainstormbijeenkomst in het stadhuis! Aanmelden via [email protected]

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, telecommunicatie mast Ceintuurbaan 2, 3847LG Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, overkapping Ermelosebrink 12, 3845LG Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 17 bomen Parallelweg 26 108, 3849MN Hierden, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting Smallepad 15A, 3849MX Hierden, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting Boslaan 2 48, 3847LT Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, woning Boomkamp tussen 29 en 31 Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen kozijnen Chopindreef 87, 3845BC Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, schuur Vosbergerhout 61, 3845EP Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap boom Parallelweg 26 123, 3849MN Hierden, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bouwen 22 woningen Paaslohof/Paasloweg, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, seniorenwoning Ooster Mheenweg 13B, 3849PA Hierden, 14 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning,strijdig gebruik Kerkplein 2A, 3841EC Harderwijk, 11 oktober 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de realisatie van een appartementengebouw op de hoek Verkeersweg – Handelsweg, 15 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Burgemeester Numanlaan 12, 3841XL Harderwijk, 15 oktober 2021
  • Weigering omgevingsvergunning, verplaatsen 2 bomen Pijlkruidmeen 19, 3844PM Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden opslagruimte Zeppelinstraat 1, 3846CL Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Weigering omgevingsvergunning, kap boom Parallelweg 26 100, 3849MN Hierden, 14 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, hooiberg Wijtgraaf 35A, 3849PM Hierden, 14 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, dakpannen vervangen RM Bruggestraat 35, 3841CM Harderwijk, 13 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, kozijnen vervangen in GM Vijhestraat 3, 3841CW Harderwijk, 13 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, berging Klavermeen 34, 3844PS Harderwijk, 13 oktober 2021

Ontwerpbeschikking

  • Ontwerpbesluit op omgevingsvergunning, brandveiliggebruik Laan 1940 - 1945 1, 3841JA Harderwijk, 15 oktober 2021

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit div woningen aan De Wittenhagen 62 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor het reinigen en poedercoaten van metal op aan Industrieweg 7 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een middenspanningsruimte aan Stadsdennenweg 8 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor GBES vanaf 15-10-2021 aan Oldenallerhout 51 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor realisatie GBES aan Coolwagenhof 3 te Hierden ,14 oktober 2021
  • Melding voor GBES Harderwijk Veldhuizen aan Strekdam 38 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan P.C. Boutenslaan 109 te Harderwijk, 14 oktober 2021
  • Melding voor het slopen van een opslagruimte aan Weisteeg 1 te Harderwijk, 14 oktober 2021

Verkeersbesluiten

  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Sophialaan 3, 15 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Admiraalshof 11, 15 oktober 2021

Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor uitbreiding ziekenhuis bouwdeel Zuid, Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 13 oktober 2021

Ruimtelijke plannen

  • Bestemmingsplan Hierden Dorp – Ooster Mheenweg naast 9, 11 oktober 2021