Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 40

Met deze week: Deel uw verhaal, gratis ophaalservice snoeihout en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Deel uw verhaal

Het gezicht van Corona
Het jaar 2020 staat in het teken van het coronavirus. De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. De gemeente vraagt u om in oktober uw verhaal te delen. Samen vormen deze verhalen ‘Het gezicht van corona’ tijdens de burgerschapsmaand oktober.
 
Hoe gaat het nu met u?
Wat voor impact heeft het coronavirus op uw leven (gehad)? Deel net als meer dan 50 Harderwijkers en Hierdenaren uw verhaal. Een selectie van de mooiste verhalen en foto’s krijgt een speciale plek ter herinnering aan het coronavirus in de vorm van een boek of magazine. Wilt u ook uw verhaal delen? Ga dan naar harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
U kunt ook live uw verhaal delen met de gemeente op zaterdag 10 oktober in de binnenstad en de wijkcentra. Van 13.00 tot 15.00 uur zijn we te herkennen aan pop-up poppen in coronastijl. Kijk voor de exacte locaties op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
Expositie Het gezicht van Corona
Kunstenares Karin Huijzendveld heeft 50 portretten gemaakt van Harderwijkers in coronatijd (t)huis bij de deur, voor de deur, achter het raam en door het raam. Allemaal met een eigen verhaal. Deze portretten zijn de hele maand oktober te zien op diverse locaties binnen en buiten.

Gratis ophaalservice  snoeihout, takken en blad op dinsdag 6 oktober, 3 november en 1 december

Ook dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 6 oktober, 3 november en 1 december 2020. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag vóór 12.00 uur aan bij ABL Boomverzorging, mail naar [email protected] of bel 0318 614 227.
 
Spelregels
• Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte en met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
• Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
• Biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
• Doe bladafval in vuilniszakken. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
• Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
• Indien het aangeboden grof tuinafval niet op deze manier wordt aangeboden, kan het niet worden meegenomen. Voor informatie: www.mijnafafvalwijzer.nl.

Workshop Gezond opgroeien voor ouders van pubers

Maandag 5 oktober zijn alle ouders van pubers welkom voor de workshop Gezond Opgroeien van het CJG Harderwijk en Tactus Verslavingszorg. De workshop start om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in De Roef op het Zuiderzeepad 1 in Harderwijk. De onderwerpen gamen, NIX18 en de rol die ouders hierin hebben staan centraal. Waar ligt de grens als het gaat om experimenterende tiener?
 
In de Week van de Opvoeding (5 t/m 11 oktober) is het centrale thema: opvoeden en ouderschap. Hierbij draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals.
 
Aanmelden
Aanmelden voor de workshop kan bij Jacquelien Haaksema van CJG Harderwijk via een berichtje naar [email protected] of 06 82 22 72 69.

Rectificatie schoolfietsenkeuring Veilig Verkeer Nederland

De afdeling VVN Harderwijk heeft besloten om de fietsenkeuring op scholen van woensdag 30 september niet door te laten gaan. Dit in verband met de coronamaatregelen. Dit geldt ook voor het praktisch verkeersexamen. De basisscholen zijn hierover geïnformeerd.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 8 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Bouwinitiatief Hoge Varenweg Hierden. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op harderwijk.nl/vergaderingen.

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze online volgen via harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor publiek dat zich heeft aangemeld via [email protected]. U kunt zich via dit mailadres ook aanmelden om in te spreken, uw mening te geven of mee te spreken tijdens de openbare vergadering, bellen kan ook, tel. (0341) 411 911. 
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de uitvoeringsagenda woonvisie en herontwikkeling Stadsdennenweg 10 Flora Jozina. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Talent in beweging van start

Wilt u ontdekken wat uw talenten zijn en hoe u die mét of vóór anderen kunt inzetten? Doe dan mee aan Talent In Beweging van ZorgDat. Als u een tijdje niet hebt gewerkt, kan het lastig zijn om weer mee te doen in de samenleving. Dan kunt u misschien wel een steuntje in de rug gebruiken.
 
Talent In Beweging bestaat uit 6 trainingen, elke maandag vanaf 12 oktober en een terugkomdag op 8 februari. De training is van 9.15 - 12.15 uur in Wijkontmoetingscentrum Stad, Houtkamp 33 in Harderwijk. Meedoen is gratis voor inwoners van Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. Aanmelden voor Talent In Beweging kan via de trainster Irmgard van der Vegt door te mailen naar [email protected] of te bellen met 06 19 05 52 22.

Twee nieuwe laadpalen op Stationsplein voor elektrisch busvervoer

In overleg met de gemeente Harderwijk is Keolis deze week gestart met de aanleg van de elektrische laadvoorzieningen op het Stationsplein. Het realiseren van laadvoorzieningen is een onmisbaar onderdeel voor het uitvoeren van het elektrische busvervoer. Om het elektrische busvervoer mogelijk te maken, worden er twee moderne, elektrische laadpalen op het busstation Harderwijk gerealiseerd.
 
Werkzaamheden
De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen van 7.00 – 17.00 uur en zullen naar verwachting 9 weken duren. Tijdens de werkzaamheden wordt er alles aan gedaan om hinder op het busstation en in de omgeving te minimaliseren. De bussen blijven volgens de dienstregeling rijden en het station blijft toegankelijk voor reizigers. Op twee parkeervakken op het Stationsplein worden laadkasten ten behoeve van elektrische laadpalen geplaatst. Dit betekent dat er twee parkeervakken gaan verdwijnen. Deze wijziging is in overleg tussen de gemeente Harderwijk en Keolis afgestemd.
 
Elektrisch busvervoer past eveneens in de duurzaamheidsdoelen van het college.

Stem op Crescentpark als beste project in Gelderland

Het Crescentpark is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit. Bewoners kunnen hun stem uitbrengen. Dat kan vanaf nu. Naast het Crescentpark zijn er nog twintig andere projecten die zijn genomineerd voor de prijs met als thema ‘Brede blik op ruimte’. Stemmen kan tot 14 december via de website Sprekend Gelderland (GPRK 2020).

Isabella en Nino vormen al bijna een jaar lang samen het kindercollege van Harderwijk

Als afsluiting van deze periode hebben zij afgelopen zaterdag een ouder-kind tennismiddag georganiseerd bij Tennisvereniging Frankrijk. Omdat het kindercollege allebei op tennis zit, kozen Isabella en Nino natuurlijk voor hun favoriete sport! Bekijk de foto's.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 20-9-2020 Parallelweg 26-18: kappen 2 bomen
  • 21-9-2020 Oldenallerhout 81: verbreden inrit
  • 18-9-2020 Oldenallerhout 53: overkapping
  • 18-9-2020 Luttekepoortstraat 12 t/m 16: uitbreiden winkel- en woonruimten
  • 18-9-2020 Dichterskwartier blok b,c,d en e: woongebouwen
  • 20-9-2020 De Ruyterlaan 1: legaliseren 2 schuren
  • 21-9-2020 Middenlaan 33, 35, 37 : verhogen en plaatsen dakkapellen
  • 21-9-2020 Wijtgraaf 51: paardenbak in strijd regels ro
  • 22-9-2020 Luttekepoortstraat 47A: 3 koelunits
  • 21-9-2020 Melis Stokelaan 3: slopen betonvloer
  • 22-9-2020 Goede Reede 1: veranderen kozijn
  • 22-9-2020 Wijtgraaf 7: kappen 2 bomen
  • 23-9-2020 Zuiderzeestraatweg 55: bouwen tuinhuis en berging
  • 23-9-2020 Wolleweverstraat 2: vervangen zonwering
  • 23-9-2020 Potgieterstraat 25: dakkapel (voor) en nokverhoging (achter)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 21-9-2020 Vijhestraat 1-02 t/m 1-07: 6 appartementen (RM)
  • 22-9-2020 Hazelaarlaan 17: erker in strijd regels ro
  • 22-9-2020 Noorderbreedte 3: bedrijfspand en uitweg
  • 22-9-2020 Vosbergerhout 87: verbreden inrit
  • 23-9-2020 Guido Gezellelaan 34: wijzigen constructie
  • 23-9-2020 Anne Franklaan 25: dakkapel
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Stadswerven en De Kades
Het bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Stadswerven en De Kades is onherroepelijk geworden. Het plan  kunt u raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00210-0003. (bronbestanden: www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0243.BP00210-0003). Informatie: domein Ruimte, dhr. H. Nienhuis, tel. (0341) 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied – De Dennenhoek
De gemeenteraad heeft op 10 september het bestemmingsplan Buitengebied – De Dennenhoek gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft tot doel de bestaande recreatiewoningen gelegen op het noordelijk deel van het terrein te bestemmen voor wonen. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt een 24 –tal nieuwe woningen te realiseren die qua bebouwingstypologie passen bij de bestaande bebouwing. Het zuidelijk deel van het terrein zal bestemd worden voor flex-wonen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hierbij zal sprake zijn van de bouw van, al dan niet geschakelde, woonunits. De bestaande (recreatie-) voorzieningen worden gebruikt als centrumvoorzieningen in de vorm van receptie, sportfaciliteiten, recreatieruimte en opslag. Het plangebied betreft de gronden van het verblijfsrecreatieterrein De Dennenhoek, gelegen aan de Parallelweg 25 te Hierden.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld, onder meer in die zin dat:
Regels:

­ in art 4 Bos-Bostuin wordt een bepaling opgenomen over het gasdrukmeet- en regelstation (aanduiding nutsvoorziening) met de bijbehorende veiligheidszone van 6 meter op de verbeelding
­ aan art 1 is het begrip '(beperkt) kwetsbare objecten' toegevoegd
­ de woorden gemeenschappelijke multifunctionele geluidwerende voorziening zijn uit de regels verwijderd
Verbeelding:
­ de aanduiding milieuzone – geurzone op de verbeelding is vergroot waarmee de woningen NN1, NN10, NN12, NN14, NN16 en NB17 binnen de geurcontour komen te liggen
­ de nutsvoorziening is aangeduid als specifieke vorm van bedrijf - nutsvoorziening met een veiligheidszone - gas van 6 meter
­ de specifieke bouwaanduiding - geluidscherm 3 is versmald omdat multifunctionele geluidwerende voorzieningen niet meer zijn toegestaan
Toelichting:
­ par. 4.5 is aangevuld met alinea’s over de gebiedstypering en cumulatieve geurberekening
­ par. 4.6 is aangevuld met alinea’s over fijnstof en mogelijke gezondheidsproblemen;
­ par. 4.7 is aangevuld met een passage over Defensie
­ in paragraaf 4.3.8 is de termijn voor het treffen van bouwkundige maatregelen aan de woning en het plaatsen van de vereiste geluidwerende voorzieningen gewijzigd naar 18 maanden na inwerkingtreding van het bestemmingsplan
­ de woorden gemeenschappelijke multifunctionele geluidwerende voorziening zijn uit de toelichting verwijderd.
 
Besluit hogere grenswaarden
Gelijk met het vastgestelde bestemmingsplan ligt het besluit tot vaststelling van hogere grenswaarden ten behoeve van het bestemmingsplan ter inzage. Met de vaststelling van een hogere waarde wordt de transformatie van de bestaande woningen naar wonen en de realisatie van de nieuwe woningen op De Dennenhoek mogelijk gemaakt.
 
Beroep
Het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden liggen met ingang van 1 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis.
Het bestemmingsplan (NL.IMRO.0243.BP00226-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00226-0002. (bronbestanden: www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0243.BP00226-0002).
 
Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan en/of het besluit vaststelling hogere grenswaarden, beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.  Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende standplaatsvergunning
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 5:18 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend voor de periode van 25 november tot en met 31 december 2020:
- Standplaats 1 bij het winkelcentrum Frankrijk aan ‘Hop Taartenshop’. Ambulante handel betreft de verkoop van gebak. De vergunning is verzonden op 23 september 2020.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen vanaf 30 september tot 3 november 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met de klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders Harderwijk, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend hebben gemaakt. 

Verleende drank- en horecavergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet aan de onderstaande onderneming een drank- en horecavergunning heeft verleend:
- Mijdam Horeca h.o.d.n. ’t Zusje Harderwijk aan de Vijhestraat 1. De Vergunning is verzonden op 28 september 2020.

Verleende Exploitatievergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend:
- Restaurant Nieuw Xing Jie aan de P.C. Hooftplein 1 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 23 september 2020.
- Mijdam Horeca h.o.d.n. ’t Zusje Harderwijk aan de Vijhestraat 1. De Vergunning is verzonden op 28 september 2020.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen 30 september tot 3 november 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt. 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
11-5-2020: MetamaX BV, Nobelstraat 25, 3846 CE in Harderwijk, bedrijf al geruime tijd gestart.
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
3-9-2020: Hydro Extruction Harderwijk Industrieweg 15, 3846 BB in Harderwijk, voor het slopen van een opslag magazijn
16-9-2020: Holzstraat 2-16, 3841 JZ in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van acht huurwoningen
17-9-2020: Niels Autowas Harderwijk B.V., Stephensonstraat 15, 3846 AK in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een bedrijfspand
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied – Bouw & Infra Park

De gemeenteraad heeft op 10 september het bestemmingsplan Buitengebied – Bouw & Infra Park vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een formalisering van het gestelde in de in 2013 door de gemeenteraad vastgestelde Uitgangspuntennotitie bestemmingsplan Bouw & Infra Park. In de uitgangspuntennotitie wordt onder andere beschreven welke rol het Bouw & Infra Park speelt in de lokale en regionale economie en wat nodig is om het park toekomstbestendig te maken. Er worden mogelijkheden gezien voor een verdere functionele verbreding van het terrein, zodat een campus ontstaat, en het (gedeeltelijk) ontsluiten van het gebied voor recreatief medegebruik. Het terrein moet de functie krijgen van Poort naar de Veluwe. In essentie betreft het plan een actualisatie door het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met het bestaande gebruik en de bestaande bebouwing. Het plangebied betreft het perceel van het Bouw & Infra Park, Ceintuurbaan 2.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld, in die zin dat:
- de mogelijkheid voor het organiseren van evenementen is komen te vervallen
- de dubbelbestemming gastransportleiding op de verbeelding is versmald van 5 naar 4 meter
- in art. 7.1 regels een voorrangsregeling is opgenomen voor de dubbelbestemming Leiding-Gas
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 1 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, dhr. H. Nienhuis, tel. (0341) 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00127-0003) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00127-0003 (bronbestanden: www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0243.BP00127-0003).