Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 4

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 4 – 27 januari 2016

Laatste ontwikkelingen huishoudelijke hulp TSN en Vérian

Op 27 november 2015 heeft TSN Thuiszorg bekend gemaakt dat hun onderdeel 'Hulp bij het huishouden' financiële problemen heeft. Inmiddels is bekend dat TSN uitstel van betaling heeft gevraagd en de verwachting is dat de thuiszorgorganisatie failliet gaat. Vorige week is door Vérian bericht dat zij per 1 juli ontslag aanvraagt voor 600 medewerkers.
 
Oplossingen in voorbereiding
Gemeente Harderwijk wil zo goed mogelijk inspelen op deze ontwikkelingen en bereidt oplossingen voor in samenwerking met overblijvende zorgaanbieders. Inwoners die via de gemeente huishoudelijke hulp Wmo ontvangen, blijven die hulp zoveel mogelijk ontvangen. De komende maanden stopt een aantal zorgorganisaties en dat betekent dat het belangrijk is dat cliënten tijdig overstappen naar een andere organisatie. Overstappen is geen probleem.
 
In Harderwijk ontvangt een groot aantal cliënten hulp bij het huishouden vanuit de Wmo via TSN of Vérian. Voor hen zijn er oplossingen in voorbereiding:
  • 1. De thuiszorgorganisaties, die in Harderwijk actief blijven, hebben aangegeven dat zij bereid en in staat zijn om alle cliënten met huishoudelijke hulp  te gaan helpen;
  • 2. Buurtzorg wil de werkzaamheden van TSN overnemen. De vraag is nog wel of Buurtzorg dat werk wel mag overnemen. De landsadvocaat bestudeert op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of overname van de werkzaamheden mogelijk is.
De overblijvende thuiszorgaanbieders en de gemeente zijn zich volop aan het voorbereiden voor het geval TSN failliet gaat én Buurtzorg om juridische redenen het werk niet mag overnemen. Gemeente Harderwijk moet zich erop voorbereiden dat overname niet kan en mag, want anders loopt de voortzetting van de huishoudelijke hulp voor meerdere maanden gevaar. Ook de huishoudelijke hulp aan cliënten die hulp van Vérian ontvangen, worden bij deze voorbereidingen betrokken.
 
Om er zeker van te zijn dat de huishoudelijke hulp wordt voortgezet, is er contact tussen een professioneel schoonmaakbedrijf en de gemeente Harderwijk. Dit betekent dat voor mensen, voor wie de huishoudelijke hulp niet direct aansluitend door een andere thuiszorgaanbieder kan worden voortgezet, huishoudelijke hulp beschikbaar is; het liefst voor zo kort mogelijke duur.
 
De overgang naar een andere thuiszorgaanbieder moet zo snel mogelijk verlopen. Als TSN stopt en Buurtzorg de werkzaamheden niet mag overnemen, zorgt de gemeente dat de betrokken cliënten door een andere thuiszorgaanbieder geholpen worden. Er is dan drie maanden geen keuzevrijheid.

Morgen (28 januari) inzameling BEST-zak in Drielanden voor boeken, elektra, speelgoed en textiel. Kijk voor info op www.harderwijk.nl/bestzak.

40 dagen geen alcohol. kan jij dat?

Vanaf woensdag 10 februari start de actie Ik Pas. Iedereen kan zich nu inschrijven op www.ikpas.nl en zo één van de deelnemers in Nederland worden, die 40 dagen geen alcohol drinken. Tactus en de GGD Noord- en Oost-Gelderland ondersteunen hier deze actie.
 
Iedereen kan een andere reden hebben om mee te doen. De winterkilo’s bestrijden, vasten na het carnaval, een uitdaging aangaan, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen of het goed vinden voor je gezondheid.
 
Veel mensen drinken alcohol. Op feesten en verjaardagen, maar ook voor of tijdens het eten, als slaapmutsje of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Hoeveel dagen gaan er voorbij zonder alcohol?
 
Om dit vanzelfsprekende patroon te doorbreken, kunnen mensen via IkPas meedoen met 40 dagen geen alcohol. Ontdek zelf wat 40 dagen zonder alcohol voor je oplevert. Of doe het samen met anderen, met vrienden, familie of collega’s. Je kunt je opgeven via www.ikpas.nl. Deelnemers van vorig jaar gaven de actie een 8. Tactus en de GGD ondersteunen de actie. Deelnemers ontvangen in de actieperiode nieuwsbrieven, met informatie over de actie, tips, alternatieven en ervaringen. Veertig dagen geen alcohol, doe ook mee!

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 4 februari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere presentaties over het arbeidsmarktbeleid en de renovatie van het stadhuis. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Controle hondenbelasting

Wel of geen hondenweer, wij controleren het hele jaar door de hondenbelasting. Voor elke hond die in Harderwijk gehouden wordt, moet hondenbelasting worden betaald. Uitzonderingen op deze regel zijn onder andere de blindengeleidehond en de gehandicaptenhond. De controleurs bellen bij de betreffende adressen aan en vullen een aangiftebiljet in als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald. De controleurs kunnen zich legitimeren. Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag. Het tarief per hond per jaar bedraagt in 2016 € 57,10.
 
Elke hondenbezitter is verplicht aangifte te doen voor zijn of haar hond. Heeft u één of meerdere honden en is daarvan nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u dit alsnog doen via www.harderwijk.nl/hondenbelasting. Vergeet niet door te geven als het aantal honden wijzigt, de belastingplicht wordt daardoor immers hoger of lager. U kunt hier digitaal uw hond aanmelden. U kunt ook telefonisch een aangiftebiljet aanvragen via tel. 411 911. 

 Jaarafsluiting PGB 2015

Momenteel is de SVB de jaarafsluiting van 2015 aan het voorbereiden. Alle budgethouders of vertegenwoordigers hebben daar een brief over ontvangen in januari.
 
Deze brief bevat belangrijke informatie over de jaarafsluiting. Uw zorgverlener heeft tot uiterlijk 10 februari de tijd om de declaraties bij u in te dienen. Tot vier weken na ontvangst, donderdag 10 maart, kunt u de declaraties aan de SVB sturen. Declaraties die na maart 2016 bij de SVB binnenkomen, mogen niet meer betaald worden uit het budget van 2015.
 
Heeft u alle declaraties ingestuurd, dan hoeft u dat niet nog een keer te doen. In april 2016 ontvangt u een jaaroverzicht over 2015 van de SVB. Informatie: www.svb.nl/pgb.

De nieuwe editie Sportnieuws is uit

Sportnieuws geeft informatie over alles wat te maken heeft met sporten en bewegen in Harderwijk. Deze keer aandacht voor 1,5 jaar JOGG-Harderwijk en de vernieuwde sportomgeving. En wij kijken ook vooruit op de sportactiviteiten in Harderwijk de komende maanden. Onder andere Sportwijzer (nu ook voor ouders), G-hockey en de JOGG Landstede Interscholaire.
 
In Sportnieuws vindt u interessante informatie over het Sportplatform, JOGG Harderwijk, de Senioren Beweegwijzer, de Spetterende Sportwijzer Sportmiddag en het Ondernemingsdossier voor verenigingen. Ook u kunt meer lezen over nieuwe collega’s en stelt Nakama Gym zich aan u voor. De  nieuwsbrief is een uitgave van de gemeente Harderwijk en wordt drie- tot viermaal per jaar (digitaal) verspreid. Het digitale magazine kunt u ook vinden op www.harderwijk.nl/sport. Wilt u zelf ook Sportnieuws ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Volg Sport Harderwijk en JOGG Harderwijk ook op facebook! 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 14-1-2016 Stephensonstraat 31: reclame
  • 14-1-2016 Lokhorsterweg 3: kappen 1 boom
  • 15-1-2016 Huisstee 29: oprichten schuur in strijd regels ro
  • 16-1-2016 Zuiderzeestraatweg 58- 2: uitbreiden in strijd regels ro
  • 17-1-2016 Mheenbroekweg 22: uitrit
  • 18-1-2016 Markt 3: sloop in beschermd stadsgezicht
  • 19-1-2016 Couperuslaan 85: doortrekken platdakhoogte in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 

  • 19-1-2016 Watersportboulevard: bouwen grondkering/damwand
  • 19-1-2016 Markt 3: wijzigen rijksmonument
  • 19-1-2016 Zeestraat 46: uitrit
  • 19-1-2016 Lorentzstraat 2A : wijzigen gevel
  • 19-1-2016 Walstein 92: plaatsen overkapping/schuurtje in strijd regels ro
  • 25-1-2016 Piccolodreef 10: overkappen dakterras
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 25-01-2016 Jodenkerksteeg 14A: dakkapel (zijgevel) 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbest ontvangen:
  • Op 10-01-2016: Ooster Mheenweg 20, 3849 PB in Hierden voor het verwijderen van asbest uit een woonhuis;
  • Op 18-01-2016: Bruggestraat 30, 3841 CP in Harderwijk voor het gedeeltelijk slopen van het hoofdgebouw, o.a. binnenwanden, wand op 1e verdieping en vitrines
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.