Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 39

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 39 - 23 september 2015

Druk bezochte informatieavonden over AZC Harderwijk

Ongeveer 450 omwonenden kwamen maandagavond af op de informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord. Burgemeester Harm-Jan van Schaik startte met een korte toelichting over het besluit voor een AZC. Vervolgens nam bestuursvoorzitter Landstede Theo Rietkerk als huidige gebruiker van het gebied het woord over om te spreken over de samenwerking met de gemeente en het toekomstige AZC waarna COA bestuurslid Janet Helder vertelde over de werkwijze van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de inrichting van het AZC. De sfeer van de avond was goed. Bewoners stelden veel vragen en deelden hun zorgen met de gemeente en onderling.

Burgemeester Van Schaik na afloop van de bijeenkomst: “Er is op een goede manier met elkaar gesproken over zorgen, vragen en emoties. Dat getuigt van respect voor elkaar. Het is belangrijk dat we de komende periode aandacht houden voor de zorgen die er spelen en in gesprek blijven met elkaar. En vanuit het respect voor de medemens samen te bouwen aan een asielzoekerscentrum voor mensen die hun thuisland hebben ontvlucht.” Medewerkers van het COA waren aanwezig om vragen te beantwoorden.
 
Bijeenkomst dinsdagavond
Dinsdagavond was er een bijeenkomst voor alle inwoners van de gemeente Harderwijk. Ruim 300 inwoners bezochten de informatieavond over de vestiging van een AZC in Harderwijk. In een goede sfeer werd met elkaar gesproken, werden vragen gesteld en zorgen geuit.
 
Besluit
De gemeente Harderwijk heeft dinsdag 15 september besloten dat zij haar medewerking verleent aan het vestigen van een asielzoekerscentrum. Hiertoe wordt een intentieovereenkomst aangegaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het terrein, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het besluit is ingegeven door de onophoudelijke stroom mensen die massaal hun thuisland ontvluchten in verband met (burger-)oorlogen en onderdrukking. Vanuit deze ontwikkelingen heeft het kabinet gemeenten opgeroepen om mee te werken aan de opvang van asielzoekers.
 
Opvang
De gemeente heeft besloten een intentieovereenkomst aan te gaan met het COA en met de eigenaar van het terrein het RVB om een asielzoekerscentrum (AZC) te vestigen voor ongeveer 800 opvangplekken op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord voor de periode van 10 jaar. Na vijf jaar wordt geëvalueerd of er vanuit de opvang nog steeds behoefte bestaat aan het AZC in Harderwijk. Dit is afhankelijk van de totale behoefte aan opvangplekken op dat moment. De gemeente gaat nu aan de slag met het opstellen van een bestuursovereenkomst, waarin alle (rand-)voorwaarden voor de vestiging van een AZC worden uitgewerkt. Het COA gaat de inrichtingsplannen verder uitwerken in overleg met de gemeente en omwonenden die op de informatieavonden hebben aangegeven daarover mee te willen praten. Tijdens de avond hadden bezoekers de mogelijkheid om aan te geven hoe zij betrokken willen worden bij het vervolgproces. Daarvoor waren formulieren beschikbaar om in te vullen en in de bus te deponeren. Inwoners kunnen ook ideeën aandragen via e-mail [email protected].
 
Vragen
Voor meer informatie kunt u kijken in de veel gestelde vragen en antwoorden op www.harderwijk.nl/asielopvang. Staat de vraag er niet bij? Dan is de gemeente Harderwijk bereikbaar via telefoonnummer (0341) 411 911 (maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur) of via e-mail [email protected]. Ook als u zich wilt meedenken of wilt aanmelden voor vrijwilligersactiviteiten, mailt u dan naar [email protected].

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 24 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere evaluatie strandeiland en wat brengt 2015. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Zonnecentrale Daltonschool De Veste feestelijk geopend

Op maandag 14 september heeft wethouder Pieter Teeninga, samen met de leerlingen en locatieleider Suzanne Stevens van basisschool De Veste, de zonnecentrale op het dak van de school officieel in gebruik genomen. Wethouder Teeninga opende de zonnecentrale symbolisch door een stekker in een groot stopcontact te steken waardoor er een lamp ging branden en muziek ging spelen. De school is trots dat ze bijna al hun benodigde elektriciteit nu zelf duurzaam kunnen opwekken. Teeninga vindt dat de school een goed voorbeeld is voor de stad Harderwijk: “Je eigen duurzame energie opwekken is de toekomst”. Dat laat de school hier op een mooie manier zien. De Veste draagt hiermee bij aan het terugdringen van de klimaatverandering. Hopelijk volgen andere scholen en ook sportverenigingen en bedrijven dit initiatief.

Verschoven zomereik in Nassaupark wordt gekapt

In het voorjaar van 2014 is bij het station van Harderwijk een grote eik verplant. Vanwege de aanleg van de spoortunnel in het Nassaupark was het noodzakelijk de boom te kappen of te verplaatsen. We hebben gekozen om de Eik te verplaatsen en een nieuwe plek in het toekomstige park te geven.

De verplaatsing van de eik was aanvankelijk een succes. Echter in mei 2015 werd duidelijk dat het minder goed ging met de eik en al snel werd duidelijk dat de boom ernstig is aangetast door de eikenspintkever. Ondanks de goede verzorging van de eik die geborgd is in de nazorg van BSI Bomenservice, heeft de eik de ernstige aantasting door de insecten niet overleeft. De schade is zo ernstig dat besloten is de oude boom te gaan kappen. Omdat er gevaar bestaat dat takken uit de Eik waaien is besloten de kap op zo kort mogelijke termijn uit te voeren. De kap wordt daarom al op 24 september uitgevoerd.
 
Nieuwe aanplant
Omdat een oude eik als deze niet te vervangen is, wordt er gezocht naar een alternatief. BSI, de firma die de Eik heeft verplaatst, stelt nieuwe bomen ter beschikking, deze zullen naar verwachting eind 2016 worden geplaatst. Het hout van de Eik zal worden gebruikt voor het zitelement wat onder de luifel van het Stationsgebouw komt en zitbankjes voor in het park. Ook wordt gekeken of er nog een klimtoestel van gemaakt kan worden.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 8-9-2015 Achterste Wei 3: gevelreclame
  • 7-9-2015 Kievitmeen 135: vervangen kozijnen
  • 7-9-2015 Vuldersbrink 17: reclame
  • 8-9-2015 Parallelweg 26-149: kappen 1 boom
  • 8-9-2015 Einsteinstraat 5: realisatie 2 opslagsilo's
  • 12-9-2015 Sonnevancklaan 3: kappen van 7 bomen
  • 10-9-2015 Frisialaan 57: kappen 1 boom
  • 15-9-2015 Vlierburgweg / Vlierburgpad: bouwen schuilstal in strijd regels RO
  • 14-9-2015 Cort van der Lindenlaan 38: inrit
  • 14-9-2015 Parallelweg 26-101 en Jaagpad 101: kappen 5 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
  
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 14-9-2015 J.P. Heyelaan 66: erker
  • 16-9-2015 Kievitmeen 135: vervangen kozijnen
  • 15-9-2015 Oosteinde 11: kappen 11 bomen
  • 16-9-2015 Grote Poortstraat 33G: dakraam in gemeentelijk monument
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
17-9-2015 Drielanden West: aanleggen omniveld in strijd regels RO. Tegen het ontwerpbesluit zijn WEL zienswijzen ingediend
21-9-2015 Grevenhofsweg 2: oprichten woning in strijd regels RO. Tegen het ontwerpbesluit zijn GEEN zienswijzen ingediend
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Omgevingsvergunning Drielanden-West Omniveld
Het college heeft een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van een omniveld in Drielanden-West. Dit omniveld wordt aangelegd voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk. Hiermee wordt een plek gecreëerd met recreatieve doeleinden, bestemd voor zowel de bewoners van de al ontwikkelde delen van Drielanden als voor de toekomstige bewoners van Drielanden west.
 
De omgevingsvergunning Drielanden-West Omniveld ligt met ingang van 24 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: afd. Ruimte, dhr. L. Huisman, tel. 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00153-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
Omgevingsvergunning Grevenhofsweg 2
Het college heeft een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een woning op het perceel Grevenhofsweg 2. Deze woning kan op grond van het huidige bestemmingsplan niet gebouwd wordt, waardoor omgevingsvergunning wordt verleend om af te wijken van het bestemmingsplan. Deze woning is mogelijk in het kader van de regeling voor functieverandering (rood-voor-rood).
 
De omgevingsvergunning Grevenhofsweg 2 ligt met ingang van 24 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00156-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Mandaatbesluit heffings- en invorderingsambtenaar Meerinzicht 2015
De heffingsambtenaar en de invorderingsambtenaar van de Gemeenschappelijke regeling Meerinzicht maken bekend dat zij het mandaatbesluit heffingsambtenaar en invorderingsambtenaar Meerinzicht 2015 hebben vastgesteld. Het mandaatbesluit ligt ter inzage in de Stadswinkel van het Stadhuis. Ook kunt u het mandaatbesluit vinden op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Bestemmingsplan Waterfront-Zuid, Partiële herziening Boothuizen
Het bestemmingsplan Waterfront-Zuid, Partiële herziening Boothuizen is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00143-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannendrielanden. Informatie: afd. Ruimte, dhr P. Mulder, tel. 411 911.
 
Melding extra collectieve festiviteit
Het college wijst jaarlijks een 10-tal collectieve festiviteiten aan waarop de geluidsvoorschriften, zoals die zijn vastgelegd in het Activiteitenbesluit binnen een horecagelegenheid, niet gelden. Na 00.30 uur moet de geluidsknop weer worden teruggedraaid. Vanaf dat tijdstip gelden de normale normen van het Activiteitenbesluit weer. Ramen moeten gesloten zijn en de deur mag niet open blijven staan.
 
Voor Harderwijk  heeft het college voor 2015 al  9 dagen aanwezen. Er resteert nog 1 dag die flexibel kan worden ingevuld. Als collectieve festiviteit is 23 oktober Bock Rock  aangewezen. Voor de volledigheid is voor 2015 voor Harderwijk nog de volgende dag aangewezen: 20 november Smartlappen/Nederpop. De aanwijzing van dagen in Hierden wijkt hier iets van af. Daarvan resteert nog de kerstnacht 24 december als aangewezen collectieve festiviteit. In Hierden blijven er voor dit jaar nog 2 dagen over die, mits tijdig en collectief aangemeld, vrij mogen worden ingevuld.
 
Wijzigingsplan Waterfront-Zuid Brug Vissershaven
Het wijzigingsplan Waterfront-Zuid Brug Vissershaven is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.WP00146-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannendrielanden. Informatie: afd. Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid, Watersportboulevard
Het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid, Watersportboulevard is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.UP00131-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannendrielanden. Informatie: afd. Ruimte, dhr P. Mulder, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied – Grevenhofsweg 2
De gemeenteraad heeft op 3 september het bestemmingsplan Buitengebied – Grevenhofsweg 2 gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt een functieverandering van agrarisch naar wonen mogelijk onder meer onder voorwaarde dat diverse schuren op het perceel worden gesloopt en bijgedragen wordt aan een landschappelijke versterking in de omgeving.
 
De wijziging betreft het verduidelijken van de maximale oppervlaktemaat voor de woningen die in de bouwvlakken mogen worden gebouwd. Artikel 3.2.1. lid b is daardoor gewijzigd door ook de oppervlakte van de bestaande woning, naast de te bouwen woningen, in het artikel met een maatvoering vast te leggen.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 24 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de  Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
-        die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00122-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Toezicht Drank- en Horecawet
De burgemeester heeft een aanwijzingsbesluit vastgesteld voor het uitoefenen van toezicht op grond van de Drank- en Horecawet en de Algemene wet bestuursrecht. Dit besluit en bijbehorende stukken ligt gedurende 4 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: J. Klein Nagelvoort, tel. 411 911.

Regionale samenwerking verwerking afvalwater
De gemeenteraad heeft ingestemd met het Zuiveringskring AfvalwaterketenPlan. Dat plan gaat over de inzameling, transport en zuivering van  ‘gebruikt’ kraanwater en over hoe we om gaan met regenwater en grondwater. Met dat plan gaat de gemeente Harderwijk samenwerken met de gemeenten Ermelo en Putten en het waterschap Vallei en Veluwe. Voorheen maakte iedere gemeente zijn eigen plan. Het nieuwe plan komt in de plaats van het wettelijk verplichte gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

Het plan ligt gedurende de periode van 17 september tot en met 29 oktober in het stadhuis ter inzage. Voor algemene vragen over riolering en water kunnen inwoners terecht bij het Klantcontactcentrum van hun gemeente.