Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 25

Met deze week: Groene agenda Harderwijk, rookmelders vanaf 1 juli in elke woning verplicht en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Groene agenda Harderwijk

Presentatie (hybride) warmtepomp
 • 23 en 27 juni (19.30 - 21.00 uur)
 • Duurzaam Infopunt Harderwijk (Donkerstraat 44)
Benieuwd of uw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp? Onafhankelijk energieadviseur René de Brouwer geeft een interactieve presentatie. Aanmelden is verplicht. Dit doet u via www.veluweduurzaam.nl.
 
Tuinadvies voor een groene tuin
 • 25 juni (11.00 - 14.00 uur)
 • Ontmoetingstuin Rietmeen (Ouverturebaan 1-3)
Uw tuin zo duurzaam en onderhoudsvrij mogelijk inrichten? Hovenier Stip geeft zaterdag 25 juni gratis professioneel tuinadvies op maat. Neem foto’s of een plattegrond van uw tuin mee.
 
Energiebesparing in huis
 • 9 juli (13.00 - 16.00)
 • Duurzaam Infopunt Harderwijk (Donkerstraat 44)
Heeft u vragen over energiebesparing in huis? Een energiecoach denkt graag met u mee over kleine, energiebesparende maatregelen. Wilt u liever een energiecoach aan huis? Vraag deze dan aan via www.veluweduurzaam.nl.
 
Workshop ‘Hoe vergroen ik mijn tuin?’
 • 13 juli (18.30, inloop vanaf 18.00 uur)
 • Duurzaam Infopunt Harderwijk (Donkerstraat 44)
Wilt u tegels in uw tuin vervangen door groen? Na deze gratis workshop gaat u naar huis met een plan van aanpak om uw tuin te vergroenen. Aanmelden is verplicht. Dit doet u via www.veluweduurzaam.nl.
 
Tegeltaxi haalt gratis tuintegels op
 • 1 augustus
 • De Tegeltaxi komt bij u thuis
Vervangt u tegels uit uw tuin door groen? Dan kunt u uw overbodig geworden tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi! Dit kan tot en met oktober. De eerstvolgende ophaaldag is op 1 augustus. 

OV-inloopspreekuur in de Bibliotheek

Donderdag 23 juni is er weer een OV-inloopspreekuur voor 55-plussers over reizen met de trein of bus. Het inloopspreekuur is tussen 10.00 en 11.30 uur in de Bibliotheek Harderwijk aan de Havendam 56. De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg! 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 30 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Jaarrekening 2021. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie GroenLinks heeft het college schriftelijke vragen gesteld over stikstof. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Agenda Commissie Naamgeving

De commissie Naamgeving vergadert woensdag 29 juni van 19:00 tot 20:00 uur in de Collegekamer van het Gemeentehuis aan de Havendam 56. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht.

Op de agenda staat de naamgeving van:
Lelyhaven, Jan Piekgracht, Bart Koekgracht, Hendrik Petgracht, Ceesje Uilgracht, Waterstadhaven, Langezandgracht, Noorderhoofdgracht, Vuurbaakgracht, Balgzandgracht, Robbenzandgracht, Binnenstad, Binnenstad Noord, Wolderwijd, Wolderwijd Noord, Hazenpad; Ekelsteeg, Koemheenweg, Hierderweg, Strokelweg, Kwekersweg, Heiligenweg, Oude Ermeloseweg.
 
De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel. Informatie: De heer J. Essenburg, voorzitter commissie Naamgeving, (0341) 411 323. 

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

De komende periode bestrijden we onkruidbegroeiing op verharde delen langs wegen, fiets- en voetpaden. Dit gebeurt alleen op plekken waar het onkruid te zien is. We bestrijden op een natuurvriendelijke manier door heet water op het onkruid te spuiten.

We bestrijden onkruid voor nette en veilige straten
In Harderwijk hebben we maar liefst twee miljoen vierkante meter aan straten, stoepen en fietspaden. Die willen we netjes en veilig houden. Opgroeiend onkruid drukt tegels omhoog en groeit soms dwars door het asfalt heen. Dat kan schade veroorzaken. Daarom halen we het onkruid weg.

Onkruid wegkrabben is nog milieuvriendelijker
Wij spuiten alleen heet water waar onkruid tussen de tegels en stenen groeit. Onkruid met een krabbertje weghalen is nog beter. Helpt u mee? Krab dan het onkruid weg op de openbare stoep bij uw woning. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via snelherstel@harderwijk.nl.

Zonnepark in Waterfront Harderwijk feestelijk geopend

Maandagmiddag 20 juni werd het zonnepark aan de Vuurtorenweg in Waterfront officieel geopend. Voorzitter van Endura, Ruud Mantingh en kersverse wethouder duurzaamheid Martijn Pijnenburg van de gemeente verwelkomden de genodigden en belangstellenden. Zij zagen onder het genot van een hapje en een drankje de gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer, de symbolische openingshandeling doen. Met het losmaken van het touw onthulde hij de naam van het park:  'Zonnepark Harderwijk’.
 
Op het overloopparkeerterrein is een enorme carport met zonnepanelen gebouwd
De unieke samenwerking tussen Energiecoöperatie Endura en de gemeente Harderwijk maakte dit mogelijk. Het parkeerterrein, waar vooral bezoekers van het Dolfinarium parkeren is overkapt met maar liefst 5854 zonpanelen. De panelen voorzien naar verwachting jaarlijks 670 huishoudens van elektriciteit.
 
 “Dit is sinds we met Endura 6 jaar geleden ons avontuur begonnen, het meest in het oog springende opwekproject”, zei de voorzitter van Endura. “Ik ben er dan ook erg trots op.” Voor de wethouder duurzaamheid en economie van de gemeente Harderwijk was het zijn allereerste officiële opening. “En er gaan er nog veel volgen”, zo sprak hij. “Want we gaan met dit college Harderwijk en Hierden nog duurzamer maken. Het is aan ons om de stad nog mooier, beter en schoner te maken. We moeten nu actie ondernemen en de verduurzaming in de gemeente Harderwijk op stoom brengen."
 
Inwoners nemen financieel deel
Het zonnepark is mede gefinancierd door 96 huishoudens die meedelen in de opbrengst. Ook subsidie van de provincie Gelderland en een lening van de Nederlandse Waterschapsbank droegen bij aan de financiering.
 
Opening Zonnepark Harderwijk
(Foto vlnr. Wim Sederel, Martijn Pijnenburg, Jan van der Meer en Ruud Mantingh)

Gemeente Harderwijk sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Burgemeester Van Schaik van Harderwijk, Burgemeester Burmanje van Ermelo en burgemeester Lambooij van Putten tekenden een samenwerkingsovereenkomst met Meld Misdaad Anoniem. Via Meld Misdaad Anoniem kunnen inwoners anoniem signalen van fraude en criminaliteit doorgeven. Door de samenwerking krijgen wij de meldingen door die ook belangrijk zijn voor de gemeente. Er zijn al meer dan 200 gemeenten aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.
 
U blijft als melder altijd anoniem
Snel en sámen optreden helpt bij de aanpak van criminaliteit. En vooral bij ondermijnende criminaliteit. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet goed zichtbaar. Toch kan het zijn dat sommige zaken u opvallen, en dat u aanvoelt dat er iets niet in orde is. Het is niet altijd makkelijk om met uw vermoedens naar de politie te gaan. Bijvoorbeeld omdat u de dader kent, of omdat u bang bent voor wraak. Een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem is dan de oplossing. Wij garanderen u dat u als melder altijd anoniem blijft.
 
Samen zorgen voor een veilig Harderwijk
Burgemeester Van Schaik: “Het is mijn verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige leefomgeving voor alle inwoners in Harderwijk en Hierden. Daar hoort optreden tegen criminele activiteiten bij. Als het gaat om veilig leven en wonen in onze gemeente, zal ik de instrumenten inzetten die nodig zijn om criminele activiteiten een halt toe te roepen.”
 
Geen onderdeel van de politie
Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie en is helemaal onafhankelijk. Meld Misdaad Anoniem geeft meldingen alleen door aan de gemeente, politie of andere veiligheids- en opsporingspartners. Uw signalen geven hen vaak belangrijke informatie in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning.
 
Ziet u zaken die niet kloppen?
Meld Misdaad Anoniem is 7 dagen per week bereikbaar via (0800) 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden. Wilt u liever direct iets melden bij de politie? Dat kan via (0900) 8844.
 
Wat is ondermijning?
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit. Criminelen gebruiken diensten uit de bovenwereld (de ‘gewone maatschappij’) om illegale activiteiten in de onderwereld (criminelen) mogelijk te maken. Het kan gaan om bijvoorbeeld witwassen van geld, hennepplantages en illegale handel in drugs of wapens. De criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Daarvoor gebruiken ze vaak bedrijven en organisaties in de maatschappij. Ondermijning zorgt voor onveiligheid en verzwakt de maatschappij.

Onderscheiden met de Harderwijker Speld

Op vrijdagavond 17 juni is Eric Klijntunte onderscheiden met de Harderwijker Speld. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten als vrijwilliger bij de brandweer. Hij werkte er 19 jaar lang, tot 2021. Burgemeester Harm-Jan van
Schaik deed de speld bij hem op tijdens de korpsavond van de brandweer.
 
De zilveren Harderwijker Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich voor de gemeente Harderwijk of Hierden bovengemiddeld verdienstelijk hebben gemaakt.

Erik Klijntunte Harderwijker Speld
(Foto gemeente Harderwijk)

Rookmelders vanaf 1 juli in elke woning verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning. Het gaat om minimaal 1 rookmelder op elke verdieping in de vluchtroute van uw huis. En dat is niet voor niks. Als u op elke verdieping een rookmelder heeft, bent u bij brand eerder veilig buiten. Rookmelders redden levens!
 
Hoeveel rookmelders heb ik nodig?
Hang minimaal 1 werkende rookmelder op iedere verdieping in de vluchtroute. Vaak is dat in de hal of op de overloop. U bent nog beter beschermd wanneer er ook rookmelders in de slaapkamers zijn. Maar het is het veiligst om rookmelders te plaatsen in alle ruimten waar u leeft. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer.
 
Veilig vluchten bij brand
Het is belangrijk dat u veilig naar buiten kunt als er brand is. Met deze tips bent u beter voorbereid:

Oefen uw vluchtplan 
Oefen regelmatig uw vluchtplan met eventuele huisgenoten en/of kinderen. Zo weet u hoe u snel en veilig naar buiten kunt bij brand.

Hang een vluchtsleutel op een vaste plek
Verlies bij brand geen kostbare tijd met zoeken naar een sleutel. Hang deze op een vaste plek. Kies een plek waar u snel bij kunt, maar buiten het zicht en bereik van buitenstaanders.

Sluit binnendeuren
Door ‘s nachts binnendeuren te sluiten, verspreidt brand en rook minder snel. Hierdoor heeft u meer tijd om veilig te vluchten. Sluit bij brand ook de deuren achter u en blijf laag bij de grond bij rook. 

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl.

Nieuw paspoort nodig? Vraag het op tijd aan!

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Voorkom problemen en controleer op tijd of uw reisdocument nog geldig is. Is uw paspoort of ID (binnenkort) verlopen? Maak dan snel een afspraak via www.harderwijk.nl/afspraak om uw nieuwe reisdocument aan te vragen. Daarmee voorkomt u extra kosten voor een spoedaanvraag.
 
De wachttijd is langer dan normaal. Als het maken van een afspraak via de website niet lukt, kunt u bellen naar 0341-411 911 om samen een afspraak te maken. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/paspoort

Liften op het station weer in gebruik

De liften op het NS-station waren een paar weken defect, door vernielingen. Inmiddels is 1 lift gerepareerd en weer in gebruik. De andere lift repareren we op 23 juni. We hopen dat nieuwe vernielingen uitblijven.
 
NS station Harderwijk lift

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?

Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar info@harderwijk.nl of bel naar 0341 411 911. 

Aanvragen vergunningen

 • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiding Nijborgmeen 17, 17 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen rijksmonument Smeepoortenbrink 34, 3841EM Harderwijk, 17 juni 2022
 • Aanvraag voor het gebruik van een meerjarige evenementenvergunning voor Harderwijk Live te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 6 bomen op perceel HDW00 B 7781, 16 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning kappen1 bomensingel en 5 bomen fietspad Groene Zoom, HDW00 I 7100, 16 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 bomensingel en 5 bomen fietspad Groene Zoom Harderwijk, 16 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, portocabin Leuvenumseweg 70, 3847LD Harderwijk, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 10 bomen Vondellaan HDW00 D 11120, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, recreatiewoning Ooster Mheenweg 13B, 3849PA Hierden, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning, bedrijfspand Morsestraat HDW00 A 5480, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voor- en achterzijde Randweg 40, 3843JC Harderwijk, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning uitbouwen woning Tubadreef 22, 3845CZ Harderwijk, 15 juni 2022
 • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woning en dakkapel Parallelweg 26-80 Hierden ( HDW00 F 1250), 13 juni 2022

Verlening en weigering vergunningen

 • Verlening omgevingsvergunning, renoveren schuren Evertsenlaan 47, 3843EK Harderwijk, 17 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, dakkapellen Knijptang 7, 3841GR Harderwijk, 17 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor het bedrijf Matamata Gastrobars aan Bruggestraat 22 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor café Het Kantoor aan Vijhestraat 42 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor het bedrijf Gyros House Harderwijk aan Vijhestraat 5 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening vergunning voor een standplaats voor een periode van 3 jaar bij Winkelcentrum Tweelingstad te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor het bedrijf Delfino aan Vijhestraat 15 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras aan Vischmarkt 31 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woning en dakkapel Parallelweg 26-80 Hierden (HDW00 F 1250), 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor het bedrijf Grand Café De Liefde aan Bruggestraat 5 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor het bedrijf Sir Jack aan Bruggestraat 36 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor café Ome Co aan Vijhestraat 9 1 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening exploitatievergunning, terras voor café Gauwigheid aan Vijhestraat 21 te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning eenzijdige nokverhoging Burgemeester Van Meursstraat 14, 3841JT Harderwijk, 15 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning oprichten bijgebouw Molenweg 40, 3849RN Hierden, 15 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, verbouw pand Vijhestraat 34, 3841CW Harderwijk, 15 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, kap 5 bomen Parallelweg 25, Hierden, 13 juni 2022
 • Verlening omgevingsvergunning, kap 9 bomen Parallelweg 25, 13 juni 2022

Verlenging beslistermijn

 • Verlenging beslistermijn voor mileuneutraal veranderen t.b.v. koeltoren en inrichtingsgrens, Industrieweg 15, 3846BB Harderwijk, 15 juni 2022

Verkeersbesluiten

 • Instellen gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen Havendam, 17 juni 2022
 • Instellen voorrangsregeling en deels opheffen eenrichtingsverkeer Provenierslaan, 17 juni 2022
 • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Musicaldreef, 15 juni 2022
 • Instellen adviessnelheid Westeinde, 15 juni 2022
 • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Graaf Ottolaan 2, 15 juni 2022

Milieumeldingen

 • Melding voor het tijdelijk opslaan (tijd tussen aan- en verkoop) van vorkheftrucks en enkele andere soort bouwmachines aan Celsiusstraat 21 A te Harderwijk, 16 juni 2022
 • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Mheenhof 3 te Hierden, 16 juni 2022
 • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan P.C. Boutenslaan 247 te Harderwijk, 16 juni 2022