Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 22

Gemeentepagina week 22 – 1 juni 2016

Ontdek Waterfront  tijdens Dag van de Bouw

Zaterdag 4 juni is de Dag van de Bouw en opent Waterfront Harderwijk haar deuren. Boskalis, Koopmans, Synchroon en de gemeente hebben hiervoor een leuk programma samengesteld voor jong én oud. We nemen u mee over weg, water en land door het hele plangebied. U ziet met eigen ogen wat al gerealiseerd is, maar ook wat er allemaal nog staat te gebeuren op deze unieke locatie in Harderwijk.

Waterfront is een project waar alle disciplines van de bouw samenkomen: woningbouw, grond-, weg- en waterbouw, land- en waterwinning, havenaanleg en bruggen die dit alles met elkaar verbinden. Met Waterfront krijgt het centrum van Harderwijk weer een gezicht aan het water. Bedrijvigheid en industrie maken plaats voor wonen, winkelen en recreëren, op en rond het water.
 
Waar starten?
Op zaterdag 4 juni bent u tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom bij de keet van Boskalis (aan de Flevoweg). Hier kunt u instappen in een van de pendeltreinen. De pendeltreinen stoppen onderweg op 6 verschillende locaties in het Waterfront. Tussen de nieuwe jachthaven De Knar en het Strandeiland vervolgt u de route per boot. U kunt de route links of rechtsom nemen. Parkeren (auto en fiets) kunt u op het parkeerterrein P-Flevo aan de Flevoweg. 

Uitnodiging Theatervoorstelling Bsoci@l


Maandag 6 juni organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een theatervoorstelling over jongeren en social media. Tijdens de voorstelling komen vriendschappen, seksuele weerbaarheid en cyberpesten aan de orde. De voorstelling wordt gespeeld door jongeren uit Harderwijk. De voorstelling is bedoeld om ouders, professionals en jongeren bewust maken van de kansen, mogelijkheden en risico’s die sociale media met zich mee brengen.
 
Datum:          6 juni 2016
Tijd:               19.00 uur
Plaats:           CCNV Theater (Stationslaan 26, Harderwijk)
Entree:          Gratis

Meer informatie en/of aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met Rico Smit Medewerker Centrum voor Jeugd en Gezin telefoon 06 13 96 82 46. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected]

Gewijzigde verkeerssituatie Strandboulevard

Vanaf woensdag 1 juni wijzigt de verkeerssituatie op de Strandboulevard. In het oostelijk deel van het Boulevardgebied, ter hoogte van parkeerterrein P-4, rijdt het verkeer over een nieuwe rijbaan, die dichter tegen de stadsmuur ligt. Het verleggen van de rijbaan is onderdeel van de  herinrichting van het Boulevardgebied als onderdeel van het project Waterfront Harderwijk. In de toekomst wordt in dit deel van het plangebied een nieuwe stadshaven met aan weerszijden een wandelpromenade gerealiseerd. Daarnaast komen op dit punt twee bruggen, die de nieuwe Strandboulevard verbinden met het Dolfinariumterrein en het toekomstige gebied ‘Kop van de Stadswerven’.
 
Werkzaamheden
De komende weken vindt op de locatie van de oude rijbaan en het parkeerterrein P-4 detectieonderzoek plaats naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is gebruikelijk om de werkzaamheden in de bodem op een veilige en verantwoorde manier uit te kunnen voeren. Hierdoor vervalt het parkeerterrein P-4. Vergunninghouders en andere parkeerders kunnen vanaf woensdag 1 juni parkeren op het tijdelijke parkeerterrein aan de Havenkade of op een van de andere parkeerterreinen op de Boulevard. Indien mogelijk, komt na afronding van het onderzoek een deel van het parkeerterrein P-4 weer tijdelijk beschikbaar voor vergunninghouders.
 
Actuele parkeerinformatie: www.harderwijk.nl/parkeren.
 

Verkeersomleiding door werkzaamheden Wittenhagen Zuid

Woensdag 8 juni wordt op de Wittenhagen ter hoogte van de afslag Johan de Wittlaan en afslag Cort van der Lindenlaan de komende tijd asfalt aangebracht. Het verkeer wordt omgeleid via borden. De afsluiting met omleiding duurt van 7.00 uur - 18.00 uur.
Het wijkdeel Wittenhagen Zuid is te bereiken via De Savornin Lohmanlaan/Thorbeckelaan en vanaf Deventerweg, het wijkdeel Wittenhagen Noord via de Karel Doormanlaan/Van Galenlaan. De Tromplaan is eenrichtingsweg en is bereikbaar via Evertsenlaan en de Ruyterlaan. De woningen zijn te voet en voor minder validen bereikbaar.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 9 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ontwikkelstrategie Groot Sypel en transformatie-agenda huiselijk geweld en kindermishandeling. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het niet verder gaan van het Stadslab Harderwijk. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Half juni start stemronde voor hét Stadsidee

De afgelopen periode zijn er veel Stadsideeën aangemeld via www.harderwijk.nl/stadsidee. Aanmelden is nu niet meer mogelijk. Aanmelders bedankt voor de creativiteit! Op dit moment worden alle ideeën verzameld en de laatste puntjes van de ideeën uitgewerkt. Via gemeentelijke digitale kanalen wordt vanaf half juni de Harderwijkse samenleving gevraagd om te stemmen op de aangemelde Stadsideeën. Het idee of meerdere ideeën met de meeste stemmen krijgt/krijgen een financiële bijdrage voor de uitvoering van het idee.

Rond de zomervakantie wordt het winnende idee of de winnende ideeën bekend gemaakt. Dan kan de uitvoering starten. Voor het einde van het jaar moet hét Stadsidee zijn uitgevoerd. Houd www.harderwijk.nl/stadsidee en Facebook ‘Gemeente Harderwijk’ in de gaten! 

Aanpak geluidsoverlast na sluitingstijd

Woensdag 1 juni starten horeca en politie de actie ‘04.15 uur straat leeg’ met als doel de geluidsoverlast in de buurt te beperken na sluitingstijd van de horeca.
 
Samenwerking
Het gezamenlijk doel van de horeca en politie is dat het uitgaansgebied vóór 04.15 uur leeg is. De horeca kan het niet alleen en de politie kan het niet alleen. Daarom zullen horeca en politie samen na sluitingstijd om 04.00 uur op straat aanwezig zijn en uitgaanspubliek vragen om rustig naar huis te vertrekken.

Communicatie
Om uitgaanspubliek te informeren, is een poster gemaakt die in de horecabedrijven zichtbaar is en via social media onder de aandacht wordt gebracht. Met als doel dat iedereen er snel aan went om na het stappen niet te blijven hangen en rustig naar huis te gaan.
 
Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan
Deze maatregel komt voort uit het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Harderwijk.
In dit project werken de politie, horeca, gemeente en bewoners samen om de veiligheid te vergroten en de overlast in het uitgaansgebied te verminderen. 

Vermissing identiteitsbewijs voortaan melden bij gemeente

Is uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen? Of bent u het verloren? Dan hoeft u vanaf maandag 30 mei niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. U kunt dit gewoon melden bij uw eigen gemeente door een formulier in te vullen waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt.
 
Tijdens het melden van uw verloren of gestolen identiteitskaart bij de gemeente kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor wel een ander identiteitsdocument mee, zoals een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart zodat wij uw identiteit kunnen vaststellen. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het wel verstandig om ook bij de politie aangifte te doen van dit misdrijf.
 
Fraude streng aangepakt
Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten dan om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude zal de gemeente u doorverwijzen naar de politie voor nader onderzoek.
 
Meer informatie over het aanvragen van een nieuw document of voor het maken van een afspraak voor het doen van een aanvraag kunt u terecht op www.harderwijk.nl/idkaartkwijt

NL-Alert campagne

Maandag 6 juni rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Om het controlebericht aan te kondigen, is een landelijke publiekscampagne gestart.
 
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid. Als jouw telefoon is ingesteld voor NL-Alert, ontvang je bij een noodsituatie in de buurt een tekstbericht op je mobiel. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.
 
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen. Ga via www.nl-alert.nl/instelhulp, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen. NL-Alert is sinds 2012 meer dan honderd keer ingezet. Met name bij grote branden is NL-Alert veelvuldig gebruikt, maar ook bij explosiegevaar en onverwacht noodweer is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te waarschuwen.
 
Als je het controlebericht op 6 juni ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 20-5-2016 Burgemeester van Meursstraat 7: nokverhoging
  • 20-5-2016 Schimmelstraat 10: vernieuwen en verplaatsen schutting
  • 20-5-2016 Julianalaan 43: vervanging telecommast
  • 23-5-2016 Mecklenburglaan 3: bouw tijdelijk asielzoekerscentrum
  • 24-5-2016 Bruggestraat 9: vernieuwen achtergevel en indeling
  • 24-5-2016 Anne Franklaan 23: dakkapel
  • 25-5-2016 Lageweg 25: vervangen dakbedekking
  • 25-5-2016 Strandboulevard t.p.v. gedempte haven: realiseren tijdelijk uitkijkpunt
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-5-2016 Heijermansstraat 4: verhogen kap
  • 23-5-2016 Zuiderzeestraatweg 60-1: uitbreiden woning
  • 25-5-2016 Stakenbergerhout 82: schuur in strijd regels ro
  • 25-5-2016 Molenweg 41: tijdelijk plaatsen sanitairunit in strijd regels ro
  • 26-5-2016 Vlierburgweg 39: woning in strijd regels ro
  • 26-5-2016 Stationslaan 18: uitbreiden woning (gm) en de schuur
  • 26-5-2016 Deventerweg 4: reclame (5 stuks) en vlaggenmasten
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 24-5-2016 Boslaan 2: wijzigen propaaninstallatie. Tegen het ontwerpbesluit zijn GEEN zienswijzen ingediend.
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
  • 11-05-2016: Galvanistraat 18, 3846 AT in Harderwijk, melding Activiteitenbesluit voor de bedrijfswoning in gebruik nemen als kantoor.
  • 22-04-2016: Haza Groep B.V., Van Leeuwenhoekstraat 8, 3846 CB in Harderwijk, melding Activiteitenbesluit voor handel (en tijdelijke opslag) in Helium in cylinders voor consumentengebruik.
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het   sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 18-05-2016: Zwaardmeen 8, 3844 KK in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit de woning (keuken).
  • 18-05-2016: Hofdijkstraat 144, 3842 ZP in Harderwijk, voor het verwijderen van asbesthoudende materialen.
  • 18-05-2016: Parallelweg 26 - 226, 3849 MN in Hierden, voor het gedeeltelijk slopen van een recreatiewoning.
  • 09-05-2016: California Eat&Meet, Deventerweg 2a, 3843 GD in Harderwijk
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Opschorting beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.

Opschorting reguliere procedure:
  • Strekdam 52 t/m 90 (concept): oprichten 20 boothuizen; 20-7-2016.