Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 20

Met deze week: Bedrijventerreinen De Sypel en Overveld behouden KIWA-certificaat, Harderwijk geeft Gewicht aan Geluk en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Aanstelling vier Regenboogambassadeurs en lancering online platform

Maandag 17 mei heeft wethouder Gert Jan van Noort vier Regenboogambassadeurs aangesteld in de Mess. Het zijn: Rune Sassen, ambassadeur Jeugd & Onderwijs, Herman Boers, ambassadeur Zorg & Ouderen, Nour Hasan, ambassadeur Multiculturele Achtergrond, Bep Timmer, ambassadeur Sport. De Regenboogambassadeurs onderschrijven de ambitie van Regenbooggemeente Harderwijk om de sociale acceptatie en positie van LHBTIQ+´ers in de lokale samenleving te verbeteren.
 
De ambassadeurs zijn een brede belangenvertegenwoordiging van de LHBTIQ+ gemeenschap. Zij signaleren LHBTIQ+ gerelateerde wensen en behoeften vanuit de samenleving. En zij adviseren de gemeente over het Regenboogbeleid en de uitvoering hiervan. Daarnaast zijn zij een Regenboograad. Zij organiseren samen met stichting de Village People activiteiten op LHBTIQ+ gerelateerde dagen. De Regenboograad zoekt nog  een ambassadeur Religie. Heeft u affiniteit met de LHBTIQ+ gemeenschap en met dit thema? Woont u in Harderwijk, Hierden of omgeving? Mail dan naar [email protected].
 
Online platform
Na hun aanstelling hebben de Regenboogambassadeurs samen met de Village People het online platform www.gekleurder.nl gelanceerd. Het platform biedt een veilige plek voor hulpvragen over het LHBTIQ+ zijn. Het is ook een plek voor de uitwisseling van ideeën en verhalen. Op het platform staat een lokale activiteitenagenda.
 
Regenboogambassadeurs gemeente Harderwijk
(foto Karin Huijzendveld KH Fotografie)

Bedrijventerreinen De Sypel en Overveld behouden KIWA-certificaat

Bedrijventerreinen Overveld en De Sypel hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen – KVO-B weten te behouden. Op 29 april zijn beide terreinen gecontroleerd door het KIWA. Het certificaat is weer voor 3 jaar geldig.
 
De hercertificering is een waardering voor deze terreinen waar al sinds 2015 wordt samengewerkt op de thema’s schoon, heel en veilig.
 
Ondernemers op het terrein hebben samen met de gemeente, politie, beveiligingsorganisatie Securitas, brandweer en parkmanagement, voor meerdere jaren afspraken gemaakt om overlast en criminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Dat is een voorwaarde om het certificaat te behalen en te behouden. Er zijn ook afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer van de openbare ruimte.
 
Door de inzet van alle betrokken partijen is er  een veilige en aantrekkelijke werkomgeving, met een groter gevoel van veiligheid. Daar profiteert iedereen van! De gemeente feliciteert de Bedrijvenkring Harderwijk en alle betrokken partijen met het behoud van de certificering. 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte houdt dinsdag 25 mei vanaf 19.30 uur brede informatieavond over Wonen. De raad vergadert op donderdag 27 mei vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Verordening Sociaal Domein en Debat Ontwikkelplan Meer betaalbare woningbouw Waterfront fase 3. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over schapen en het openbaar groen. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over toegankelijkheid voor visueel beperkten. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Harderwijk geeft Gewicht aan Geluk
Leer, ervaar en beleef geluk in de week van 7 tot en met 11 juni

Samen werken wij aan een samenleving waarin mensen en hun geluk centraal staan. Want wat is geluk? En waarom is het belangrijk? Hoe werk en denk je geluksgericht? In deze geluksweek organiseert de gemeente Harderwijk diverse activiteiten die ‘Gewicht geven aan Geluk´. Samen met de De Geluksacademie, betrokken partners, inwoners en lokale initiatieven is gewerkt aan een inspirerend programma. Op dit programma staan workshops, lezingen en kennissessies rond het thema geluk. Bekijk het complete programma en meld u aan via harderwijk.nl/geluk. 

Organisaties in Harderwijk helpen jongeren door de coronaperiode heen

De coronamaatregelen hebben veel invloed op het leven van veel mensen. Dit geldt ook voor jongeren. De gemeente Harderwijk is zich bewust dat veel jongeren last hebben van de coronacrisis. Volgens het onderzoek van de GGD onder jongeren in Noord- en Oost Gelderland gaat het om 86% van de middelbare scholieren. De gemeente en maatschappelijke organisaties helpen deze jongeren door extra aandacht en activiteiten te bieden in coronatijd.
 
Wethouder Gert Jan van Noort: “De maatregelen tegen het coronavirus vragen veel van onze jongeren. Hun sociale leven staat voor langere tijd in de wacht. Dit kan voor sommige jongeren heel ingrijpend zijn en gevolgen hebben voor hun toekomst. Gelukkig zorgen lokale organisaties ervoor dat zij samen activiteiten kunnen organiseren, met elkaar in gesprek blijven en zich kunnen ontplooien.”
 
Belangrijke lokale organisaties voor jongeren
De gemeente wil jongeren door deze moeilijke coronaperiode heen helpen. Daarom kunnen jongeren contact opnemen met lokale organisaties die zich bezig houden met ontmoetingen en activiteiten. Zij kunnen hiervoor terecht bij Het Talent House (ZorgDat), stichtingpresent.nl, Echo Youth United, GA! Harderwijk, de Popschool en Cultuurkust. Ook kunnen zij een kijkje nemen op de website van Artlife en MDT. Meer informatie op harderwijk.nl/actueel. 

Hoe 'circulair' is uw huishouden?

De gemeente Harderwijk gaat de komende jaren aan de slag met het thema Circulaire Economie. Het streven van de gemeente is om steeds verder afscheid te nemen van de weggooimaatschappij. Daarbij is het belangrijk dat producten hun waarde behouden en kringlopen gesloten worden, zodat de afvalberg kleiner wordt in plaats van groter.
 
Maar wat doet u nu al aan hergebruik? En wat doet u om afval te verminderen? De gemeente wil graag antwoorden op dit soort vragen om daarmee een goed plan van aanpak te kunnen maken. Via het online stadsgesprek doet u mee aan een enquête. Ga naar www.harderwijk.nl/circulairestad en geef uw antwoorden. Alvast bedankt!

Tweede Pinksterdag maandag  24 mei is het Huis van de Stad en het Milieupark gesloten. 

Spinselmot is geen Eikenprocessierups

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet schadelijk voor de mens.
 
Een boom ingepakt in een weefsel van de spinselmot ziet er ziek en ongezond uit. Toch lijden bomen en struiken geen schade. Het web van de spinselmot blijft zitten totdat de rupsen zich na 4 tot 6 weken verpoppen tot nachtvlinders. Vanaf dat moment krijgen de bomen en struiken opnieuw bladeren.
 
We bestrijden spinselmot liever niet omdat bestrijden met chemische middelen ook andere dieren, zoals vogels, schade toebrengt.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)
  • 6-5-2021 Korhoenlaan 1-19: uitbreiden recreatiewoning
  • 9-5-2021 Dassenbergerhout 2: inrit
  • 9-5-2021 Parallelweg 26-102: kappen 3 bomen
  • 6-5-2021 Operettedreef 35: balkonbeglazing
  • 10-5-2021 Tussen Berkenboomsweg en Overkampsweg: schuilstal
  • 10-5-2021 Knardijk West 10: vlaggenmasten en winkelwagenopvang
  • 11-5-2021 De Wittenhagen 57-63a: dakkapellen, dakterras, berging (veranderen GM)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 
  • 10-5-2021 Tonselsedreef 315: dakkapel
  • 10-5-2021 Parallelweg 26: postbusunit
  • 10-05-2021 Stobbeweg 4: kappen 8 bomen
  • 11-05-2021 Havenkade/Boulevard: hellingbaan rolstoelvoorziening
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen. 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 2020-11-12: Get Healthy, Gelreweg 4C, 3843 AN Harderwijk, aanvraag 24-uurs opening sportschool
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-04-28: Lagemaat Milieu BV,  De Wittenhagen 62,  3843 GK Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit 176 woningen
  • 2021-04-29: Sloopwerken & Asbestsanering Van den Berg, Parallelweg 12, 3849 MJ Hierden voor het verwijderen van asbest uit schuren
  • 2021-04-26: Boverhoff Beton-, Boor- en Zaagbedrijf en Sloopwerken BV, Marijkelaan 4, 3843 CE Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit meerdere woningen
  • 2021-04-23: Parallelweg 26 -197, 3849 MN Hierden voor het verwijderen van asbest en slopen van bungalow
  • 2021-04-19: Smeepoortstraat 34, 3841 EJ Harderwijk voor het slopen van binnenwanden
  • 2021-04-20: Bouwbedrijf Achter de Molen BV, Emdenmeen 56, 3844 ED Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 2021-04-13: Gemeente Harderwijk, Zuiderzeepad 1, 3844 JV Harderwijk voor het verwijderen van asbest en het slopen van een multifunctioneel centrum
  • 2021-04-01: Parallelweg 19 , 3849 MJ Hierden voor het verwijderen van asbest uit schuren
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Verleende omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van 2 seniorenwoningen aan het Kruithuispad
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 2 seniorenwoningen aan het Kruithuispad te Harderwijk (adressering: Kruithuispad 2 en Kruithuis 103). De omgevingsvergunning Stadsweiden - Kruithuispad ligt met ingang van 20 mei gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. Informatie: domein Ruimte, dhr. G. Westerink, tel 0341 411 911. De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00264-0003) kunt u raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=Nl.IMRO.0243.OV00264-0003 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/C7C34BD4-BC81-411E-AC2A-A0776B14CD4E/).
 
Tijdelijke terras Markt 15
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijk extra terrasruimte heeft vergund tot en met 15 september 2021. Het betreft een tijdelijke uitbreiding van het terras, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen te kunnen ondernemen voor het winkelpand Markt 16, aan de volgende horecaonderneming:
- Baron Eten en Drinken, Markt 15, 3841 CE Harderwijk
 
De vergunning is verzonden op 12 mei 2021. De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen van 19 mei tot en met 23 juni 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan de aanvrager is  bekend gemaakt.