Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 18

Met deze week: Programma Nationale Herdenking, vang regenwater op in uw tuin en ontvang subsidie en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Onthulling spectaculaire Hanze muurschildering gebouw Cultuurkust

Op dinsdag 26 april onthulde burgemeester Harm-Jan van Schaik officieel een muurschildering op de zijgevel van Cultuurkust aan het Kloosterplein. De muurschildering is één van de 14 die in andere Hanzesteden worden gemaakt.
 
Hanze verleden
De muurschildering laat elementen uit het Hanze verleden van Harderwijk zien. Er is een non en een scheepsknecht te zien. De non refereert naar het oude Klooster. Zij vouwt de lakense stof op, daar waar Harderwijk om bekend stond. Ook zijn pepernoten te zien. Deze pepernoten verwijzen naar Van Delft in Harderwijk gemaakt. De muurschildering verwijst ook naar het inmiddels bekende Pietenhuis in dit gebouw. Tenslotte worden het Hanzepaardje, het lakenloodje, de munt getoond. Allemaal voorwerpen uit het verleden. De twee afgebeelde figuranten zijn inwoners uit Harderwijk.
 
Samenwerking Hanzesteden
De muurschildering staat ook in het teken de samenwerking tussen Hanzesteden. Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio zijn onder andere met een nieuwe fietsroute aan elkaar verbonden via de Hanzesteden Fietsroute. Een internationale fietsroute van 450 km vanuit de Duitse Hanzestad Neuss, via 12 andere deelnemende Hanzesteden naar Hanzestad Harderwijk.
 
Kunstenaars
Schilderscollectief De Strakke Hand is de maker van de muurschildering. Het ontwerp voor de muurschildering is samen met historische vereniging Herderewich, Cultuurkust, de Strakke Hand en de gemeente bedacht. De schilders van De Strakke Hand maken alle 14 muurschilderingen.

Hanze muurschildering Harderwijk

Elf inwoners gemeente Harderwijk Koninklijk onderscheiden

Tijdens de lintjesregen op dinsdag 26 april ontvingen 11 inwoners van Harderwijk en Hierden een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Van Schaik verraste de gedecoreerden tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk in Harderwijk.
 
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd de heer R. Zuidgeest en de heer C.J.M. van Zeijl.
 
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd mevrouw M.J.C.L. Bäumer-Gommers, mevrouw M.E.M. Boers-Franken, mevrouw P. Hop-Hop, mevrouw J.M. Raaijen-Kanis. En ook de heren M.W. Petersen, W.C. van der Linden, A.J. van Lieshout, L.M.C. de Jong en  D. Koning. Gefeliciteerd allemaal!
 
Gedecoreerden gemeente Harderwijk 2022

Op donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag) en vrijdag 6 mei is het stadhuis gesloten.

Het Milieupark blijft open. Kijk voor meer informatie over de openingstijden op www.harderwijk.nl/contact.

Afscheid wethouders

De afgelopen jaren hebben de wethouders zich met hart en ziel ingezet voor de inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van Harderwijk en Hierden. Graag kijken wij gezamenlijk met u terug op deze bestuursperioden.
 
Programma
15.30 uur: ontvangst
16.00 uur: speech burgemeester
16.15 uur: dankwoord wethouder
17.00 uur: borrel
19.00 uur: einde
 
Locatie
Congrescentrum Bouw & Infrapark
Ceintuurbaan 2 in Harderwijk
 
Aanmelden
U kunt zich tot vrijdag 6 mei aanmelden via het formulier op www.harderwijk.nl/afscheidsreceptie of door een mail te sturen naar [email protected].

Afscheid wethouders gemeente Harderwijk 2022
 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 12 mei vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Onttrekking GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) ten behoeve van rioleringswerkzaamheden Zeestraat en Onteigening Begraafplaats Elzenhof Uitbreiding. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Laatste fase werkzaamheden Havendam

In opdracht van gemeente Harderwijk voert bouwteamcombinatie Boskalis, VIC en Hoornstra-Ophof al enige tijd werkzaamheden uit aan de Havendam en Strandboulevard-Oost. De laatste fase van de werkzaamheden is gestart. De werkzaamheden in deze fase vinden vanaf maandag 9 mei plaats ter hoogte van de Grote Oosterwijck en Strandboulevard Oost.
 
In de week van maandag 16 mei  wordt gestart met werkzaamheden aan de Strandboulevard Oost. Naar verwachting zijn de werkzaamheden uiterlijk vóór 26 mei 2022 (Hemelvaartsdag) gereed. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt er gebruik gemaakt van omleidingsroutes. De Havendam is weer bereikbaar voor het verkeer.
 
Voor  vragen over de bereikbaarheid en/of werkzaamheden kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Lucilla van den Brink. Zij is op werkdagen bereikbaar tussen 7.00 en 17.00 uur op 06 45 46 51 79 of via e-mailadres [email protected]

Dorpshuis van het Jaar is terug!

Voor de vijfde keer wordt hét Dorpshuis van het Jaar gezocht. Voor de verkiezing wordt gezocht naar hét dorpshuis dat in een bijzonder gebouw zit, vroeger een andere functie had voor het dorp of de buurt en dat nu een tweede leven gekregen heeft. Een plek voor en door inwoners.
 
Ontmoetingsplekken in Gelderland kunnen meedingen naar de titel
Net als in voorgaande jaren strijden in 2022 zes dorpshuizen om deze prestigieuze titel. Aanmelden kan via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het Jaar heten, maar alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als in dorp – kunnen zich aanmelden. Dat kan tot 30 mei.
 
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar 2022 wordt mogelijk gemaakt door De Leefbaarheidsalliantie Gelderland, provincie Gelderland en Omroep Gelderland.   

Programma Nationale Herdenking

Vanavond vindt de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats op de Begraafplaats Oostergaarde aan het Oosteinde.
 
19.20 uur     
Verzamelen van belangstellenden bij de hoofdingang van de Algemene Begraafplaats aan Oosteinde 12 voor het houden van een stille omgang langs de graven van de gevallenen.
 
19.25 uur     
Aanvang stille omgang. Tijdens de tocht zullen geen vlaggen en vaandels worden meegevoerd.
 
19.45 uur tot 19.59 uur   
Luiden van de kerkklokken.
 
19.59 uur     
Last Post signaal.
 
20.00 uur tot 20.02 uur   
Twee minuten absolute stilte. U wordt verzocht deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen.
 
20.02 uur     
Zingen eerste en zesde couplet Wilhelmus. Aansluitend toespraak burgemeester Van Schaik en voordracht gedicht. Bloemlegging door nabestaanden, autoriteiten, kerkelijke en maatschappelijke organisaties en scholen, geassisteerd door leden van Scouting Verbraak Margriet Groep en Ragay Redoz. Tijdens de kranslegging en het defilé zal Kunst na Arbeid passende muziek ten gehore brengen.
 
Uitzending
De herdenking is live te volgen via HK13. 

Vang regenwater op in uw tuin en ontvang subsidie

Met een regenton of wadi vangt u regenwater van uw dak op. Dat water kan gebruikt worden voor de planten en bloemen in uw tuin. Zo bespaar u geld en water! Wilt u een regenton aanschaffen, een wadi aanleggen of iets anders aanpassen in uw tuin? Vraag dan nu subsidie aan via: www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 2 bomen Korhoenlaan 119, 3847LL Harderwijk, 28 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 17 bomen div. percelen Parallelweg 26 3849MN Hierden, 25 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Zuiderzeestraatweg 44, 3849AG Hierden, 25 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, inrit Westrak 1, 3844LA Harderwijk, 25 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen GM Luttekepoortstraat 40, 3841AX Harderwijk, 25 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, strijdig gebruik Donkerstraat 44A, 3841CD Harderwijk, 25 april 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden en wijzigen gebruik Parallelweg 9, 3849MJ Hierden, 28 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, gebruik pand als kantoor Donkerstraat 44A, 3841CD Harderwijk, 28 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Grote Poortstraat 3A, 3841AK Harderwijk, 28 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, veranderen pand Kleine Oosterwijck 5, 3841BL Harderwijk, 28 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, gevelwijziging Strekdam 44, 3841WD Harderwijk, 28 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, woning met bijgebouw Duinweg 6A, 3849NJ Hierden, 25 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw bedrijfspand Nobelstraat 24, 3846CG Harderwijk, 25 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw Friesegracht 67 (GM), 3841GP Harderwijk, 25 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, vergroten doorgang RM Smeepoortenbrink 7, 3841EZ Harderwijk, 25 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van één woning op het perceel Ruiversdam 24, 25 april 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woning en schuur aan Ooster Mheenweg 26 te Hierden, 28 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een berging aan Tweede Parallelweg 13 te Hierden, 28 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Willem Kloosstraat 4 te Harderwijk, 28 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit schuur aan Paasloweg 1 te Hierden, 28 april 2022
  • Melding voor het realiseren van een GBES aan Ermelosebrink 10a aan te Harderwijk, 28 april 2022
  • Melding voor het tijdelijke bronbemaling .tb.v. te plaatsen vetvangput aan Zuiderzeepad 11 te Harderwijk, 28 april 2022

Verkeersbesluiten

  • Tijdelijk parkeerverbod Burgemeester Van Meursstraat, 28 april 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Boterbloemdreef 32, 28 april 2022

Ruimtelijke plannen

Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 46, 29 april 2022