Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 14

Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 14 – 6 april 2016

Airbagdieven in wijk Drielanden

I​n de afgelopen weken zijn in de wijk Drielanden airbags gestolen. De politie vraagt alsnog om getuigen die iets hebben gezien. In alle gevallen hadden de auto’s geen zichtbare schade. In de nacht van 15 op 16 maart zijn in één nacht uit ten minste zes personenauto’s onder andere airbags en/of boordcomputers gestolen. Hoe de daders toegang tot de auto’s hebben gekregen is nog onduidelijk. Er was vanaf de buitenzijde geen schade waarneembaar. De politie vraagt of er bewoners zijn die iets hebben gezien. De politie vraagt u ook uw portieren de komende tijd te controleren, nadat u met de handzender de auto heeft afgesloten.
 
Getuigenoproep
Hebt u in de bewuste nacht iets gezien of gehoord dat relevant is voor het onderzoek naar deze vorm van diefstal? Belt u dan met 0900-8844. Bent u getuige van een misdrijf op heterdaad? belt u dan met 112, daar vang je ook airbagdieven mee. 

Veiligheid verbeteren met WhatsApp groepen in de buurt

Om de daders van tal van vormen van criminaliteit te pakken vraagt de politie meer en meer om de hulp van bewoners van de wijk zelf. Zij kennen als geen ander de eigen straat en wijk en zien snel wanneer er iets niet in de haak is. Politie en gemeente juichen WhatsApp initiatieven toe. Naast de preventieve werking leidt het ook tot een verhoogde pakkans van inbrekers. Uitgebreide gebruikerstips vindt u op www.harderwijk.nl/whatsappbuurt.

Landstede Interscholaire 8 april

Vrijdag 8 april gaan de tweedeklassers van RSG ‘t Slingerbos, Christelijk College van Nassau Veluwe en het Morgen College met én tegen elkaar sporten tijdens de JOGG Landstede Interscholaire. Een uniek toernooi in Harderwijk met verschillende sporten, zoals voetbal, basketbal en volleybal. Tijdens de Interscholaire wordt bekeken welke school de beste teams heeft en wie de felbegeerde wisselbeker mee naar school neemt. Het toernooi vindt plaats bij de sportcomplexen aan de Parkweg, iedereen is welkom om te komen kijken.
 
JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is de landelijke beweging waarmee we ook in Harderwijk werken aan het bevorderen van een gezondere leefstijl van jongeren tussen de 0 en 19 jaar. Onder de paraplu van de gemeente werken publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen samen. Die lokale samenwerking leidt tot betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en voor meer aandacht voor voeding en beweging. 

Meld stadsideeën voor 1 juni aan

Stadsideeën van inwoners uit Harderwijk en Hierden om de openbare ruimte te verbeteren kunnen komend jaar worden gefinancierd! Meld voor 1 juni uw idee aan via  
www.harderwijk.nl/stadsidee. De Harderwijkse samenleving kiest welk Stadsidee of  welke Stadsideeën uitgevoerd kunnen worden met het budget van € 45.000.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 7 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere evaluatie parkeerproef en ontwerp parkeernota. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Stadspartij Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over effecten intrekking zondagswet op gemeentelijk beleid. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Gezocht: Sportkampioenen!

Kent u een jonge sporter of sportteam die een bijzondere prestatie heeft geleverd? U kunt hem of haar nu aanmelden voor het Sporttalent van het jaar of Sportteam van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan een jong, veelbelovend talent in uw vereniging of een team wat eindelijk gepromoveerd is. Voor de verkiezing sporttalent van het jaar, zijn er twee categorieën: sporters tot 12 jaar en van 12 tot en met 18 jaar. Kent u een vrijwilliger die van bijzondere waarde is voor uw sportclub? Wij willen tijdens de sporthuldiging ook sportvrijwilligers in het zonnetje zetten met de verkiezing Sportvrijwilliger van het jaar.
 
Tijdens de huldiging worden ook de individuele sportpenningen uitgereikt voor sporters die in het sportseizoen 2015-2016 Nederlands, Europees en Wereldkampioenschappen hebben behaald. De spelregels voor de sporthuldiging kunt u lezen op www.harderwijk.nl/sport.
 
Aanmelden kan tot 1 juni
U kunt sporters, sportteams en vrijwilligers tot 1 juni aanmelden bij Sport Harderwijk, Anneke Bruining, [email protected]. Stuurt u voor de aanmelding van een individuele sporter ook de officiële uitslagenlijst mee. Als u iemand aanmeldt voor een verkiezing, stuurt dan een motivatie voor de aanmelding mee. De huldigingen vinden plaats op donderdagmiddag 23 juni in het stadhuis.

Start campagne Natuurlijk samen spelen

Afgelopen dinsdag 5 april heeft wethouder Gert Jan van Noort het startsein gegeven voor de nieuwe regionale campagne Natúúrlijk Samen Spelen. Deze campagne van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleert ouders met kinderen om meer buiten (in de natuur) te spelen.
 
JOGG wil kinderen en hun ouders laten zien hoe makkelijk bewegen en sporten kan zijn. Bewegen kan in Nederland altijd en overal en hoeft niet veel geld te kosten. De regionale samenwerking JOGG Noord Veluwe vraagt aandacht voor dit thema met een regionale campagne.
 
Uit regionaal  sociaal marketing onderzoek blijkt dat de termen Samen, Spelen en Natuur aanspreken bij moeders. De campagne heeft dan ook de titel Natúúrlijk Samen Spelen! gekregen. In het verleden is er ook een campagne rondom DrinkWater geweest en in het najaar volgt een campagne rondom Snoepgroente.

Referendum

Vandaag vindt het referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne plaats. Met een stempas van de gemeente Harderwijk of een kiezerspas kunt u tussen 7.30uur en 21.00 uur uw stem uitbrengen in één van de stembureaus. Kijk voor locaties op: www.harderwijk.nl/verkiezingen. Als u gaat stemmen, vergeet uw stempas of kiezerspas en uw ID-bewijs (bv. paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) niet. Zonder kan u geen stem
uitbrengen!

Uitreiking Buurtlabel Veilig Verkeer aan wijkvereniging Drielanden

Dinsdagochtend 5  april hebben wethouder Jeroen de Jong en Ed Gijsen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan de wijkvereniging Drielanden de Buurtlabel Veilig Verkeer uitgereikt. Bewonersgroepen die structureel werken aan de verkeersveiligheid in de buurt, wijk of dorp komen in aanmerking voor het Buurtlabel Veilig Verkeer van VVN.
 
Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er in de wijk te hard gereden wordt, ondanks een snelheidslimiet van 30 km/uur. Buurtbewoners uit de wijk Drielanden maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. Naast de uitreiking van de buurtlabel werd in samenwerking met de basisscholen uit de wijk, de gemeente, politie, Stadstoezicht, het Kerkelijk Centrum en Veilig Verkeer Nederland een snelheidsmeting gehouden. Wethouder De Jong verrichtte samen met politie en kinderen de eerste metingen. Automobilisten werden door kinderen aangesproken op hun gedrag en bewust gemaakt van de toegestane snelheidslimiet. In de komende weken zullen 30 km stickers in de wijk worden uitgedeeld die op de kliko’s kunnen worden geplakt. Minimaal eenmaal in de week worden automobilisten weer bewust gemaakt van de geldende snelheidslimiet.  

Gratis inzameling grof tuinafval op dinsdag 12 april. Aanmelden uiterlijk op de voorgaande vrijdag. Kijk voor spelregels op www.harderwijk.nl

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 22-3-2016 Jannevroukamp 3: schutting
  • 22-3-2016 Zuiderzeestraatweg 145: kappen 1 boom
  • 22-3-2016 Vlierburgweg 39 (concept): woning in strijd regels ro
  • 23-3-2016 Achterste Wei 17: plaatsen 2 reclameuitingen
  • 21-3-2016 Korhoenlaan 1- 96: kappen 1 boom
  • 24-3-2016 Anne Franklaan 38 (concept): woning
  • 24-3-2016 Lorentzstraat 17: veranderen gevel
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-3-2016 Erasmusstraat 23: schutting
  • 24-3-2016 Korte Kerkstraat 5: wijzigen bestemming in strijd regels ro
  • 29-3-2016 Stationslaan 26: sportzaal in strijd regels ro
  • 29-3-2016 Kleine Marktstraat 8: dakkapel achtergevel (gm)
  • 30-3-2016 Jannevroukamp 3: schutting
  • 30-3-2016 P.C. Boutenslaan 32: WMO woningaanpassing in strijd regels ro
  • 31-3-2016 Achterste Wei 17: 2 reclameuitingen
  • 31-3-2016 Hoefbladmeen 16: carport en berging in strijd regels ro
  • 1-4-2016 Van Goorswegje 5B, 5C, 5D, 5E, 7C, 7D: voortzetten kamergewijze verhuur in strijd regels ro
  • 1-4-2016 Flevoweg: uitrit
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
24-03-2016 Albert Verweyplein 30: vergunning brandveiliggebruik; tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Flevoweg: het aanleggen van een uitrit; 13-5-2016
  • Parkweg 6: het uitbreiden van de accommodatie van v.v. zwart-wit; 26-5-2016
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
19-02-2016: NS Station Hoofdweg 0ong in Harderwijk voor het plaatsen van een fietsenstalling
1-03-2016: Straabedrijf Petersen, Edisonstraat 5, 3846 AS in Harderwijk, het bouwen van een opslaghal
 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 27-02-2016: Complex S300230100, Burgemeester Numanlaan, Goosenkamp, Houtkamp en Johan Niterlaan, 3841 in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit opstallen
  • 7-03-2016: Boerhaavelaan 21, 3843 AP in Harderwijk voor het verwijderen van asbest van het afdak
  • 9-03-2016: Camping 't Hofje Grensweg 1, 3849 MT in Hierden voor het slopen van de loods en het verwijderen van asbest
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Vooraankondiging bestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een nieuw bestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5 wordt voorbereid. Het plangebied is gelegen op het perceel Einsteinstraat 5 te Harderwijk.
 
Het ontwerpbestemmingsplan (NL.IMRO.0243.BP00162-0001) zal naar verwachting medio mei 2016 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de Stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de gemeentepagina www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel 411 911.