Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 12 2022

Met deze week: Minifestival Verdragen & Verdraagzaamheid zaterdag 2 april, opruimen witte polyester kajuitzeilboot en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Verkiezingsuitslag gemeenteraad Harderwijk definitief

Het hoofd stembureau van de gemeente Harderwijk, burgemeester Harm-Jan van Schaik, heeft vanochtend in het Huis van de Stad de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vastgesteld. Het stembureau onder voorzitterschap van de burgemeester heeft geen bijzonderheden geconstateerd.
 
De definitieve zetelverdeling in Harderwijk is voor de komende raadsperiode:
 
Partij Aantal stemmen Aantal zetels
Harderwijk Anders 6.388 10
ChristenUnie 2.975 4
VVD 2.441 3
CDA 2.084 3
Gemeentebelang Harderwijk Hierden 1.939 3
D66 1.489 2
PvdA 1.362 2
GroenLinks 1.157 1
SGP 861 1
Heel Harderwijk 370 0
 
Gekozen raadsleden per partij
Harderwijk Anders: Henk Vermeer, Sandra Timmer, Burak Özdemir, Tessa Pullen,
Christel van der Stouw, Maarten Reckman, Gerwin te Pas, Gert Vasse,
Edwin Enklaar, Dick Hermsen.
VVD: Menno Doppenberg, Noha Lammerts van Bueren, Maarten van Panhuis.
ChristenUnie: Mirjam Driest-Wijnholds, Marcel Companjen, Marcel Heldoorn,
Fenneke Frederikze-Roetman.
CDA: Wilco Mazier, Andrea Oosting-Klock, Gerdien Morren-Holstege.
D66: Martijn Pijnenburg, Anke Buurman-Kuiper.
PvdA: Wilco Bos, Jitske van Noordennen.
GroenLinks: Wietske Hollanders.
Gemeentebelang: Bert Holleman, Anne-Marije Mulder, Mark de Lange
SGP: Jan van Panhuis.
 
Het opkomstpercentage in de gemeente Harderwijk was 55,6%. Er zijn 31 blanco en 26 ongeldige stemmen uitgebracht. Meer informatie over de uitslagen staat op www.harderwijk.nl/verkiezingen. De processen-verbaal liggen ter inzage in de Stadswinkel tot 29 maart. 

Opruimen witte polyester kajuitzeilboot

Wegens overtreding van artikel 8, 3e lid en in verband met artikel 13 van de Verordening op de havens en wateren binnen de gemeente Harderwijk gaan wij, de gemeente Harderwijk deze witte polyester zeilboot, voorzien van een kajuit in april 2022 bergen en opruimen.
 
Deze zeilboot heeft in 2019 gelegen aan de kade bij het Robbenzand in de gemeente Harderwijk. De boot is daar kennelijk afgedankt achtergelaten. De zeilboot heeft geen naam, is wit gekleurd, met donkere ramen in de kajuit en grijze vlakken op het dek.
 
De eigenaar van deze boot kan tot twee weken na het verschijnen van deze publicatie zijn/haar vaartuig tegen de betaling van de kosten, terugkrijgen. Na de genoemde termijn wordt de zeilboot geborgen en vernietigd. Nadere informatie is te verkrijgen op werkdagen bij de Havendienst via tel. 0341 411 339. 

Gratis compost komende zaterdag!

Aanstaande zaterdag 26 maart tussen 9.00 en 11.00 uur is er gratis compost voor inwoners van Harderwijk. Op vertoon van uw legitimatiebewijs haalt u gratis compost op bij de gemeentewerf. Komt u met een aanhanger, kom dan via de ingang Gelreweg 2B. Voor alle andere belangstellenden is de ingang via Graaf Ottolaan 11. Wees er snel bij want op = op. Bedankt voor het scheiden van uw GFT afval.

Raadsinformatie

De raad vergadert op dinsdag 29 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere vaststellen rechtmatigheid van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 en afsluiting van de raadsperiode 2018 – 2022. Woensdag 30 maart worden de raadsleden geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering van 19.30 uur. U bent van harte welkom. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Profielen evenementenlocaties binnenstad opnieuw ter inzage

Vanaf 25 maart 2022 worden de  locatieprofielen voor vier evenementenlocaties in de binnenstad van Harderwijk nog een keer ter inzage gelegd. Het gaat om de locaties Boulevard, Wijde Wellen, Vischmarkt en de Markt.
 
Dit zijn de meest gebruikte locaties voor evenementen in de gemeente Harderwijk
In de profielen staat hoeveel evenementendagen er maximaal per jaar op elk van deze vier locaties mogen plaatsvinden. Daarnaast is er aangegeven hoeveel geluidsdagen maximaal toegestaan zijn. De profielen waren eerder ter inzage gelegd. Het profiel van de locatie Wijde Wellen is gewijzigd. Daardoor is ter inzagelegging opnieuw nodig.
 
Terinzagelegging
De concept locatieprofielen liggen 6 weken ter inzage in de stadswinkel van het Huis van de Stad. Tijdens de periode van terinzagelegging kunt u schriftelijke of mondelinge zienswijzen indienen. Deze kunnen worden verstuurd naar burgemeester en wethouders van Harderwijk, t.a.v. Domein Ruimte, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk, onder vermelding van ‘zienswijze locatieprofielen voor evenemententerreinen’. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Meer informatie: Domein Stad & Omgeving, mevr. I Faber, tel. 0341 411 911. 

Minifestival Verdragen & Verdraagzaamheid zaterdag 2 april

Het jaar 1572, de geboorte van Nederland, herdenken wij dit jaar groots in heel Nederland. Ook in Harderwijk staan we stil bij dit bijzondere jaar waarin de vrijheid bevochten werd. Op 1 april 1572 veroverden de Watergeuzen Den Briel. Dit historische feit van 450 jaar geleden is feitelijk het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog, met Willem van Oranje aan het hoofd van de opstandelingen.
 
Van 14.00 tot 18.00 uur zijn op verschillende locaties optredens, dialoogtafels en verrassende verhalen over Harderwijk in 1572. Het gaat niet alleen over het verleden, maar ook over het nu en de toekomst. Samen kunnen we lessen uit het verleden leren, jong en oud. Beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat dit niet zonder verdraagzaamheid kan. Dat is het Nederland waar men 450 jaar geleden al voor streed.
 
14.00 – 15.15 uur - Opening, lezingen en muziek in de Catharinakapel.
Lezing Geuzenstad Harderwijk? Een gevonden geschiedenis, door maritiem historicus dr. Anne Doedens, dé Geuzenspecialist van Nederland.
Lezing Harderwijk in 1572 – Een spannende tijd, door historicus en auteur Liek Mulder.
The Pilgrim Quartet zingt vaderlandse liederen.
14.00 – 17.00 uur - Expositie Het jaar 1572 en de ‘geboorte van Nederland’  in het Stadsmuseum. Van 22 maart t/m 3 april. Toegang gratis.
15.15 – 16.00 uur  - Voorstelling in de theaterzaal van Cultuurkust
16.15 – 17.00 uur  - Optreden Aafke Romeijn in de Catharinakapel
17.00 – 17.15 uur  - Stadsdichter Timo Verbeek
17.15 – 18.00 uur  - Borrel en afsluiting

Iedereen mag anders zijn, doen, denken en geloven
Verdraagzaamheid staat centraal, één van de vier waarden van de geboorte van Nederland. Waarden die belangrijk zijn toen de identiteit van Nederland werd gevormd. We kijken daarbij ook naar onszelf: hoe gaat het bij ons? Mogen we zijn wie we willen, hier in Harderwijk en Hierden? Voelen we ons verbonden, ondanks of juist door verscheidenheid? En zijn we nog (een beetje) verdraagzaam naar elkaar? Daarom is het belangrijk dat we de Opstand van 1572 en daarna herdenken.
 
Alle informatie op één plek
Via stadsmuseum-harderwijk.nl en harderwijk.nl/minifestival volgt u het nieuws over Verdragen & Verdraagzaamheid. Op geboortevannederland.nl staan de activiteiten in de andere gemeenten die meedoen. Ongeveer 40 gemeenten zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband 1572. Harderwijk is één van deze gemeenten. Samen staan we in 2022 stil bij de ‘geboorte van Nederland’. 

Word tuincoach en deel uw passie

Is tuinieren uw grote hobby en komen termen als ‘biodiversiteit’ en ‘afkoppelen’ u bekend voor? Lijkt het u leuk om anderen te inspireren om met hun tuin aan de slag te gaan? Meld u aan en krijg een gratis training van duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam om vrijwillige tuincoach te worden. Kijk voor meer informatie op: www.veluweduurzaam.nl/tuincoach. 

Harderwijk benoemt verkenner voor coalitievorming

De politieke partijen in Harderwijk zijn gestart met het informatieproces en de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie. Dit informatieproces wordt geleid door de grootste partij van de verkiezingen, Harderwijk Anders. De partijen hebben in vergadering besloten om voor dit proces een verkenner te benoemen.
 
Henk Vermeer, fractievoorzitter van Harderwijk Anders, maakte bekend dat Mark van de Bunte is benoemd als verkenner voor de coalitievorming. De heer Van de Bunte (32) is momenteel wethouder in Nunspeet. Naast zijn bestuurlijke ervaring is hij ook communicatiespecialist.
 
Gerichte opdracht tijdens extra raadsvergadering
Tijdens een extra raadsvergadering op maandag 4 april zal hij zijn gerichte opdracht krijgen om te komen tot een advies voor de vorming van een coalitie. Tijdens de vergadering kan elke partij - open en transparant - kort haar input geven die van belang is voor de verkenning. Het informatieproces richt zich hierop de komende tijd.
 
Resultaat tijdens openbare bijeenkomst
Het resultaat van de verkenningsopdracht wordt vervolgens tijdens een openbare bijeenkomst bekend gemaakt. De verkenner brengt dan het advies voor de coalitievorming uit aan de partijen. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, functieverandering naar wonen Schoenmakersstraat 18, 3841BB Harderwijk, 18 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 16, 3849MN Hierden, 17 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke woonunit in strijd regels ro Glindweg 13, 3849MC Hierden, 17 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning glas in lood aanbrengen Frisialaan 57, 3841DN Harderwijk, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 192, 3849MN Hierden, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, woning Duinweg 6A, 3849NJ Hierden, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dak vernieuwen GM Grote Oosterwijck 6, 3841BT Harderwijk, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tuinhuisje Kastanjelaan 2, 3843JR Harderwijk, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 138, 3849MN Hierden, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 191, 3849MN Hierden, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning inrit Parallelweg 26 189, 3849MN Hierden, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen Vuldersbrink 5, 3841AS Harderwijk, 16 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen 2 dragende muren Korhoenlaan 1 146, 3847LL Harderwijk, 16 maart 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning aanpassing winkel/woning Donkerstraat 1A, 3841CA Harderwijk, 17 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakopbouw en dakkapellen De Wittenhagen 22, 3843GJ Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden woning Ceintuurbaan 4 28, 3847LE Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning 2 dakkapellen Marnixstraat 2, 3842JJ Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Walsekamp 2, 3848CT Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verduurzamen woning Valkenbergerhout 44, 3845JK Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning eenzijdige nokverhoging Randweg 74, 3843JD Harderwijk, 16 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor realisatie van een huisvesting voor arbeidsmigranten hoek Groene Zoomweg/Harderwijkerweg, 14 maart 2022

Verlening beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor plaatsen toegangspoort en wijzigen uitweg Molenweg 24 Hierden, Molenweg 24, Hierden, 18 maart 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het slopen van een fabriekshal aan Newtonweg 1 te Harderwijk, 17 maart 2022
  • Melding voor het veranderen activiteiten voor de (her)ontwikkeling van het multifunctioneelcentrum de Roef aan Zuiderzeepad 1 te Harderwijk, 17 maart 2022

Overige

  • Bestemmingsplan Zeebuurt - De Harder 2020 onherroepelijk, 17 maart 2022