Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 19 april 2023

Met deze week: Sporttarieven gemeente Harderwijk 2022-2023, Kindercollege in actie tegen pesten en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Koninklijke Onderscheiding voor Joost Fraanje

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op 13 april aan de heer Joost Fraanje een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Bij de Harderwijkse vestiging van Broekhuis Auto, waar diezelfde dag ook zijn 40-jarig jubileum bij Broekhuis gevierd werd, speldde de burgemeester hem de decoratie op. Joost Fraanje is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Fraanje heeft de onderscheiding ontvangen voor zijn inzet voor ondernemerschap in de regio, voor duurzame relaties, samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en zijn inzet voor maatschappelijke organisaties. Meer informatie op: www.harderwijk.nl/nieuws

Joost Fraanje Koninklijke Onderscheidingen 

Sporttarieven gemeente Harderwijk 2022-2023

Het college van burgermeester en wethouders heeft ingestemd met de nieuwe tarieven voor het gebruik van de sportaccommodaties en het zwembad voor seizoen 2023-2024.

De gewijzigde tarieven gaan in op de onderstaande data:
  • De gebruikstarieven gemeentelijke sportaccommodaties per 1 augustus 2023
  • De individuele tarieven voor het gebruik van het binnenzwembad per 21 augustus 2023
De nieuwe tarieven kunt u inzien via www.harderwijk.nl/sportaccommodaties. Voor meer informatie kunt u mailen naar cluster sport via [email protected]

Raadsinformatie

De Raad vergadert op donderdag 20 april vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ‘Integraal Huisvestingsplan Harderwijk voor het (Speciaal) Basisonderwijs’ en ‘Nieuwbouw Morgen College op Westeinde’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Afvalinzameling en openingstijden Koningsdag 2023

Het Huis van de Stad, milieupark, chemodepot en het fietsendepot (Daltonstraat 23) zijn op Koningsdag gesloten. Ook de bibliotheek is gesloten. De afvalinzameling van donderdag 27 april wordt verplaatst naar zaterdag 29 april. Zet uw container om 07.30 uur aan de weg. Meer informatie op www.harderwijk.nl/contact.  

Spelregels kleedjesmarkt Koningsdag 2023

Op donderdag 27 april vieren wij Koningsdag. We gaan er samen een mooi feest van maken. Tijdens de kleedjesmarkt kunt u tweedehandse spullen kopen en verkopen. Hieronder leest u de spelregels voor het verkopen van spullen op de kleedjesmarkt.
 
Kleedjesmarkt
De kleedjesmarkt start op donderdag vanaf 6.00 uur. U kunt vanaf woensdag om 18.00 uur een plekje innemen. U mag alleen achter de oranje krijtstrepen in de straten een kleedje leggen. Daarbuiten is dit niet toegestaan. Dit in verband met de doorgang van hulpverleningsvoertuigen. Op de Boulevard is de kleedjesmarkt niet toegestaan.
 
Vergunninghouders
Op de Vischmarkt zijn kraampjes wel toegestaan. Vergunninghouders ​krijgen een plek toegewezen op de Vischmarkt. ​Het is niet toegestaan om op deze plekken te staan. De vergunning wordt door de gemeente via de Oranjevereniging verstrekt.
 
Wat mag niet?
  • Etenswaren en (fris)dranken verkopen, tenzij u daar een vergunning voor heeft.
  • Levende dieren verkopen.
  • Spullen door winkeliers verkopen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben.
  • Verkoopwagens plaatsen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben.
  • Spijkers/pennen in de grond slaan. 
Kom op de fiets!
Tijdens de viering van Koningsnacht en Koningsdag komen veel mensen met de fiets naar de binnenstad. U kunt uw fiets op de plaatsen stallen:
  • bij de Hogeweg/Kuipwal, op de Smeepoortstraat bij de Bloemenkiosk, bij de Houtwalgarage, op de Scheepssingel en bij de stadsmuur Stille Wei;
  • op de parkeerplaats P2, tegenover Veluvia is een vrije ruimte voor veel fietsen
  • en op het Kerkplein is voldoende ruimte voor het parkeren van fietsen.Het plaatsen van fietsen in de Hondegatstraat en buiten de Bruggepoort is niet toegestaan.
Opruimen
Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt om 16.00 uur kunt u de niet verkochte spulletjes en eventueel afval in de vuilcontainers plaatsen. Het is niet de bedoeling om de spullen uit uw huis aan te bieden en van het grof vuil af te komen. Daarvoor kunt u bij het Milieupark terecht.
 
Extra toezicht
In de hele binnenstad controleren politie, Stadstoezicht, gemeente, parkeerwachten en brandweer of iedereen zich aan de spelregels houdt. De brandweer controleert vooral op het vrijhouden van de toegangs- en vluchtwegen en op brandveiligheid. Iedere deelnemer dient de aanwijzingen van politie, brandweer en organisatie op te volgen.
 
Het deelnemen aan de kleedjesmarkt geschiedt geheel op eigen risico. De Oranjevereniging kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de kwaliteit en verkooptransacties op de kleedjesmarkt.
 
Samen kunnen wij aan de veiligheid werken. Wij wensen u een fijne en feestelijke dag toe.
 
Plattegrond kleedjesmarkt
Op plattegrond is aangegeven waar de kleedjesmarkt mag plaatsvinden. De rijbanen zijn niet bestemd voor de kleedjes en moeten bereikbaar zijn voor hulpdiensten bij calamiteiten. 

Militaire oefeningen

Militairen van de Koninklijke Landmacht oefenen van 22 t/m 26 april in het gebied tussen Wezep, Harderwijk, Nijkerk en Apeldoorn.  

Stadsidee 2023: maak jouw idee waar!

Onder het motto “Heb je een goed idee? Doe er wat mee!” is eind maart de campagne Stadsidee 2023 van start. Wij dagen inwoners van Hierden en Harderwijk uit mee te doen. Het is alweer de achtste editie van deze campagne. De campagne is bedoeld om buurt, wijk, dorp of stad mooier, leuker en leefbaarder te maken.
 
Inwoners kiezen het beste idee
Voor de realisatie van het Stadsidee 2023 is een bedrag van € 45.000,- beschikbaar. Plannen kunnen tot woensdag 3 mei via www.stadsidee.nl worden ingediend. Inwoners gaan vanaf donderdag 18 mei stemmen op de ideeën en bepalen zo welk idee dit jaar wint. Wethouder Martijn Pijnenburg: “Het is toch prachtig dat je zelf mag bedenken wat jij zou willen in Harderwijk of Hierden? Ik ben heel benieuwd naar de creativiteit van onze inwoners.”
 
Verbeteren van de openbare ruimte
Het Stadsidee werd in 2016 geïntroduceerd door de gemeenteraad en is een project binnen het thema ‘Samen kleuren we de stad’. Het daagt inwoners uit ideeën aan te dragen om de openbare ruimte te verbeteren. De afgelopen zeven jaar zijn er vele creatieve ideeën ingestuurd. Vorig jaar was het beschikbaar gestelde bedrag voldoende voor twee winnaars; een discgolf baan en een boomhut. De winnende ideeën van andere jaren zijn: een speeltuin, hondenstrand, ontmoetingstuin, pumptrackbaan, calisthenicspark en een professioneel basketbalveld. 

Kennismaken met verschillende sporten tijdens Senioren Beweegcarrousel

Samen bewegen én leeftijdsgenoten ontmoeten? Vanaf maandag 24 april is dat mogelijk! Via de Senioren Beweegcarrousel kunnen senioren elke week gratis meedoen met verschillende sporten. Aangepast én toegankelijk.
 
Iedere week wisselend aanbod
Elke week is er een wisselend aanbod van verschillende sporten. Denk aan: wandelvoetbal, fithockey, no jump volleybal, tafeltennis, bootcamp, stoelyoga, wandelen, jeu de boules of powerwalk.
 
Doe gratis mee!
De Senioren Beweegcarrousel is elke maandag van 24 april t/m 12 juni (behalve 29 mei) van 9.30 -11.30 uur. Locatie: MHC de Mezen, Parkweg 8 in Harderwijk. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Liever eerst een keer kijken? Dat kan natuurlijk ook. De koffie staat klaar.
 
Meer weten?
Kijk op www.gaharderwijk.nl/senioren-beweegcarrousel of neem contact op met Alice, de Seniorencoach van GA! Harderwijk. Alice is bereikbaar via [email protected] of 06-21364850. 

Kindercollege in actie tegen pesten

Vandaag, 19 april, is de Landelijke Dag tegen Pesten. Een belangrijk onderwerp waar het kindercollege in Harderwijk en wethouder Marcel Companjen zich voor willen inzetten. Pesten hangt namelijk samen met verbinding, (zelf)vertrouwen en veiligheid.
 
Anti-pestmiddag voor basisschoolleerlingen
Een eind maken aan pesten, kan alleen door er met elkaar over te praten. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van de impact die woorden en daden op een ander kunnen hebben. Daarom organiseert gemeente Harderwijk op dinsdag 30 mei een anti-pestmiddag voor basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8.
 
Zet 30 mei vanaf 15:00 uur vast in de agenda! Binnenkort volgt er meer informatie. 

Tot 30 april kunt u uw energietoeslag aanvragen

Er komen meer inwoners in aanmerking voor de energietoeslag van 2022. De gemeenteraad heeft besloten dat nu een netto inkomen tot 130% van de bijstandsnorm geldt. Dit was 120%. U heeft tot 30 april de tijd om uw energietoeslag aan te vragen. Dit kan via www.meerinzicht.nl/energietoeslag. Meerinzicht is de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. 

Tijdelijke verordening energienoodfonds voor mkb en maatschappelijke instellingen

Met de tijdelijke verordening energienoodfonds kunnen maatschappelijke instellingen en mkb-ondernemingen een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Het gaat om organisaties die door de sterk gestegen energieprijzen in de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023 in de problemen dreigen te raken. Meer informatie is te vinden op: https://www.harderwijk.nl/subsidies. Voor vragen kunt u contact opnemen met het subsidiebureau via telefoonnummer 0341 411 911 of [email protected]

Plaatsen en vervangen geluidsschermen A28 Harderweide opgesplitst 

De bestaande geluidswal en de geluidsschermen tussen de A28 en de nieuwe woonwijk Harderweide voldoen niet meer aan de huidige geluidsnormen. Daarom moeten deze vervangen worden. Het college van B&W heeft besloten de plaatsing en vervanging van geluidsschermen in delen op te splitsen. Hierdoor is het mogelijk om te beginnen met het plaatsen van de geluidsschermen in de nieuwe woonwijk Harderweide. De vervanging van de geluidschermen langs de A28, bij het Crescent Park, gebeurt in een latere fase. 
 
Plaatsen geluidsschermen woonwijk Harderweide
Het plaatsen van de geluidsschermen voor de nieuwe woonwijk Harderweide kan eerder beginnen. Dit voorkomt vertraging van de oplevering van de woningen in deze wijk. Met het plaatsen van de geluidsschermen voldoen we aan de wettelijke geluidsnormen.
 
Traditioneel geluidsscherm met zonnepanelen in plaats van een geïntegreerd scherm
Op de bestaande geluidswal Harderweide komt een topscherm van 4 meter hoog. Op een deel van de geluidsschermen komen tegelijk of later zonnepanelen. De oorspronkelijke wens was een geluidsscherm met geïntegreerde zonnepanelen. De gemeente ziet hiervan af, omdat dit niet haalbaar is vanwege de huidige marktomstandigheden.
 
Vervangen geluidsschermen direct langs A28
Het vervangen van de bestaande geluidsschermen langs de A28, bij het Crescent Park, gebeurt in een latere fase. Op dit moment loopt er voor dit deel een haalbaarheidsstudie met Rijkswaterstaat. De gemeente is met Rijkswaterstaat in gesprek over de locatie van de geluidsschermen. De reden hiervoor is de mogelijke verbreding van de A28 van 4 naar 6 rijbanen. Hiervoor is ruimte nodig. De verwachting is dat hier pas op lange termijn meer duidelijkheid over komt. De aanbesteding start als de gemeenteraad met het voorstel van het college instemt.   

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag omgevingsvergunning 

  • Realisatie van een recreatief pand Buiten de Bruggepoort 3, 3841CT Harderwijk, 13 april 2023
  • Transformatie monument naar wonen Smeepoortstraat 42, 3841EJ Harderwijk, 13 april 2023
  • Verduurzamen woning Blokhuis 16, 3841EA Harderwijk, 13 april 2023
  • Aanpassen shopindeling BP en aanpassen voorgevel Hoofdweg 4, 3842GZ Harderwijk, 12 april 2023
  • Plaatsen dakkapel voorzijde woning Kievitmeen 84, 3844XJ Harderwijk, 12 april 2023
  • Wijzigen schoorsteen Berkenboomsweg 10, 3849MR Hierden, 12 april 2023
  • Bouw en milieu neutraal wijzigen inrichting Lorentzkade 2, 3846BP Harderwijk, 12 april 2023
  • Glas vervangen GM Luttekepoortstraat 42, 3841AX Harderwijk, 11 april 2023
  • Aanpassen reclame Stephensonstraat 33, 3846AK Harderwijk, 11 april 2023
  • Tijdelijke woonunit Beekhuizerweg 23, 3849NM Hierden, 11 april 2023
  • Aanpassen reclame Stephensonstraat 33, 3846AK Harderwijk, 11 april 2023
  • Glas vervangen GM Luttekepoortstraat 42, 3841AX Harderwijk, 11 april 2023
  • Realiseren vier appartementen Donkerstraat 35, 3841CB Harderwijk, 06 april 2023
  • Gevelwijziging t.b.v. nieuw cafetaria P.C. Hooftplein 9, 3842HB Harderwijk, 06 april 2023
  • Realiseren erker aan woonhuis en bijgebouw op achtererf Duivenkamp 51, 3848AW Harderwijk, 6 april 2023
  • Inrit Kranenburglaan 30, 3843BS Harderwijk, 6 april 2023
  • Ontwikkelen zelfstandige horeca Middelste Wei 2, 3844HT Harderwijk, 6 april 2023
  • Plaatsen dakkapel aan voorgevel woning Guido Gezellelaan 24, 3842XM Harderwijk, 6 april 2023
  • Bouwen tuinschuur Langezand 99, 3846JE Harderwijk, 6 april 2023
  • Realiseren aanbouw Gruttomeen 114, 3844ZH Harderwijk, 6 april 2023

Verlening omgevingsvergunning

  • uitbouw voorzijde woning Randweg 60, 3843JC Harderwijk, 13 april 2023
  • uitbouw voorzijde woning Randweg 58, 3843JC Harderwijk, 13 april 2023
  • realiseren camping ff weg, Oranjelaan 11A, 3843AA Harderwijk, 13 april 2023
  • gevelwijziging t.b.v. nieuwe cafetaria P.C. Hooftplein 9, 3842HB Harderwijk, 12 april 2023
  • zonnepanelen Vischmarkt 33, 3841BE Harderwijk, 11 april 2023
  • kappen 2 bomen Zuiderzeestraatweg 58 1, 3849AH Hierden, 11 april 2023
  • vervangen dak en dakkapel Van Heemskercklaan 53, 3843XP Harderwijk, 11 april 2023
  • plaatsen drie schuifpoorten en hekwerk Zeppelinstraat 15, 3846CL Harderwijk, 11 april 2023
  • strijdig gebruik Roemer Visscherstraat 20, 3842JM Harderwijk, 11  april 2023

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest aan Parallelweg 7 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een zwembad aan Parkweg 4 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor bemaling ten behoeve van de aanleg van een nieuw riool aan Thea Beckmanlaan 2 tm 20 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woning aan Grevenhofsweg 27 te Hierden, 13 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een CV-ruimte van een Ziekenhuis aan Wethouder Jansenlaan 90 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor het slopen van een woning aan Engelserf 18 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor het slopen van een eethuis aan Leuvenumseweg 10 te Harderwijk, 13 april 2023
  • Melding voor het veranderen van de inrichting naar aanleiding van een milieucontrole aan Zuiderbreedte 16 te Harderwijk, 6 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 201 te Harderwijk, 6 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Wouterskampen 8 te Hierden, 6 april 2023
  • Melding voor een tijdelijke bronbemaling ten behoeve van 2 locaties aan Harderwijkerweg 251 te Harderwijk, 6 april 2023
  • Melding voor het buiten inrichtingen lozen in de bodem of de riolering aan Lorentzkade 6 te Harderwijk, 6 april 2023
  • Melding voor het starten van het bedrijf De Veluwe Investments X aan Lorentzstraat ongenummerd te Harderwijk, 14 april 2023

Verkeersbesluiten

  • Opheffen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Graaf Ottolaan 27, 14 april 2023
  • Ontheffing voor het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg ten behoeve van bouwwerkzaamheden aan de Kleine Marktstraat 4-6 te Harderwijk, 13 april 2023R

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerpomgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de uitbreiding van hotel Van der Valk, 14 april 2023
  • Ontwerpbesluit op omgevingsvergunning, nieuwbouw hotel met welnesscentre Leuvenumseweg 7a (concept), 14 april 2023
  • Bestemmingsplan Waterfront - Strandeiland en De Wijde Wellen, 14 april 2023

Overig

  • Aanwijzingsbesluit collectieve festiviteiten 2023, 14 april 2023
  • Voornemen verkoop openbaar groen nabij Volendampad 15, 13 april 2023
  • Aanvraag meerjarige evenementenvergunning voor de Haringparty, 13 april 2023
  • Ontwerp ‘Algemene plaatselijke verordening 2023’ ter inzage voor inspraak, 6 april 2023