Nieuws Waterfront Harderwijk

Nieuw telefoonnummer Waterfront. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan een nieuwe Strandboulevard. Bij de uitvoering van de bouwwerkzaamheden treffen we zo veel mogelijk maatregelen om het gebied bereikbaar, toegankelijk en veilig te houden.

Helaas is bouwhinder voor inwoners, ondernemers en bezoekers onvermijdelijk. Denk hierbij aan verkeersomleidingen, bouwhekken rondom bouwterreinen, bouwverkeer en geluidsoverlast. Wij vragen uw begrip hiervoor. Wij doen samen met de aannemer onze uiterste best om dit tot een minimum te beperken.

Vragen, klachten en schade

Heeft u een vraag of klacht door de uitvoering van de werkzaamheden? Dan horen wij het graag van u. U kunt contact opnemen met ons klantencontactcentrum, via telefoonnummer 0341 – 743 840. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ernstige problemen lossen we zo snel mogelijk op. Minder dringende zaken plannen wij in. Ook schade kunt u via dit nummer melden.

Werkzaamheden Boulevard van start

Na de bouwvak (25 juli t/m 12 augustus 2016) start aannemer Boskalis met de plaatsing van de damwanden langs een deel van de kade in de Vissershaven (zijde Havendam). De Vissershaven blijft tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bereikbaar, maar vaarverkeer kan hinder ondervinden van werkschepen of een tijdelijke stremming. Deze werkzaamheden duren tot medio oktober 2016.

Bruggen bouwen

In november 2016 start aannemer Mobilis met de aanleg van de twee beweegbare bruggen, die de nieuwe Strandboulevard verbinden met het Dolfinariumterrein en het toekomstige gebied ‘Kop van de Stadswerven’. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de Vissershaven afgesloten door middel van een tijdelijke dam. Vanaf 1 april 2017 is de Vissershaven weer toegankelijk voor al het vaarverkeer. De werkzaamheden aan de bruggen duren tot begin mei 2017.

Overlast onvermijdelijk

Bij de uitvoering van de bouwwerkzaamheden treffen we zo veel mogelijk maatregelen om het gebied bereikbaar, toegankelijk en veilig te houden. Helaas is het bij de uitvoering van de bovenstaande werkzaamheden niet mogelijk tril- en geluidsoverlast te voorkomen. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Inloopbijeenkomst

In het najaar 2016 organiseert het projectbureau Waterfront in samenwerking met de betrokken marktpartijen een inloopbijeenkomst over de uitvoering van de werkzaamheden op de Boulevard. De datum en het exacte tijdstip wordt op een later moment bekend gemaakt.

Detectiewerkzaamheden Boulevard afgerond

Afgelopen weken heeft op de locatie van de oude rijbaan en het parkeerterrein P-4 detectieonderzoek plaatsgevonden naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is gebruikelijk om de werkzaamheden in de bodem op een veilige en verantwoorde manier uit te kunnen voeren. Ondanks dat het gebied verdacht was, is er niets aangetroffen.

P-4 tijdelijk beschikbaar voor vergunninghouders

Nu de detectiewerkzaamheden in het gebied zijn afgerond, is een deel van het parkeerterrein P-4 weer tijdelijk beschikbaar voor vergunninghouders.

Archeologisch onderzoek Vischpoort

In oktober 2016 start het archeologisch onderzoek bij de Vischpoort als derde en laatste onderzoekslocatie. Aan de hand van archeologische proefsleuven wordt bepaald welke archeologische resten op deze locatie precies zitten, en hoe intact deze gebleven zijn. Het onderzoek richt zich met name op de laad- en lossteiger, ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee stak. De betrokken archeologen hopen dat het onderzoek antwoord geeft op een aantal vragen. Hoe lang was de steiger, hoe oud, in welke periode is de steiger vervangen of gerepareerd en zijn er aanwijzingen voor een locatie in de steiger waar een hijskraan heeft gestaan. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een rapport opgesteld en een advies gegeven over het behoud en bescherming van eventuele vondsten.

Plaatsen damwanden

Daarna start de aannemer met de plaatsing van de damwanden voor de brughoofden tussen de Vischpoort en het Dolfinarium. Naar verwachting worden de damwanden geplaatst in december 2016 en januari 2017. Wanneer de overige kades in het Boulevardgebied komen, is nog onderwerp van gesprek.

Uitkijkpunt: volg de werkzaamheden op de Boulevard

De komende jaren vinden er op verschillende locaties op de Boulevard werkzaamheden plaats. Daarbij wordt met groot materieel gewerkt. Om u een mooi zicht te geven op het werk, is een speciaal uitkijkpunt gemaakt op de hoek van de Strandboulevard en de oprit van het Dolfinarium. U kunt daar op een veilige manier de werkzaamheden bekijken.

Webcams

U kunt de werkzaamheden in het Waterfront ook live volgen vanuit uw stoel. Via de webcam op de Vischpoort kunt u de werkzaamheden in het oostelijk deel van de Strandboulevard volgen. Op de achtergrond ziet u de bouw van de woningen op het Zuidereiland. Via de webcam op het stadhuis ziet u de voortgang van de saneringswerkzaamheden op het oude industrieterrein Haven.

“Ik ben trots omdat onze stad zo ontzettend mooi wordt”

Net zoals de eerste bewoners van het Zuidereiland blij zijn met de nabijheid van de binnenstad, is binnenstadbewoonster José Maas blij met de nabijheid van het Waterfront. Ze hoeft in haar huis binnen de stadsmuren alleen maar de trap op te lopen voor een verbluffend uitzicht op de nieuwe woningen van het Zuidereiland, de vernieuwde Jachthaven De Knar en de koepel van het Dolfinarium.

“Ik vind het Waterfront geweldig. Onze stad wordt ontzettend mooi. Ik ben een ongelooflijk trotse Harderwijker. Het Strandeiland met strandpaviljoen Walhalla is echt een aanwinst. En de sfeer van de woonomgeving spreekt mij aan. Daarnaast krijgen toeristen een andere aanblik als ze de stad binnenkomen. Die toegang werd voorheen bepaald door een verouderd industrieterrein. Tijdens de onlangs gehouden open dag heb ik in een treintje en een bootje het hele gebied verkend. Ik zat de hele tijd te glimmen.

Hoognodige opknapbeurt

Veel last van de werkzaamheden heb ik niet. ’s Morgens vroeg voordat ik de deur uitga, hoor ik wel wat bouwgeluiden, maar die storen niet echt. ’s Avonds loop ik regelmatig een rondje om te kijken hoe het werk vordert. Ik ben ervan overtuigd dat de boulevard prachtig wordt. Het water komt naar de stad toe en de geparkeerde auto’s verdwijnen uit het zicht. Laten we eerlijk zijn: de boulevard was ook echt toe aan een opknapbeurt. De afgelopen 25 jaar straalde die geen positief beeld uit.

Aantrekkelijk

Harderwijk is een stad met een aantrekkingskracht op toeristen. Ik vind dat prima, anders was ik niet in het centrum gaan wonen. Ik woon hier nu dertig jaar en het valt me op dat het aantal toeristen dat de historische binnenstad bezoekt is gedaald. De tijd dat nieuwsgierigen de neus tegen het raam drukten om in de huizen naar binnen te gluren lijkt voorbij. Ook het Dolfinarium trekt minder bezoekers dan jaren geleden. Het Waterfront, met de vernieuwde boulevard, verhoogt de aantrekkelijkheid aanzienlijk.

Diversiteit

Net zoals veel Harderwijkers, denk ik bij restaurantbezoek niet in eerste instantie aan de Boulevard. Hoewel de variatie aan eetgelegenheden de laatste tijd prettig is toegenomen. De Boulevard nieuwe stijl zal interessante mogelijkheden bieden voor zowel bezoekers als Harderwijkers. Ik hoop dat de diversiteit aan horecavoorzieningen dan nog verder toeneemt. Een mooi theater in het Waterfront was ook wel fijn geweest. Jammer dat de beslissing daarover anders uitviel.”

Najaar 2016: nieuwe woningen in de verkoop!

Naar verwachting komen in het najaar van 2016 nieuwe woningen en bouwkavels in de verkoop. Het gaat om 8 bouwkavels en 11 eengezinswoningen op het Zuidereiland en 15 eengezinswoningen op de Watersportboulevard. Begin 2017 gaan de eerste 35 appartementen en 30 eengezinswoningen op het Noordereiland in de verkoop. Kortom, er komen weer aantrekkelijke woningen in verschillende woongebieden aan het water beschikbaar! Ook komen er nog 20 boothuizen op de markt.

Blijf op de hoogte!

Periodiek geeft projectontwikkelaar Synchroon in samenwerking met de betrokken partijen een digitale nieuwsbrief Wonen in Waterfront uit. In de nieuwsbrief staan actuele nieuwsberichten over het (toekomstige) woningaanbod en de woningbouwactiviteiten. Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan via de website www.woneninwaterfront.nl