Nieuws de Hypotheker Harderwijk: Eenvoudig isoleren: houd simpel de kou buiten de deur

De korte en donkere dagen staan weer voor de deur. Dat betekent helaas ook dat het buiten kouder wordt en dat ook in huis de temperatuur gaat zakken. Met een paar simpele ingrepen zorg je ervoor dat de verwarming niet meteen aan hoeft.

Plak tochtstrips langs de buitendeuren

Heel veel kou komt binnen via kieren bij deuren en ramen. Zeker bij wat oudere huizen stroomt er erg veel koude lucht via de buitendeur het huis in. Heb je het idee dat dit bij jou ook zo is? Voel dan eens met je hand langs alle kanten van de deur of van het raam. Voel je een briesje, plak dan op deze plek een tochtstrip. Deze zal een groot deel van de koude lucht van buiten tegenhouden.

Zorg dat warme lucht in de kamer blijft
Heb je binnen toch lekker de verwarming aan staan? Dan is het zonde als deze warme lucht wegstroomt naar ruimte waar de verwarming op dat moment niet nodig is. Bijvoorbeeld onder de openingen van binnendeuren door. Via deze kieren komt er koude lucht binnen of stroomt er warme lucht weg. Het gevolg is dat je verwarming harder moet werken om de ingestelde temperatuur te bereiken.

Een simpele manier om dit te voorkomen is door die kieren te bedekken. Op die manier kan de warme lucht niet wegstromen en komt koude lucht niet binnen. Hiervoor kun je speciale gevulde zakjes kopen die je voor de deur schuift, maar ook een paar oude handdoeken kunnen wonderen doen.

Vergeet de brievenbus niet
Ook door de brievenbus stroomt heel veel koude lucht naar binnen. Daarom zijn veel brievenbussen voorzien van borstels aan de binnenkant. Zo kunnen je brieven, kranten en pakketjes nog gewoon naar binnen, maar blijft de kou buiten.

Isoleer de verwarming en de buizen
Als je de verwarming aan hebt staan, bereikt helaas niet alle warmte ook echt je woon- of slaapkamer bereikt. Ongeveer 20 procent gaat namelijk verloren via de buizen die het warme water naar de radiator brengen en een deel vertrekt in de muur achter de radiator. Dit warmteverlies kun je aanpakken door rondom de buizen isolatiemateriaal te plaatsen en radiatorfolie achter de radiator te plakken. Uiteraard kun je warmteverlies nooit helemaal voorkomen, maar alle kleine beetjes helpen.

Doe de gordijnen op tijd open of dicht
Op koude avonden in de winter is er niets fijner dan lekker binnen zitten op de bank met de gordijnen dicht. Wat je misschien niet weet, is dat gesloten gordijnen niet alleen knus zijn, maar ook een uitstekende isolatielaag vormen. Ze houden de warmte lekker binnen. Overdag is het overigens slim om de gordijnen open te zetten. Met de zon op de ramen warmt het binnen op zonder dat de verwarming aan moet. Gratis warmte dus!

Hangen jouw gordijnen over de radiator heen? Dan is het slim om ze op te rollen en op de verwarming of in de vensterbank te leggen als de verwarming aanstaat. Zo komt er meer warmte vanaf de radiator je woonkamer in.

Bedek je buitenmuur
Ook buitenshuis kun je simpel een groene stap zetten richting betere isolatie. Met planten. Met planten? Ja! Door je buitenmuur te bedekken met een laag groen creëer je eigenlijk een extra laag op je muur. Hierdoor is hij minder gevoelig voor de kou. De bekendste klimplant is natuurlijk de klimop die razendsnel zijn weg zal banen over je muren.

Uiteraard werkt dit niet zo goed als bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, maar alle beetjes helpen. Het is ook nog eens in meerdere opzichten een groene manier van isoleren.

En denk je aan grotere verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, uitgebreide isolatie van vloer, dak of muren, of een (hybride) warmtepomp? Dan kan je dat vaak financieren met een extra hypotheek op de woning, of met een duurzaamheidslening.

Wil je daar mee over weten, of laten berekenen wat jij extra zou kunnen lenen voor verduurzaming? Maak dan een vrijblijvende afspraak op een vestiging bij jou in de buurt. Al de adviseurs zijn gecertificeerd in het financieren van verduurzaming.
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info