Nieuwe zoekmachine vindt informatie voor inwoners

Door Harry Schipper - De websites van de gemeenten Harderwijk en Ermelo worden compleet vernieuwd. En verbeterd. Harderwijk.nl en Ermelo.nl krijgen daarbij hulp van een véél betere zoekmachine die het bezoekers mogelijk maakt om met één, hooguit twee keer klikken te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de bouw van de nieuwe websites. Harderwijk.nl en Ermelo.nl gaan beide naar verwachting ‘live’ in september.

Gemeentelijk communicatieadviseur Atty Kaemingk maakte het nieuws over de nieuwe Harderwijkse website dinsdagavond bekend tijdens het Wijkcafé dinsdagavond in Centrum de Zin. Tijdens dit Wijkcafé stond ditmaal de communicatie tussen gemeente en haar inwoners centraal.

De nieuwe website gaat volgens haar sterk lijken op de vernieuwde website die de gemeente Zeewolde enkele weken geleden in gebruik heeft genomen. De website van de gemeente Zeewolde fungeert momenteel als pilot voor de gemeenten Harderwijk en Ermelo, waarmee Zeewolde gezamenlijk optrekt binnen het gemeentelijk samenwerkingsverband Meerinzicht. De drie gemeenten gebruiken straks hetzelfde CMS (Content Management System) waardoor informatie makkelijker ingevoerd en beheerd kan worden. In het geval van Meerinzicht kunnen bovendien veel gegevens zoals het aanvragen van een paspoort of het verlengen van een rijbewijs eenvoudiger gedeeld worden, omdat de procedures en informatie daarvoor in de gemeenten toch al (vrijwel) gelijk zijn aan elkaar.

De drie gemeenten gaan hun vernieuwde websites ook gebruiken voor hun officiële publicaties. Dat gebeurt straks naast de gebruikelijke publicaties via de plaatselijke huis-aan-huis krant. In Harderwijk, zo bleek tijdens het drukbezochte Wijkcafé eens te meer uit opmerkingen van bezoekers, staat de verspreiding van h-a-h-krant Harderwijkse Courant zwaar onder druk. De uitgever ervan heeft moeite om bezorgers te werven. Die vinden de beloning voor hun werk te laag. Als gevolg hiervan worden in de verschillende stadswijken bij veel huishoudens de kranten al weken- en soms al maandenlang niet meer bezorgd.