Nieuwe tarieven voor buitsportverenigingen in Harderwijk en Hierden bieden nieuwe kansen

Op 10 mei jl. heeft het college van B&W Harderwijk ingestemd met de buitensporttarieven. Er is één nieuwe rekenmethode ingevoerd voor het vaststellen van de tarieven voor alle buitensportverenigingen.

De huidige situatie voldeed niet meer. Er waren in het verleden met iedere sportvereniging verschillende afspraken gemaakt.

Bij de invoering van die nieuwe rekenmethode is ook rekening gehouden met een bezuinigingsopdracht van de Raad van € 15.000. Deze is in de tarievenberekening verwerkt.

Duidelijkheid in huurtarieven

De gemeentelijke sportvelden worden verhuurd aan sportverenigingen, het onderwijs en eventuele andere gebruikers. De nieuwe huurtarieven voor sportvelden en – banen worden via de nieuwe rekenmethode berekend. Het gevolg hiervan is dat er meer duidelijkheid is in de huurtarieven en dat financiële mogelijkheden voor verenigingen worden verbeterd.

Huurovereenkomsten

Een aantal buitensportverenigingen wil naast gebruik van hun eigen voorziening deze ook verhuren. In dat geval zijn de huuropbrengsten voor de vereniging en niet voor de gemeente. De vereniging wordt daardoor hoofdhuurder van het park. Daarmee hebben de verenigingen het recht deze onder te verhuren ten behoeve van sociaal-maatschappelijk en commerciële sportactiviteiten. De gemeente vindt dat dit past binnen het ondernemerschap van de verenigingen. Daarnaast kunnen verenigingen ook het klein onderhoud van de gemeente over te nemen. Hiervoor is een cafetariamodel opgesteld.

De raad

De gemeenteraad zal voor de zomer een besluit nemen, waardoor de nieuwe tarieven en eventuele gewijzigde huurovereenkomsten kunnen ingaan per 1 augustus 2016.