Nieuwe stadsdichter en juniorstadsdichter Harderwijk geïnstalleerd (video)

Donderdag 28 januari werd niet alleen een nieuwe stadsdichter geïnstalleerd, maar heeft Harderwijk er ook een juniorstadsdichter bij.

Na drie jaar draagt Theo Bakker het stadsdichterschap over: ‘Ik heb het met veel plezier gedaan’, vertelt hij. ‘Het was een mooie taak om bij bijzondere gelegenheden een stadsgedicht te schrijven en voor te dragen’. Theo Bakker zegt dat hij deze erefunctie zeker zal gaan missen.

De nieuwe stadsdichter is Wietse Hummel: ‘Daar heb ik echt zin in. Ik heb het als een eer ervaren dat mij gevraagd is om voor enkele jaren stadsdichter van Harderwijk te zijn’. Wietse Hummel is in het dagelijks leven communicatieadviseur bij de gemeente Harderwijk. ‘Het stadsdichterschap staat daar helemaal los van, maar ik weet daardoor behoorlijk goed wat er speelt in de stad’, voegt hij hieraan toe.
 

Dim van Rhee, die tien jaar geleden het initiatief nam tot het instellen van het stadsdichterschap, constateert dat de achtereenvolgende stadsdichters van Harderwijk mooi werk geleverd hebben: ‘De stadsdichter schrijft op een kunstzinnige manier stukken van de stadsgeschiedenis op. Die blijven daardoor op een bijzondere wijze bewaard voor de generaties na ons.’
 
Van Rhee ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: ‘Het Comité Stadsdichter Harderwijk probeert al verscheidene jaren om ook kinderen bij het stadsdichterschap te betrekken. In goed overleg met de Bibliotheek en Cultuurkust gaat dat er nu van komen’. Het afgelopen najaar hebben 44 groepen leerlingen van in totaal 18 basisscholen meegedaan aan het project ‘Dichter in de klas’.
 
Dit project is uitgevoerd door oud-stadsdichter Jos Kunne: ‘Ik heb geprobeerd de kinderen uit te leggen hoe je een gedicht maakt. Dan gaat het niet zo zeer om het rijmen, maar vooral om het op een mooie manier verwoorden van wat je denkt en voelt. Het heeft prachtige verzen opgeleverd.’
 
Een jury onder voorzitterschap van wethouder Gert Jan van Noort heeft de gedichten beoordeeld: ‘Dat was best een lastige klus. Er schuilt veel literair talent onder de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Harderwijk en Hierden’. De wethouder reikt de eretitel ‘Juniorstadsdichter van Harderwijk’ op 28 januari uit aan de winnaar.

De bijeenkomst in de Bibliotheek werd geleid door Jan Klein, ereburger van Harderwijk en secretaris-penningmeester van het Comité Stadsdichter. 
 
De vertrekkende en de nieuwe stadsdichter hebben elk een gedicht gemaakt over de Watersnood van honderd jaar geleden. Zij dragen die stadsgedichten voor. De juniorstadsdichter brengt het winnende kindergedicht "Het Water" ten gehore. Wethouder van Noort installeert zowel de nieuwe stadsdichter als de juniorstadsdichter door het omhangen van de sjerp in de stadskleuren van Harderwijk (hanzegeel en nassaublauw).
 

Namens de Bibliotheek is Anneke de Graaf lid van het Comité Stadsdichter Harderwijk: ‘Met veel plezier organiseren wij deze ceremonie. Voor de muzikale omlijsting zorgt de Harderwijker band The Blue Jays. Al met al een mooi stukje Harderwijker cultuur op 28 januari, de Nationale Gedichtendag’.
 
Inmiddels zijn er in tien jaar tijd al heel wat stadsgedichten geschreven. Het project op de basisscholen heeft ook veel gedichten van leerlingen opgeleverd. Volgens Dim van Rhee is het daarom tijd om daarmee iets te gaan doen: ‘We willen nog dit jaar een boek uitbrengen waarin zowel de mooiste stadsgedichten als de beste gedichten uit het basisschoolproject opgenomen worden. Ook plaatselijke illustratoren willen er een bijdrage aan leveren’. Van Rhee hoopt dat de uitgave van het boek financieel haalbaar zal blijken te zijn.

2 Stadsgedichten van Wietse Hummel