‘Nieuwe generatie vandalen’ richt veel schade aan in binnenstad Harderwijk

Door Harry Schipper – Het heeft er alle schijn van dat ‘een nieuwe generatie vandalen’ actief is in de Harderwijkse binnenstad.

Winkeliers klagen steen en been over het aantal vernielingen dat week in week uit toeneemt en waarbij voor duizenden euro’s schade wordt aangericht, zonder dat duidelijk is wie de daders zijn

“Het is steeds vaker raak”, laat eigenaar Hans Kraayvanger van de Hypotheekshop op de Markt desgevraagd weten. Scrollend door de ‘Winkeliers-app’ waarin Harderwijkse binnenstadondernemers hun berichten en ervaringen delen, kan hij niet anders concluderen dan dat er de laatste maanden een duidelijke toename is van vandalisme. “Overal in de binnenstad worden er plantjes en bloemen uit bloembakken getrokken en op straat gesmeten.

Bloembakken vernield Harderwijk

Afgelopen donderdagnacht, na afloop van de Haringparty op de Vischmarkt, gebeurde dat weer. Een hele bloemenzee aan uitgerukte en kapotgetrapte bloemen op straat. En bij supermarkt Vomar hadden ze bijna alle fietsen in het rek omgetrapt, waarbij er behoorlijk wat voorwielen flink zijn krom verbogen. Bij restaurant Caert hebben ze zelfs hele bloembakken omgetrokken en vernield”.

Fietsen vernield Harderwijk

Kraayvanger snapt niet wat de jongeren bezielt, die dit hebben gedaan. “Ik vermoed dat ze helemaal stijf stonden van de coke of wat dan ook, want anders heb ik er geen verklaring voor. Al zijn ze tot dusver niet herkend op de camera’s die overal in de binnenstad hangen. Dus zo ver heen zijn ze dan ook weer niet. Maar waarom moet je andermans spullen vernielen? Dat slaat toch nergens op? Ik kan je wel vertellen dat de ondernemers, die telkens met zulke schade worden geconfronteerd, het helemaal zat zijn”.

Sommige ondernemers, zoals die bij het pleintje voor de Action, hebben de bloembakken al voorzien van wieltjes, zodat ze na sluitingstijd van de winkels elke avond naar binnen kunnen worden gereden. De vandalen hebben het de laatste tijd ook gemunt op de grijze bakken die overal staan. Die worden omgetrokken waardoor de inhoud op straat beland. Medewerker Maurice van De Boterlap noemt het toegenomen vandalisme ‘in en intreurig ‘. “De politie en de BOA’s zitten er bovenop, maar hebben ze nog niet te pakken. Ik vermoed dat het telkens om dezelfde club raddraaiers gaat. Waarschijnlijk hangjongeren, die zoiets doen uit pure verveling”.

Wijkagent Nico van der Vegte kan dat vooralsnog niet bevestigen, al heeft hij er wel zo z’n eigen gedachten en vermoedens over. “Er is nu al zóveel vernield, dat ik denk dat het te maken heeft met corona. Het is een generatiedingetje. Die jongeren zijn niet goed opgevoed, of worden heel anders opgevoed. Ik vermoed dat ze in coronatijd heel lang niet buiten zijn geweest en nu de schade inhalen”.

De politieman ontvangt geregeld ‘redelijk wat berichten’ over aangerichte schades. “Helaas hebben we niet altijd alles op beeld. We zijn er wel heel druk mee. Het heeft echt onze aandacht en iedereen let er op. Maar we hebben op dit moment nog geen duidelijke aanwijzingen wie de daders zijn”.

Plantenbak vernield Harderwijk