Nieuwe appartementen op komst in Harderwijkse binnenstad

Door Harry Schipper – B en W willen meewerken aan de bouw van aardig wat appartementen in de hoek van de Looiersteeg, Luttekepoortstraat en Grote Haverstraat in Harderwijk.

Ze reageren hiermee op een initiatief om op de plek van het huidige pand aan de Luttekepoortstraat 25, waarvan ook kledingzaak Takko Fashion deel uitmaakt, 22 appartementen te realiseren, verdeeld over de begane grond en eerste verdieping

Het dagelijks bestuur van de gemeente vindt dat dit deel van de binnenstad wel geschikt is voor de realisatie van appartementen. De ingang van het appartementencomplex komt aan de Grote Haverstraat, die feitelijk geen aanlooproute is naar de binnenstad. Er is daar maar weinig  detailhandel, zeker niet op het eerste deel vanaf de Luttekepoortstraat bezien. Eerder een ‘doodse’ achterkantsituatie. De collegeleden zien een verkleuring naar woonfuncties dan ook als een goede ontwikkeling om ook dit deel van de stad weer ‘levendig’ te krijgen. Ook zal hierdoor de sociale veiligheid van met name het parkeerterrein achter de Waltorenstraat en het smalle steegje bij het achteraf gelegen speeltuintje erdoor toenemen, zo is hun verwachting.

Bij de verbouw, die dusdanig fors is dat er eigenlijk meer sprake is van nieuwbouw, wordt trouwens de winkelfunctie aan de zijde van de Luttekepoortstraat intact gehouden. Wel wordt het winkeloppervlak teruggebracht naar minimaal honderd vierkante meter.
Aanvankelijk wilde de initiatiefnemer van het appartementencomplex het winkeloppervlak verder terugbrengen, maar dat omdat de levensvatbaarheid van zulke kleine winkels de afgelopen jaren niet groot is gebleken, willen B en W niet dat de winkel straks kleiner wordt dan honderd vierkante meter. Het oorspronkelijke plan is op dit onderdeel al aangepast.

Het eerste plan omvat 22 appartementen, allemaal zo’n 38 vierkante meter groot. Of er ook echt zoveel komen is maar zeer de vraag. B en W zien liever dat het bouwplan wordt aangepast en wel zo dat er appartementen met verschillende groottes worden gerealiseerd. Het liefst ook in de sociale huurklasse en daarnaast ook in de goedkope huur en/of goedkope koop, evenals appartementen met een middeldure huur of - koop. Daar is volgens de gemeentelijke woonvisie in Harderwijk de meeste behoefte aan. Dat er dan uiteindelijk minder appartementen komen, betekent ook dat er minder behoefte zal zijn aan parkeerplekken en kan ook een fietsenberghok (voor gezamenlijk gebruik) kleiner uitvallen.

De gemeente heeft de architect van de initiatiefnemer trouwens een aardige waslijst met wensen en eisen doorgegeven, waarop moet worden gelet bij het verder uitwerken van de bouwtekeningen. Zo valt het bouwplan door haar ligging in de binnenstad onder de Wet Beschermd Stadsgezicht, wat onder andere gevolgen heeft voor de gevels en dak-structuur.

Omdat er flink gegraven moet worden, wil de gemeente ook dat er eerst een archeologisch onderzoek komt. Bij de bouw van de huidige bebouwing zijn vermoedelijk al archeologische restanten verloren gegaan, maar de kans is groot dat er – zo dicht bij waar vroeger de Harderwijkse stadsmuur liep – funderingsresten gevonden zullen worden. In dat geval moeten de bouwtekeningen zo worden aangepast, dat deze bewaard blijven.

Grote Haverstraat Harderwijk