Nieuw talent steunt zwaar beschadigde kerk in Roemenië

Het komt zelden voor dat iemand ineens op een latere leeftijd zijn talent ontdekt. 

Dat overkwam de Hongaarse Tünde Snijders die al ruim 18 jaar in Harderwijk woont. Door omstandigheden kon ze zich niet op de arbeidsmarkt vestigen en toen ze over ‘De tafel van één’ hoorde melde ze zich gelijk aan.

De tafel van één zijn tafelgesprekken tussen vrouwen die geen werk hebben, maar wel (weer) iets willen gaan doen. Dit is een project van WOMEN Inc. in samenwerking met de gemeente Harderwijk.
 
Mede door de workshops van De tafel van één ontdekte Tünde dat ze vrij goed kon schilderen. Ze schildert vooral vogels, die in haar beleving vrijheid symboliseren maar ook andere onderwerpen. Vrijheid is voor haar erg belangrijk vooral omdat ze in een communistisch land is opgegroeid. Als dankbaarheid voor haar talent was ze van plan om haar eerste schilderijen aan een goed doel te schenken. Vorige week kwam onverwachts het nieuws, dat er in een klein Hongaars dorpje in Roemenië, Dedrádszéplak (Transsylvanië), (Goreni in het Roemeens), een cultureel waardevolle kerk door hard noodweer was getroffen. Met name het dak is zwaar beschadigd waardoor het interieur ook waterschade heeft opgelopen.

kerk in Roemenië
 
Deze kerk betekent persoonlijk heel veel voor haar. Het dorp heeft nog een handvol Hongaarse inwoners. Als deze kerk verloren gaat, raken deze mensen een stukje van hun identiteit kwijt. Ze hoopt dat de kerk heel snel hersteld kan worden. Om dit mogelijk te maken heeft ze een Facebook pagina opgericht waarop ze een oproep heeft gedaan voor donaties en ze veilt daar ook haar eerste schilderijen om de kerk te steunen.
 
Belangstellenden kunnen verdere informatie vinden op de  ‘Steun voor de Gereformeerde Kerk in Dedrádszéplak’ Facebookpagina of via deze link: www.facebook.com/dedradszeplak