Nieuw binnenzwembad met focus op sport- en leszwemmen

Het college van burgemeester en wethouders wil een heel nieuw binnenzwembad. Met minder zwemwater. 

Want een van de conclusies die ICS Adviseurs uit Zwolle trok, na een onderzoek naar het toekomstperspectief van zwembad de Sypel, was dat het zwembad teveel zwemwater had, namelijk 850 vierkante meter, terwijl, met het oog op het inwoneraantal, 575 vierkante meter genoeg is.

Het bureau uit Zwolle onderzocht vier toekomstscenario’s. Alleen groot onderhoud, renovatie,  overkapping van de buitenbaden en nieuwbouw. Het laatste scenario kwam als beste uit de bus. Het is de duurste optie, namelijk 4,2 miljoen euro, maar een heel nieuw binnenbad zal in de exploitatielasten (onder meer het jaarlijkse onderhoud) voor de gemeente veel minder duur zijn en dus minder zwaar op de jaarlijkse begroting drukken.

“We willen voor de Sypel de basisvariant, met de functies sport- en leszwemmen en ruimte voor recreatief zwemmen. Wat er niet komt, is een uitgebreid funpakket met glijbanen en bubbelbaden”, zegt sportwethouder Christianne van der Wal.

Volgens haar bieden buurgemeenten Putten en Nunspeet met de Brake en het Bosbad genoeg fun. “We gaan wel verder verkennen, samen met het Sint Jansdal, wat er mogelijk is op het gebied van therapeutisch en medisch zwemmen.” Ook wil het college de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk maken. “Het uitgangspunt is dat de bezoekers straks tenminste kunnen wat er nu ook kan.” In de nieuwbouwvariant worden alle bestaande binnenbaden gesloopt. Dat betekent dat het binnenbad gedurende langere tijd gesloten is. “Het buitenbad blijft voorlopig zoals het is. Nu is niet het moment ook daar naar te kijken.”

In november gaat het college uitvoerig met de raad in overleg. “Het is de bedoeling dat eind 2018 de keuze voor een van de toekomstscenario’s definitief gemaakt wordt.” Van der Wal kan zich niet voorstellen dat de gemeenteraad voor een ander scenario kiest. “Op grond van dit onderzoek kan het haast niet anders dan dat er een nieuw zwembad komt.” Het college hoopt dat in 2019 de voorbereidingen voor de nieuwbouw getroffen kunnen worden en dat er in 2020 daadwerkelijk verbouwd gaat worden. 

 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info