Net verschenen: boek bomvol boeiende binnenstadverhalen

Door Harry Schipper – De Harderwijkse journalist en tekstschrijver Harry Schipper – ‘hé, het gaat deze keer over mezelf!’ – heeft een boek geschreven over ondernemers, winkeliers en middenstanders in de Harderwijkse binnenstad in de jaren zestig, zeventig en tachtig.

In bijzijn van enkele tientallen vooral oud-binnenstadwinkeliers, die met het vertellen van hun bijzondere verhalen en leuke anekdotes aan het boek hebben meegewerkt, reikte Schipper vrijdagmiddag in het Stadsmuseum Harderwijk het eerste exemplaar uit aan oud-voorzitter Johan van der Sluis van de Ondernemersvereniging Binnenstad Harderwijk

Van der Sluis kreeg van Schipper ook twee schriften met merendeels handgeschreven notulen uit de beginjaren van diezelfde winkeliersverenging, die op 8 oktober 1968 was opgericht. Schipper stuitte hierop tijdens zijn speurtocht naar bronnen voor zijn verhalen. “Dat was best ingewikkeld, want er was over die periode uit de Harderwijkse geschiedschrijving haast niets bekend”, vertelt Schipper. “Dat was  meteen ook de belangrijkste reden dat ik door twee ‘Vrienden van het Stadsmuseum Harderwijk’, Ronald Zuidgeest en Liek Mulder, ben gevraagd om hierover een boek te schrijven”.

Dat de verhalen moesten gaan over de periode in de jaren zestig, zeventig en beginjaren tachtig van de vorige eeuw, was ook omdat er veel oud-winkeliers en –ondernemers uit de Harderwijkse binnenstad nog in leven zijn. Schipper heeft enkele tientallen van hen geïnterviewd. Dat resulteerde uiteindelijk in een boek dat 168 pagina’s telt en 26 hoofdstukken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk gaat het over de tientallen slagers, groenteboeren en warme bakkers die toen nog in de binnenstad actief waren, maar ook over de bekendste en markantste  binnenstadondernemers uit die tijd, zoals melkboer Evert ten Hove, ijzerhandelaar Willem de Kiep en Gerrit van Baren die begon als ramenlapper en zijn schoonmaakbedrijf Mercurius uitbouwde tot een miljoenenbedrijf met zo’n tweeduizend werknemers. Ook Aart Foppen ontbreekt niet. Het voormalig CDA-raadslid verwierf met zijn bedrijf Scheer & Foppen een plek in de beroemde Quote-500-lijst. Minder bekend was – vooral omdat hij zich daarop niet voor liet staan – dat hij voor flink wat Harderwijkse gezinnen die het minder hadden in de bres sprong.

Het boek verhaalt ook over de komst van de eerste warenhuizen en supermarkten naar Harderwijk. En de vindingrijkheid van winkeliers om meer toeristen naar hun binnenstad te trekken, wat voor meer inkomsten en welvaart zorgde. Met de ‘verblokkering’, de komst van steeds meer ketenfilialen, kwam uiteindelijk ook een einde aan een bijzonder tijdperk, waarin de saamhorigheid onder de binnenstad-middenstanders tot grote hoogte kwam.

De vereniging Vrienden van het Stadsmuseum Harderwijk is inmiddels opgehouden te bestaan. Het boek ‘Ondernemen in de binnenstad, Harderwijker middenstanders in de jaren zestig, zeventig en tachtig’ is daarom het allerlaatste van de in totaal 26 uitgaven in de zogeheten ‘Harderwijk Reeks’. In elke uitgave staat een onderwerp of deel van de geschiedenis van Harderwijk centraal. Het nieuwste boek is vanaf deze week verkrijgbaar in het Stadsmuseum, bij het TIP (in het oude raadhuis op de Markt) en bij diverse lokale boekwinkels. De luchtig geschreven verhalen, gelardeerd met talloze anekdotes maken het boek tot een leuk cadeau voor een ieder die de Harderwijkse binnenstad kent of in zijn of haar hart heeft gesloten.

Harry Schipper