Nationale Molen- en Gemalendag

Ook al hebben de meesten hun economische functie verloren, we zijn in Nederland maar wat trots op onze molens. Daarom organiseert de Hollandse Molen Stichting al vele jaren de Nationale Molen- en Gemalendag. Dit jaar is dat op zaterdag 11 mei. 

Onder de ruim 600 deelnemende water- en windmolens is ook Molen De Hoop. De stellingmolen aan de Havendijk opent van 10:00 tot 17:00 de deuren van de molen én het in aanbouw zijnde Bakkerijmuseum.

Maïs malen en andere activiteiten
Als de molenaars de zeilen op de wieken hebben aangebracht, gaan we aan de slag. Op het programma voor 11 mei staat het malen van mais. Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de grote wieken de molen in beweging zetten en maïskorrels vermalen tot meel. Naast het bewonderen van dit technische schouwspel hebben de vrijwilligers van de molen tal van andere activiteiten bedacht voor jong en oud. Bezoekers hoeven zich daarom geen moment te vervelen.

Bakkerijmuseum opent even haar deuren
Aangrenzend aan de molen wordt er een Bakkerijmuseum gebouwd. Ondanks dat deze nog niet klaar is, opent het museum wel even haar deuren voor een demonstratie. De bakker en zijn twee assistenten geven om 14:00 uur een workshop ‘brood bakken’. Deze is gratis en slechts voor 20 personen toegankelijk op basis van: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Gratis
De toegang tot de molen en deelname aan de activiteiten is ook gratis. Wilt u de molen steunen? Dat kan door onder andere een kopje koffie of thee met iets lekkers te nuttigen of iets te kopen in de molenwinkel.

Molen De Hoop
De molen De Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 en vormt sinds 1998 de entreepoort van Harderwijk. De molen is van ver buiten de stad te zien. Met hulp van de wind en vele vrijwilligers en sponsoren draaien de wieken van de Hoop al vele jaren. De molen doet nog altijd dienst als korenmolen en is voor publiek op zaterdagen en in de maanden mei t/m september ook op woensdagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend. In juli en augustus is de molen, m.u.v. zondag, maandag en dinsdag, iedere dag geopend. Tijdens de openingstijden zijn er altijd gidsen aanwezig die u graag rondleiden en meer vertellen over de bijzondere historie van de Hoop.

Molen de Hoop Harderwijk