Nationaal Sinterklaasmuseum in Harderwijk is open

Vandaag is het Nationaal Sinterklaasmuseum in Harderwijk officieel geopend. Het betreft een pop-upvariant in opmaat naar een echt museum in 2020. (Bekijk ook de video)

Kinderen, ouders, grootouders en pers waren aanwezig toen burgemeester Harm-Jan van Schaik een donatiemijter aan voorzitter Marten Foppen overhandigde.

Toegang tot het museum is gratis, maar mensen kunnen in deze speciaal gemaakte mijter een donatie achterlaten.
 
Iedereen is uiteraard welkom in het Sinterklaasmuseum. De grootste fans van de Sint kunnen er heerlijk knutselen, ontdekken, puzzelen, tekenen en “pepernoten” sjoelen. Opa’s, oma’s, papa’s en mama’s kunnen zich ondertussen verdiepen in de herkomst van het Sinterklaasfeest. En zelfs aan de twijfelaars heeft Sinterklaas gedacht. Hij pareert lastige vragen van sceptici met antwoorden die twijfels omtrent zijn bestaan wegnemen. 

Herkomst Sinterklaasfeest

In grote boeken wordt de oorsprong van het Sinterklaasfeest uit de doeken gedaan. Wat is de relatie met de bisschop van Myra uit Turkije? Welke overeenkomsten zijn er tussen de oppergod Odin en de goedheiligman? En wat heeft een Amsterdamse onderwijzer uit de 19e eeuw te maken met de manier waarop wij tegenwoordig het Sinterklaasfeest vieren? Op deze vragen vindt de bezoeker in het museum het antwoord. Mensen die denken alles al te weten van Sinterklaas kunnen zich onderwerpen aan een ‘hulpsinterklazentest’. 

Op weg naar een echt Sinterklaasmuseum

Het museum is een initiatief van stichting Nationaal Sinterklaasmuseum. Dit jaar vestigt het  museum zich in Molen De Hoop in Harderwijk. En omdat het een pop-upvariant betreft is de entree gratis. Er is een verlanglijstjesmuur, waar de bezoekers hun wensen voor de Sint kunnen achterlaten en tevens kunnen laten weten wat ze volgend jaar terug willen zien in het museum. 

Donatiemijter

In het museum staat ook een grote mijter. Het is de donatiepot waar bezoekers een vrijwillige bijdrage in kunnen achterlaten. Met deze hulp kan het het pop-upmuseum volgend jaar groeien en staat er vanaf 2020 bij de entreepoort van Harderwijk een echt (en) bijzonder museum.
 
Praktische informatie:
Het museum is vanaf vandaag t/m 5 december geopend op de zaterdagen en woensdagen (van 12:00 - 17:00). Op de andere dagen is het museum alleen geopend voor groepen (op aanvraag). Meer informatie kunnen bezoekers alvast vinden op: www.nationaalsinterklaasmuseum.nl.  
 
Burgemeester Harm Jan van Schaik met Marten Foppen