Munesco Harderwijk: Schoon water voor iedereen

Vandaag zijn leerlingen vanuit Nederland en Vlaanderen naar Harderwijk gekomen om van 11 tot 13 maart een simulatie van een VN-vergadering na te spelen. De rector Elly Bakker van het CCNV heeft om 13:00 de vergadering geopend en is het spektakel van start gegaan.

Het CCNV is de gastheer van deze editie en heeft ervoor gekozen om het thema ‘Water’ centraal te stellen

Stijn Leeuwangh, CCNV-leerling en organisator: “De VN bestaat al sinds 1945 en heeft in deze tijd bewezen veel goeds te kunnen bereiken met haar resoluties. Desondanks overlijden nog steeds elke dag meer dan 800 kinderen onder de vijf jaar vanwege vervuild water door het ontbreken van toiletten en slechte hygiënische omstandigheden. En daarom gaan de leerlingen werken aan een resolutie over het thema 'water'”.

In deze vergadering worden allerlei landen vertegenwoordigd door de delegaties van diverse scholen. De leerlingen verdiepen zich in de rol van ambassadeur, pers of NGO. Uiteindelijk wordt op 13 maart in de raadzaal van Harderwijk een slotresolutie opgesteld, voorafgegaan door een groot debat. 
 
“We verwachten een waar spektakel, doordat er maar liefst 12 landen vertegenwoordigd worden door 60 leerlingen uit Nederland en België. Het voelt extra bijzonder dat we dit kunnen organiseren in het jaar dat onze school 100 jaar bestaat. Ook zijn we zeer blij dat we voor het slotdebat de raadzaal in het huis van de stad mogen gebruiken. Dat maakt het heel echt”, aldus Maartje Smit, leerling en mede-organisator. 
 
Wat is Munesco?
Een Munesco is een kleine simulatie van een VN-vergadering. Leerlingen van verschillende scholen spelen de rol van gedelegeerde voor een bepaald land. Anderen spelen de rol van lobbyist voor een NGO (non-gouvernementele organisatie, zoals Greenpeace) of de rol van journalist. Zij moeten dus onderzoek doen naar de media in een bepaald land. Hoe verhouden die zich ten opzichte van de politiek en hoe communiceren zij de punten. Verder zullen we ook veel gebruik maken van de #Munesco2020 op twitter en Munesco2020 op Instagram.