​Munesco Harderwijk: Schoon water voor iedereen

Leerlingen vanuit Nederland en Vlaanderen komen van 11 tot 13 maart bij elkaar om een simulatie van een VN-vergadering na te spelen. Het CCNV is de gastheer van deze editie en heeft ervoor gekozen om het thema ‘Water’ centraal te stellen.

Stijn Leeuwangh, CCNV-leerling en organisator: “De VN bestaat al sinds 1945 en heeft in deze tijd bewezen veel goeds te kunnen bereiken met haar resoluties.

Desondanks overlijden nog steeds elke dag meer dan 800 kinderen onder de vijf jaar vanwege vervuild water door het ontbreken van toiletten en slechte hygiënische omstandigheden. En daarom gaan de leerlingen op dit evenement werken aan een resolutie over het thema 'water'”.

In deze vergadering worden allerlei landen vertegenwoordigd door de delegaties van diverse scholen. De leerlingen verdiepen zich in de rol van ambassadeur, pers of NGO. Uiteindelijk wordt op 13 maart in de raadzaal van Harderwijk een slotresolutie opgesteld, voorafgegaan door een groot debat. 

“We verwachten een waar spektakel, doordat er maar liefst 12 landen vertegenwoordigd worden door 60 leerlingen uit Nederland en België. Het voelt extra bijzonder dat we dit kunnen organiseren in het jaar dat onze school 100 jaar bestaat. Ook zijn we zeer blij dat we voor het slotdebat de raadzaal in het huis van de stad mogen gebruiken. Dat maakt het heel echt”, aldus Maartje Smit, leerling en mede-organisator.