Mondriaan tot Dutch Design officieel gelanceerd in Gelderland

Themajaar ‘100 jaar De Stijl’ door Gelderse partners officieel gelanceerd.

2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, de kunststroming waarvan de kenmerken tot op de dag van vandaag terug te vinden zijn onder de noemer Dutch Design.

Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. Tijdens een bijeenkomst op 16 december in Villa Mondriaan in Winterswijk hebben Gelderse bureaus voor toerisme tezamen met enkele Gelderse musea de officiële aftrap gegeven. Het Stadsmuseum Harderwijk is een van de deelnemende musea.

In Gelderland werken diverse marketingorganisaties en musea samen aan de invulling van dit themajaar. Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme gaf tijdens de lancering het belang van samenwerking op Gelders, nationaal en internationaal niveau aan: “Op deze manier brengen we het culturele aanbod dat Gelderland rijk is onder de aandacht bij een groot (inter)nationaal publiek.”

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk benadrukte tijdens de lancering tevens het belang van cultuur en toerisme in Gelderland. Lies Boelrijk van het Kröller-Müller Museum, schatkamer van De Stijl, verhaalde over hetgeen De Stijl als kunstbeweging tot stand heeft gebracht. Max Schreuder van NBTC Marketing sloot af met de impact van een themajaar als dit. NBTC zet komende jaren sterk in op spreiding van toerisme in tijd en ruimte als ook op cultuurtoerisme. Dit thema vormt voor internationale kunst- en designliefhebbers aanleiding om veel regio’s in Nederland te bezoeken.

Judith Kadee, directeur Villa Mondriaan: “Nederland heeft sinds de 17e eeuw wereldberoemde kunstenaars voortgebracht als Mondriaan, Rembrandt en Van Gogh. Nu het in 2017 honderd jaar geleden is dat De Stijl werd opgericht, is het een mooi moment voor een eerbetoon aan deze kunstbeweging met boegbeelden als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. De Stijl is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor kunstenaars, architecten, vormgevers en couturiers. Met hun vernieuwende ideeën maakten de kunstenaars van De Stijl de weg vrij voor de ontwerpers van nu. De grote tentoonstellingen en vele activiteiten die tijdens dit themajaar door Gelderse musea worden georganiseerd, laten zien dat we trots mogen zijn op kunstenaars en ontwerpers, van toen en nu.” 

De Stijl en Huszár

Het Stadsmuseum organiseert in het jubileumjaar de tentoonstelling Huszár van De Stijl. Een bijzondere tentoonstelling, gewijd aan Vilmos Huszár (1884-1960), waarschijnlijk de minst bekende mede-oprichter van De Stijl; de man nota bene die het logo van de beweging ontwierp en tot 1919 enthousiast meewerkte aan deze vernieuwende kunstrichting. De tentoonstelling toont alle facetten van de veelzijdige kunstenaar, geboren in Boedapest, in 1926 genaturaliseerd tot Nederlander, en sinds 1928 eigenaar van een atelierwoning in Hierden, een dorp enkele kilometers oostelijk van de fraaie historische binnenstad van Harderwijk.

Gelderse Samenwerking

Dit themajaar wordt vanuit Gelderland vormgegeven door de toeristische marketingorganisaties RBT KAN, VisitVeluwe en Achterhoek Toerisme. Daarnaast zijn de volgende Gelderse musea betrokken: Kröller-Müller Museum, Villa Mondriaan, Stadsmuseum Harderwijk, Jachthuis Sint Hubertus, Museum Arnhem en CODA Apeldoorn. Het Nederlands Openluchtmuseum en het Fashion + Design Festival Arnhem haken eveneens aan op het thema.

Kijk ook op www.geldersestreken.nl/mondriaan-tot-dutch-design voor informatie over de tentoonstellingen en de overige activiteiten en evenementen in Gelderland.