Mogelijk datalek door gestolen laptop

De gemeente Harderwijk is ook geïnformeerd over het feit dat de laptop van een medewerker van een leverancier die voor de gemeente werkzaamheden verricht, is gestolen. Het betreft werkzaamheden die zijn gerelateerd aan de uitvoering van de Wet WOZ (Wet waardering onroerende zaken). 

De leverancier meldde dat mogelijk gegevens van inwoners en bedrijven van de gemeente Harderwijk uit het jaar 2015 – 2016 op deze laptop hebben gestaan. 

De betrokken leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gedaan. Aanvullend onderzoek heeft helaas geen uitsluitsel gegeven welke informatie op de laptop stond. Er was geen back-up beschikbaar van de gestolen laptop.
 
De gemeente Harderwijk betreurt het zeer dat dit incident heeft plaatsgevonden en werkt in overleg met de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de betrokken leverancier aan een zorgvuldige afhandeling. Ook onderzoekt de gemeente met de leverancier hoe dit heeft kunnen gebeuren en bespreekt de maatregelen die nodig zijn om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.
 

Datalek

De gemeente kan niet uitsluiten dat gegevens op de laptop door onbevoegden kunnen worden benaderd of dat de gegevens zijn vernietigd. Zij doet daarom melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek, zoals bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens. Het kan gaan om namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsinschrijvingen.
 

Informatie en vragen

Via berichtgeving op de website (www.harderwijk.nl) en de lokale media informeert de gemeente de inwoners en bedrijven. Op de website staan de veel gestelde vragen en antwoorden openbaarheid privacygevoelige gegevens.
Voor vragen over de diefstal van de laptop en het mogelijke datalek kunt u contact opnemen met de gemeente Harderwijk, via telefoonnummer (0341) 411 911.