Mogelijk celstraf voor stalking en bedreiging burgemeester Harderwijk

Tegen een 56-jarige man uit Harderwijk is 150 dagen celstraf geëist, waarvan 108 voorwaardelijk, voor het bedreigen van burgemeester Harm-Jan van Schaik. De man zou in juni 2019 mails gestuurd hebben naar diverse mailadressen, waaronder die van de gemeenteraad. 

In verschillende mails vroeg hij volgens het OM om 'de eerste standrechtelijke executie van de NEP-burgemeester van Harderwijk'

Ook zou de man de burgemeester via Twitter en Facebook berichten hebben gestuurd waarin hij Van Schaik zou hebben uitgemaakt voor 'NSB-achtige rioolrat', 'domme eend' en 'lulletje rozenwater met een simpele geest'. Ook beschuldigt hij Van Schaik ervan 'een ambtsmisdrijf te hebben begaan', zo meldt Omroep Gelderland.

Contactverbod
De man uit Harderwijk zou naast de burgemeester ook een aantal andere personen hebben bedreigd. Ook zij werden 'NSB-achtig' genoemd. Na het bedreigen van deze personen heeft hij een contactverbod met zowel de burgemeester als de betreffende personen gekregen. Echter heeft hij dit contactverbod overtreden nadat hij naar de burgemeester opnieuw mails zou hebben gestuurd.

Proeftijd
Naast de eis van 150 dagen celstraf, heeft het OM ook een proeftijd van drie jaar geëist. Als de man dan opnieuw de fout in gaat, kan er een 
voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd. De rechterlijke uitspraak is op 3 augustus.