Militair uit Harderwijk veroordeeld voor bezit verboden wapens en munitie

De rechtbank heeft een 25-jarige militair uit Harderwijk veroordeeld voor handel in en bezitten van verboden wapens en munitie. Hij krijgt daarvoor 240 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De militair - met een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog - had een verzameling verboden wapens en munitie in zijn bezit.

Tevens handelde hij in dergelijke wapens en munitie. De 25-jarige man kwam in beeld toen de Koninklijke Marechaussee bij een andere verzamelaar zes van hem afkomstige mortiergranaten aantrof. Bij een inval op zijn woonadres zijn onder andere vier oude vuurwapens en diverse granaten, hulzen, patronen, ontstekers en schokbuizen aangetroffen. Uit het onderzoek wat volgde is gebleken dat hij in wapens en munitie in bezit had gehad en erin had gehandeld.

De wapens die zijn aangetroffen zijn uit de periode van rond de Tweede Wereldoorlog. Sommige waren niet meer bruikbaar, maar andere wapens waren nog werkbaar. Een deel van de inbeslag genomen munitie is direct door de Explosieven Opruimings Dienst Defensie veiliggesteld en vernietigd.

Straf
De militaire kamer vind het kwalijk dat de man een grote verzameling verboden wapens en munitie heeft gehad en dat hij hier ook in heeft gehandeld.  Door zelf - in de schuur - munitie onklaar te maken nam hij ook nog enorme veiligheidsrisico’s. Ook wordt het de man kwalijk
genomen dat hij, nadat zijn verzameling in 2018 in beslag was genomen en hij in voorarrest had gezeten, hij in 2019 opnieuw de fout in is gegaan met een verboden wapen dat in zijn nieuwe woning werd aangetroffen.

De sergeant heeft een blanco strafblad. Dit is meegenomen in de veroordeling. Ook heeft de man geen kwade bedoelingen gehad of handelde om winst te maken. Hij krijgt om die reden geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar de maximaal mogelijke taakstraf van 240 uur in combinatie met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, om te voorkomen dat hij nogmaals de fout in gaat. (Bron: Rechtspraak.nl)

(Afbeelding ter illiustratie, bron: Pixabay)