MFC Harderwijk brengt brede groep organisaties bij elkaar voor Positieve Gezondheid

Op 28 juni 2022 organiseerde MFC Harderwijk, waar wijkcentra De Roef en De Kiekmure onder vallen, voor het eerst een bijeenkomst voor organisaties die betrokken zijn bij ontmoeten, welzijn en zorg in Harderwijk. Tijdens een zomerborrel op het terrein van De Rietmeen in Stadsweiden kwamen zo’n zestig mensen bij elkaar uit veel verschillende hoeken van de samenleving.

Hun doel is elkaar te leren kennen zodat ze samen meer mogelijkheden kunnen bieden voor een betekenisvol leven in Harderwijk

Onderdak bieden aan zorg, welzijn en ontmoeten
De avond begon met een welkomstwoord van Else van Werven, die sinds 1 april 2022 operationeel manager is van MFC Harderwijk. Zij vertelde dat MFC Harderwijk met de wijkcentra De Roef en De Kiekmure ontmoetingsplaatsen voor de wijken zijn en onderdak bieden aan het rijke verenigingsleven. “Nieuw is dat we ook zorg- en welzijnsorganisaties uitnodigen om gezamenlijk te werken aan Positieve Gezondheid.”
 
Samenwerken aan Positieve Gezondheid is een belangrijke missie voor MFC Harderwijk. Else van Werven: “Hierbij wordt de mens als geheel gezien en wordt er niet alleen gefocust op het probleem, de ziekte of de beperking. Het gaat ook over andere belangrijke zaken in het leven. We gaan samen met de verenigingen, zorg - en welzijnsorganisaties bij De Roef en De Kiekmure werken om ervoor te zorgen dat alle zes dimensies van het spinnenweb van Positieve Gezondheid vertegenwoordigd zijn. De zes dimensies zijn: dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven, zingeving, mentaal welbevinden en lichaamsfuncties. Binnen die dimensies vallen alle organisaties die nu tijdens de borrel aanwezig zijn. Van Stimenz tot bridgeclub Harderwijk, van De Maretak, centrum voor mensen met en na kanker en hun naasten, tot Psycho Praktijk Harderwijk Emmeloord.”

Salsa en barbershop
Om het gesprek tussen verschillende organisaties op gang te krijgen, begon de avond met drie rondes van drie minuten om steeds een onbekend persoon aan te spreken en elkaar te leren kennen. Daarna was er ruimte om verder te praten en konden deelnemers meedoen aan een salsales van Papito Janga, docent salsa, bachata en kizomba. Hij gaat zijn lessen straks op dinsdagavond en woensdagavond in De Roef geven. Later op de avond gaf Ladies Barbershopkoor New Achord nog een gezellig optreden. Zij repeteren al jaren op de dinsdagavond in De Roef.

Positieve Gezondheid in De Roef en De Kiekmure
De bijeenkomst werd gehouden bij De Rietmeen omdat dit de tijdelijke locatie van De Roef is. Aan het nieuwe gebouw wordt op dit moment hard gewerkt. Else van Werven: “Alle binnenwanden staan, ze zijn nu aan het stuccen en verven, het plafond wordt geplaatst en in de theaterzaal is gestart met het leggen van de vloer. Voor het einde van de zomervakantie wordt er ingericht op de begane grond en op maandag 22 augustus start het nieuwe seizoen voor de verenigingen in het nieuwe gebouw. De verwachting is dat de zorg- en welzijnsorganisaties tussen 1 en 30 september kunnen inhuizen.” Op zaterdag 1 oktober is de officiële opening van De Roef gepland met een feestweek van 2 tot en met  9 oktober. Dan krijgen alle betrokken organisaties de ruimte zich voor te stellen aan de wijk en te laten zien wat ze kunnen betekenen voor een meer betekenisvol leven in het kader van Positieve Gezondheid.”
 
Voor De Kiekmure liggen er ook plannen om aan de slag te gaan met Positieve Gezondheid. Veel zorg- en welzijnsorganisaties hebben zich al aangemeld om samen te werken. Denk aan huisartsenpraktijk Cohen, psychologiepraktijk Gewoon Byzonder en natuurlijk ook Wijkvereniging Stadsdennen – Frankrijk. Gemeente Harderwijk is de aanjager voor Positieve Gezondheid in Harderwijk en de planvorming voor De Kiekmure is in volle gang. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders volgt op dit moment een inwerkprogramma en is goed geïnformeerd over de plannen voor De Kiekmure. In september hoopt MFC Harderwijk meer te kunnen vertellen over de ontwikkelingen.

Voor herhaling vatbaar
De bijeenkomst met alle Harderwijkse organisaties is positief ontvangen door de ongeveer zestig aanwezigen. Deelnemers vonden het prettig om ook eens verder dan de eigen kring te kijken en mensen te spreken die ze normaal niet snel zouden zien. Ook vonden de deelnemers het prettig dat ze elkaar na zo’n borrel makkelijker kunnen aanspreken als ze elkaar in De Roef of De Kiekmure tegenkomen. Elke deelnemende organisatie staat open voor meer samenwerking om zo inwoners van Harderwijk met Positieve Gezondheid verder te helpen. Het bevorderen van die samenwerking krijgt in het najaar vervolg met in ieder geval de opening van De Roef. Iedereen is dan van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het nieuwe gebouw en het brede aanbod aan organisaties en verenigingen te ontmoeten. Op de website www.deroefharderwijk.nl vinden geïnteresseerden het laatste nieuws hierover.

MFC Harderwijk
(foto: Else van Werven, operationeel manager van MFC Harderwijk, tijdens haar welkomstwoord.)