‘Mensen komen regelmatig terug voor een tweede of derde keuken’

Smit Keukens & Kasten bestaat twintig jaar. De klant die twintig jaar geleden een van de eerste keukens bij Smit Keukens & Kasten kocht, was onlangs terug in de showroom voor zijn tweede. 

En laatst hadden we iemand die alweer de derde keuken bij ons kocht”, zegt Tanja Smit, schoondochter van Willem Smit, die twintig jaar geleden zijn showroom opende aan de Fahrenheitstraat.

En dat is geen uitzondering, het gebeurt vaker. Het is volgens haar de “kracht van een familiebedrijf”, de vaste klanten. Maar ook de geleverde kwaliteit zorgt ervoor dat mensen terug komen. “Harco, mijn man, doet de montage. Hij is een Pietje Precies en monteert alles zoals hij het thuis zelf ook zou willen, voor minder gaat hij niet.” En natuurlijk het team (bestaande uit Willem, Harco, Tanja, Jacco en Jaap).

“We hebben de laatste jaren heel wat 12,5 jarige werknemersjubilea gevierd. We zijn heel hecht en werken allemaal al lang samen. Dat merk je aan de sfeer onderling en dat voelen de klanten ook.”

Willem Smit begon als twintigjarige jongeman als keukenmonteur, eerst in dienst, daarna voor derden, gewoon vanuit huis.

“Op zijn veertigste opende hij de showroom, omdat hij de keuken zelf ook graag wilde verkopen, mensen de complete dienst aan wilde bieden.” Natuurlijk ging de crisis, die tien jaar geleden doorzette, ook hen niet voorbij. “Maar we hebben die goed doorstaan, ik denk omdat we nooit echt reclame hebben hoeven maken. We hebben genoeg aan de mond-tot-mondreclame.” Tanja zegt ook nu ‘lekker druk’ te zijn. “We hebben de maand eigenlijk constant vol, we moeten flink vooruit plannen.”

Het team hoopt zeker nog twintig jaar door te gaan.

“Willem wil met een aantal jaar wel stoppen, maar Harco neemt de zaak dan over.”

Of een van beide zonen Harco dan weer opvolgt? “Nou, de oudste wil nu bioloog worden, maar de jongste is nu al (hij is zeven jaar, red.) heel handig, net als zijn vader.” Het zou leuk zijn, maar Tanja hoopt natuurlijk vooral dat haar zonen gaan doen waar ze gelukkig van worden. “Maar het vak leren van hun vader, dat is altijd een goed idee.”

Smit Keukens & Kasten viert het twintigjarige bestaan met een actieweek van 25 tot en met 29 september. “Bij een gekochte keuken met inductiekookplaat krijgen klanten een teppanyaki of grillplaat cadeau. Verder hebben we allerlei showroomacties, dus het is zeker de moeite waard om even binnen te lopen.”