Meer aandacht voor gebruik lachgas in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - Een compleet verbod op lachgas laat nog even op zich wachten, maar in Harderwijk is er wel volop aandacht voor de problematiek van deze nieuwe ‘partydrug’. 

De gemeente Harderwijk gaat jongeren die betrapt worden op het gebruik van lachgas of het weggooien van patronen meteen beboeten.

Ook wordt er aan partijen die evenementen en/of festivals organiseren al tijdens de vergunningsfase duidelijk gemaakt dat verkoop en gebruik van lachgas tijdens het evenement verboden is. Met de horeca in Harderwijk worden gesprekken gevoerd, met als doel het gebruik van lachgas in de horeca te ontmoedigen. In het kader van voorkomen is beter dan genezen, wordt er straks ingestoken op voorlichting over de schadelijke gevolgen van lachgas.

De gemeenteraad heeft afgelopen september via een motie ingestemd met een verbod op de verkoop en gebruik van lachgas op evenementen, festivals en in de horeca in de gemeente Harderwijk. Ook moet er aandacht komen voor voorlichting over de schadelijke gevolgen van het gebruik van lachgas. De raad wilde dat dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) werd opgenomen. Dat blijkt echter nog niet mogelijk, omdat een bepaling in de APV die de verkoop van lachgas verbiedt, in strijd is met de Warenwet. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil lachgas op de lijst II van de Opiumwet naast hasj en wiet, zodat er tegen gebruik kan worden opgetreden. Als dat lukt, kan het verbod ook in de APV worden opgenomen.

In september werd door het intiatief van Iris Haklander van VVD Harderwijk-Hierden een motie ingediend over het toenemend gebruik van lachgas. Bekijk hier de video waarin intiatiefneemster Iris Haklander uitleg geeft over de motie.