Markante Harderwijker Henk van der Veer (87) overleden

Door Harry Schipper – Hij was vorig jaar mei de eerste bewoner die het nieuwe woonzorgcentrum Het Gouden Hart aan de Beukenlaan in de Veldkamp betrok, maar ook de eerste ondernemer die eind jaren zestig in Harderwijk een supermarkt begon.

Een van de markantste Harderwijkers , oud-wethouder Henk van der Veer is vrijdag 4 juni op 87-jarige leeftijd overleden

Henk van der Veer eigen foto
(Bron foto familie van der Veer)

Markant en bevlogen. Gedreven en zakelijk. Humoristisch, altijd aardig en vriendelijk. Een leuke man op wie niemand boos kon worden. Naast zijn eeuwige rokertje en zijn voorliefde voor een gezellig glaasje, zijn dat de eerste eigenschappen die zijn vrienden over Henk van der Veer vertellen. Van der Veer heeft veel voor de stad betekend. Dat begon al kort nadat hij in de stad kwam wonen. De jeugdige ondernemer had stoute plannen en begon eind jaren zestig als eerste ondernemer hier een supermarkt. Eerst in de Luttekepoortstraat en later aan de Hierdenseweg, op de plek waar eerst een groentehandel zat en tientallen jaren later de Eko Plaza.

Henk van der Veer was ook zo ongeveer de eerste voorzitter van de in de zomer van 1969 bij Koninklijk Besluit opgerichte winkeliersvereniging Binnenstad Harderwijk. Een man met hart voor de stad en oog voor de ondernemers en winkeliers, zeggen de mensen die hem toen meemaakten. En oog voor de gewone man en vrouw ook, getuige zijn jarenlange lidmaatschap van het kerkbestuur van de toenmalige Gereformeerde Plantagekerk. Daarbinnen was hij ook nog eens jaren kerkrentmeester.

In de politiek kan ik nog veel meer voor Harderwijk betekenen, bedacht Van der Veer. Hij werd in 1976 raadslid voor de PCG, de Protestant Christelijke Groepering, de combinatie van ARP, de overheidsgetrouwe Anti Revolutionaire Partij waarvan Henk deel uitmaakte en de CHU, die rond 1982 met de KVP als CDA de gemeenteraadsverkiezingen in gingen. In dat jaar werd Henk van der Veer fractievoorzitter. Bij de verkiezingen in 1986 was hij lijsttrekker en werd hij wethouder. Maar liefs zestien jaar was hij raadslid, waarvan zes jaar als wethouder volkshuisvesting en ruimtelijke Ordening.

Die portefeuille heette toen nog ‘Stadsontwikkeling’. Van der Veer zette zich in die periode onder andere in voor de revitalisering van de wijk Stadsweiden. Hij deed ook nog verwoede pogingen om een filiaal van toen ’s Neerlands grootste en meest bekende Vroom & Dreesmann naar Harderwijk te krijgen, maar die poging strandde. Achteraf misschien maar goed ook, maar destijds was er treurnis alom, want met zo’n winkelbedrijf had de Harderwijkse binnenstad ongetwijfeld nog veel meer bezoekers en toeristen getrokken dan toen het geval was. Dan had Harderwijk wellicht ook een winkel met een roltrap gehad…

Henk van der Veer stopte begin 1992 met de politiek. Maar achter de schermen bleef hij zich onverminderd voor de stad en de ander inzetten. Zo was hij jarenlang voorzitter van de Stichting Stedenband Znojmo-Harderwijk. (Znojmo was de zusterstad van Harderwijk in Tsjechië.) En lid van de Harderwijkse Rotary, waarbinnen hij ook een drietal jaren voorzitter mocht zijn. En heel lang voorzitter van de Vereeniging tot Weering van Bedelarij door Werkverschaffing, een meer dan 170 jaar oude vereniging die tegenwoordig andere clubs, verenigingen en organisaties in Harderwijk financieel steunt als dat nodig is. Van der Veer kende er flink wat en kon ze zo mooi helpen.

Onderwijl bleef hij de politiek volgen. En de politiek hem: als een soort ‘wethouder van staat’ kreeg Henk van der Veer in 2002 de eervolle opdracht om als formateur na de gemeenteraadsverkiezingen in Harderwijk een nieuw college te formeren.

De laatste jaren leefde Van der Veer een meer teruggetrokken leven. Hij verloor zijn scherpe blik op Harderwijk en de rest van de wereld, maar bleef ondanks dat een vrolijke man met een altijd guitige blik en zijn onafscheidelijke sigaret of sigaartje. En op z’n tijd een glaasje. Daarom vanaf het beeldscherm een toost op een markante man die decennia achtereen veel voor de stad Harderwijk heeft betekend en nu is heengegaan. Proost Henk: daar ga je!
 
(Henk van der Veer wordt donderdag in besloten kring begraven. De dankdienst is ook besloten, maar is 10 juni vanaf 13.00 uur te volgen via een livestream op www.kerkdienstgemist.nl (van de Plantagekerk Harderwijk) Online condoleren kan op www.sluijmerenvanolst.nl via de knop ‘online condoleren’)