Marius van Dokkum Museum verhuist naar Academiestraat 14 in Harderwijk

Het Marius van Dokkum Museum verhuist naar het pand aan de Academiestraat 14 in Harderwijk. Donderdagochtend 29 februari ondertekenden Corien van der Meulen Stadsmuseum Harderwijk) en Jan ter Steeg (stichting Het Burger Weeshuis Harderwijk) de huurovereenkomst.

Het Burger Weeshuis is eigenaar van het monumentale pand, dat staat naast de Catharinakapel

Marius van Dokkum Museum Harderwijk

Het pand aan de Academiestraat 14 is een belangrijk gebouw voor de historie van Harderwijk. Het gebouw heeft deel uitgemaakt van het Sint-Catharinaklooster dat al in 1439 bestond. “Het pand staat al enige tijd leeg”, vertelt Corien. “Het Burger Weeshuis reageerde direct enthousiast toen we hen benaderden met de vraag of we het pand konden gaan huren om een groter en beter toegankelijk Marius van Dokkum Museum te realiseren. Samen kijken we uit naar de opening van het museum.”

Het Burger Weeshuis is meer dan een verhuurder, stelt Corien. “Ze zijn ook onze partner en vinden de nieuwe bestemming voor het pand een 
win-winsituatie voor iedereen. Voor henzelf, het Marius van Dokkum Museum, de stad en haar inwoners en de provincie Gelderland.”

Eerste kwartaal van 2025
Corien hoopt dat de opening ergens eerste kwartaal van 2025 zal zijn. Het Marius van Dokkum Museum blijft open voor publiek en zal waarschijnlijk in het voorjaar één of twee weken tijdelijk zijn gesloten. Het huidige pand aan de Academiestraat 7 – de voormalige Snijkamer van de Universiteit van Harderwijk – blijft onderdeel van het museum. De verhuizing werd bekend gemaakt nadat het museum een cheque maar liefst 700.000 euro ontving van de VriendenLoterij.

Museumbeleving verdiepen
De verhuizing is nodig omdat ‘het Marius’, zoals inwoners van Harderwijk en Hierden het museum vaak liefkozend noemen, uit zijn jasje is gegroeid op zijn huidige plek. In 2023 verwelkomden Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum samen maar liefst 153.000 bezoekers.

Corien: “We grijpen de verhuizing aan om de museumbeleving te verdiepen, waarbij de verwachtingen van de bezoekers intact blijven. Aan de Academiestraat bieden we jong en oud een comfortabele kunstbeleving. Qua sfeer zal het lijken op het huidige museum, maar met meer ruimte.”

Marius van Dokkum Museum Harderwijk
(Corien van der Meulen en Jan ter Steeg)