Manuela is niet ‘your average’ negentienjarige

Door Petronella van het Goor - “Mijn paarden zijn eigenlijk de ervaringsdeskundigen, ik ben de begeleider.” Manuela Remf (19) coacht kinderen met haar praktijk Dierenkind. “Ik ben gespecialiseerd in het helpen van kinderen met een ontwikkelingsstoornis en gedragsproblematiek, maar ik sta open voor alle hulpvragen.” 

Dit jaar rond ze haar opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker af. Het doel is om na de zomervakantie te beginnen met de opleiding kinderpsychologie

In het buitengebied van Hierden heeft ze drie paarden staan. “Volgende maand komen daar twee paarden uit Spanje bij, getraumatiseerde dieren. Ik train ze en hoop ze zover te krijgen dat ze klaar zijn voor een nieuw thuis. In de tussentijd helpen zij, als ervaringsdeskundigen, mij in het coachen van kinderen.”

Het uiteindelijk doel van Remf is een soort dagbesteding met psychische ondersteuning. “Ik heb van kleins af aan al gezegd dat ik kinderpsycholoog wil worden. Ik heb de afgelopen jaren cursussen gedaan in coaching en werk al een tijdje in de jeugdzorg. Een jaar geleden ongeveer startte ik met Dierenkind. Als een soort basis, een eerste stap in mijn specialisatie. Het is mijn idee om de komende jaren te groeien in ervaring, ruimte en kennis en om alles wat ik geleerd heb vanuit mijn praktijk mee te nemen in de studie kinderpsychologie.”

De liefde voor dieren zat er al jong in. “Mijn tante had vroeger Shires, grote paarden. Daar stond ik als vierjarige al bij te kijken. Op zesjarige leeftijd mocht ik bij de manege gaan rijden, maar dat werd al snel saai.” Toen ontdekte Remf western rijden. “Dat heb ik jaren gedaan. Daarna kreeg ik een eigen paard en trainde ik paarden van anderen.” Dat doet ze nog steeds. Naast haar praktijk, haar studie en haar werk in de jeugdzorg. “Ik ben niet ‘your average’ negentienjarige nee”, zegt Remf lachend.

Hoe een normale dag er uit ziet? “Lekker druk”. Ze woont op zichzelf met een paar katten en haar hond. “In de jeugdzorg werk ik vooral slaapdiensten. Als het rustig is op de groep kan ik ’s avonds aan het werk voor school en doe ik de administratie voor Dierenkind. ’s Ochtends werk ik dan nog op de groep en dan door naar Dierenkind.” Remf weet niet beter en wil niet anders. “Ik ben hier thuis.”

Meer weten? www.hetdierenkind.nl

Manuela dierenvriend
(Manuele)