Manicures en boomschors kruien bij NL Doet in Harderwijk

Door Petronella Polinder - Ze dachten ‘dat hebben we zo voor elkaar’, maar dat viel even tegen. Er was best veel werk te verzetten bij de speeltuinvereniging in de Zeebuurt. 

Storm, BuÄŸra, Chris en Christiaan waren er om negen uur vanochtend. Ze zitten allemaal in de tweede klas van Groevenbeek Ermelo en waren voor de NL Doet dagen in hun eigen stad aan het werk.

“Lekker dichtbij en veel leuker dan een dag school”, aldus Storm. Ze zijn de hele ochtend druk bezig geweest met het kruien van boomschors, harken en vegen.

Vanuit Landstede Mbo was Shanya er. “Ik heb in het clubhuis alles schoongemaakt. Alle tafels en de bar.” Voor Shanya was het geen verplichting vanuit school. “Vorig jaar wel, maar nu mochten we kiezen. Een dag school of hier meehelpen.”

Paco van de Velde heeft als secretaris van de vereniging de speeltuin aangemeld bij het Oranjefonds. “Vorig jaar voor het eerst en dat was zo’n goede dag, dat ik het dit jaar weer wilde doen.”

Hij geeft aan dat het steeds moeilijker wordt de boel draaiende te houden. “We bestaan al sinds 1964, we zijn de oudste speeltuinvereniging in de regio. De gemeente Harderwijk is blij met de vereniging en doet haar best het in stand te houden, maar we draaien helemaal op vrijwilligers en dat is niet zoals vroeger.” Alle inkomsten vanuit het clubhuis “met de klaverjassers, de countrylinedancers, de postzegelverzamelaars en de fanatieke darters die daar elke week bij elkaar komen”, gaat naar het onderhoud van de speeltuin. “En daarmee redden we het steeds.”

Zelf zit hij sinds september 2015 in het bestuur. “In maart van dat jaar overleed Hannes Jansen. Hij heeft samen met zijn vrouw Woutje jarenlang de speeltuin draaiende gehouden. Na zijn overlijden kwam het eerste bestuur, dat nu uit zes man bestaat.” De vereniging kost hem met gemak vijftien uur in de week, maar hij doet het nog altijd met veel plezier. “Omdat het een leuke wijk is, een echte volkswijk, waar nog saamhorigheid is.”

Morgen College en Weideheem

Een paar honderd meter verderop, bij verzorgingstehuis Weideheem, waren de leerlingen van het Morgen College hard aan het werk. Dementerende ouderen werden er volledig in de watten gelegd met manicures en gezichtsbehandelingen. “Ik ben zo gelukkig met jullie”, glunderde mevrouw Bakker. “Zo blij dat jullie dit voor ons doen, aan ons denken.” ’s Ochtends begon de NL doet dag voor mevrouw Bakker met een uitgebreide manicure die ’s middags werd gevolgd door een gezichtsbehandeling. “Ik vind dit zo heerlijk”, verzucht ze, terwijl haar gezicht omwikkeld werd met een warme handdoek.

Voor de leerlingen van het Morgen College was het best spannend. Vooral omdat ze niet zo goed wisten hoe de dementerende bewoners zouden reageren op hun aanrakingen of vragen. “Maar het was zo mooi, ik werd er echt blij van dat ik dit voor een ander kon doen”, zegt een leerlinge, die liever niet bij naam genoemd wil worden. “Ik ging best zenuwachtig naar binnen, maar ik huppelde bijna naar buiten.”

NL Doet leerling Morgen College verzorgt hand van oudere vrouw

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info