Limburgse organist Jo Louppen in Grote Kerk van Harderwijk

Donderdag 6 augustus hoopt Jo Louppen uit Kerkrade een concert op het Batz-orgel van de Grote kerk in Harderwijk te geven. 

Het komt niet zo vaak voor dat organisten uit het zuiden van het land boven de grote rivieren spelen, maar al eerder is aangetoond, ook in Harderwijk, dat dit geheel onterecht is.

Jo Louppen studeerde aan het Maatrischts Conservatorium en volgde daarna een aantal masterclasses en cursussen. In 2000 was Jo laureaat bij het orgelconcours “L’Europe et l’Orgue 2000” dat plaatsvond in Luik, Aken en Maastricht. Hij is momenteel kerkorganist in Heerlen en Landgraaf en stadsorganist van Kerkrade.

In die laatste plaats is hij verantwoordelijk voor de artistieke invulling van de concerten georganiseerd door de Orgelkring Kerkrade. Hij verzorgt maandelijkse concerten in kerken in Kerkrade ne Heerlen en concerteert ook daarbuiten veel. Naast zijn organistschap maken ensemblezang en koordirectie deel uit van zijn muzikale werkzaamheden.
 
In Harderwijk speelt hij een aanspreken en zeer toegankelijk programma met muziek uit de 18e eeuw. Hij begint met een tweetal werken van Johann Sebastian Bach, waaronder de grote Fantasie in G in een vroege versie daarvan. Van Georg Böhmn speelt Louppen de partita over ‘Freu dich sehr’ (melodie psalm 42), waarin hij de klankleuren van het orgel uitstekend kan demonstreren. Daarna is het de beurt aan Haydn en Mozart. Van eerstgenoemde speelt hij een transcriptie van het middendeel van het wereldberoemde ‘Keizerkwartet’ met de melodie van het Duitse volkslied en van Mozart een bewerking van het adagio voor glasharmonica. Het copncert wordt besloten met de grootse fantasie ‘für eine Orgeluhr’ dat het in Harderwijk altijd uitstekend doet.
 
Het concert in de Grote Kerk begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur gaan de deuren van de kerk open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65+: € 6,-). Voor € 1,- is een programmaboekje met toelichting verkrijgbaar.

Parkeren is mogelijk op het Kerkplein.