Liefde voor paarden in Hierden

Door Lex Schuijl - Ruitersportcentrum Harderwijk heeft een interessante primeur voor de bewoners en vooral de beoefenaars van deze mooie ruitersport. Dit jaar neemt het sportcentrum namelijk voor het eerst deel aan de landelijke competitie!

Eigenaars Linda en Cor Quelle steken duidelijk veel tijd en aandacht in het beheer en onderhoud van het ruitercentrum.

Dat is te zien aan de entourage en de goede conditie van hun paarden en pony’s. Cor: ”We zijn in 2010 begonnen met een tiental paarden en pony’s en dat zijn er inmiddels meer dan veertig.”

Voldoende ruimte
Op Ruitersportcentrum Harderwijk worden er paard- en ponylessen voor beginners en gevorderden gegeven. De rijlessen worden altijd door deskundige, gediplomeerde instructeurs verzorgd. Paard- en pony rijlessen zijn mogelijk vanaf 5 tot 85 jaar. Kinderen vanaf vijf jaar beginnen met een kennismaking met paarden, door een wandelpony, waarbij een ouder meeloopt. Verder worden ze vertrouwd gemaakt met poetsen, opzadelen en herkennen van de gedragingen van pony’s. Met zeven jaar volgen zij paardrijlessen.

Het ruitersportcentrum biedt ruimte aan een binnenrijhal, een buitenrijbaan en goed geventileerde stallen. Na het rijden kunnen gasten even in de foyer bijkomen, gezellig na te praten en wat te drinken. Verder biedt het centrum een Padock, een stuk terrein waar de paarden ’s winters ook even naar buiten kunnen, om te luchten. 

Primeur

Linda over de deelname aan een competitie. “We zijn aangesloten bij de landelijke Manege & Ruiterbond, die jaarlijks de ‘best zittende ruiter van het jaar’ organiseert. Dit wordt per categorie op vijf niveaus uitgevoerd; dus starters tot de professionele ruiters. Uit deze voorrondes worden de besten geselecteerd voor de beide halve finales.”

De voorrondes worden op de eigen bedrijven verreden. De geselecteerde ruiters kunnen door naar de halve finale, dat wil zeggen twee deelnemers per categorie, met een maximale deelname van 10 ruiters per bedrijf.

Linda over de bijzondere bepaling: ”Het is wel zo dat onze geselecteerde ruiters naar een ander bedrijf gaan om daar hun wedstrijd te rijden en omgekeerd komen ruiters van buitenaf naar ons centrum, om hier de finales te rijden. Dit is omdat de deelnemende ruiters hun eigen paarden het best kennen.”
Linda en Cor zijn nog aan het broeden over een actie/activiteit op korte termijn, waar nog het één en ander aan moet worden gesleuteld. 

Ruitersportcentrum Harderwijk Linda Quelle met de paarden
 

Ruitersportcentrum Harderwijk

Adresgegevens

Berkenboomsweg 10
3849 MR Harderwijk

Telefoon

T. 0341-455212

Openingstijden

Ma 9.30 - 21.00 uur
Di 9.30 - 21.00 uur
Wo 9.30 - 21.00 uur
Do 9.30 - 21.00 uur
Vr 9.30 - 21.00 uur
Za 9.30 - 17.00 uur
Zo 13.00 - 17.00 uur
Meer info