Licht voor herbouw Randmeer bijna op groen

Door Harry Schipper - Wat burgemeester en wethouders van Harderwijk betreft mag de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeuren, dat de bouw mogelijk maakt van een nieuw wooncomplex op de plek van het voormalige Woonzorgcentrum Randmeer.

Kort geformuleerd zeggen B en W in hun antwoorden op alle ingebrachte zienswijzen dat zij de bezwaren tegen de nieuwbouw niet delen

“Alle vereiste stappen zijn genomen en laten zien dat er geen belemmeringen meer zijn om de gemeenteraad voor te stellen tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Stadsweiden – Randmeer’ over te gaan”, staat in het raadsvoorstel. Dat voorstel wordt hoogstwaarschijnlijk in de eerstvolgende vergadering van de commissie Stad en Omgeving, op donderdagavond 4 april besproken. En daarna komt het in de raad.

“Dit is voor de stad natuurlijk fantastisch nieuws”, laat wethouder Edwin Enklaar van Wonen en Ruimtelijke ontwikkeling weten. Wat hem betreft had er de nieuwbouw aan het Westeinde er allang mogen staan. Die nieuwbouw biedt straks plek aan 156 nieuwe seniorenappartementen, waarvan de helft sociale huur en de andere helft vrije sector huur. Bovendien zijn nog eens veertig appartementen gerenoveerd.

Maar de oorspronkelijk plannen voor de nieuwbouw stuiten op flink wat bezwaren van grotendeels omwonenden. Die plannen omhelsden eerder een veel hoger gebouw met meer appartementen. De omwonenden waren niet blij met de schaduw van het gebouw in hun tuinen en huizen. En evenmin met het fikse tekort aan parkeerplekken, wat volgens hen ertoe zou leiden dat zij hun eigen auto niet meer goed kwijt konden.

Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van eigenaar Habion (een landelijk opererende woningcorporatie gespecialiseerd in ouderenhuisvesting), gemeente en omwonenden bereikten in 2021 overeenstemming over de voorwaarden waaraan de nieuwbouw zou moeten voldoen. Dat leidde tot een nieuw voorlopig ontwerp, dat minder hoog uitviel en minder appartementen telde. Daarna bleef het lang stil. Habion had berekend dat de kosten voor de nieuwbouw te hoog uitvielen, waardoor de exploitatie negatief zou uitvallen. Dat kwam vooral doordat er onderin het gebouw een ook een (dure) half verdiepte parkeergarage moest komen. Met hulp van de gemeente kreeg Habion van de provincie een subsidie op de bouwkosten, waardoor het project uiteindelijk toch doorgang kon vinden.

Inmiddels is de sloop van Randmeer in volle gang. Eerder al vielen ook de 21 appartementen aan de Plantage aan de slopers ten prooi. Wethouder Enklaar wijst op de stevige impuls die het nieuwe wooncomplex geeft aan de ouderenhuisvesting in Harderwijk. “Ik heb bij de presentatie van de plannen nog nooit zoveel mensen in de raadszaal bijeen gezien. Vooral ouderen”, herinnert hij zich nog. “Iedereen wilde kennis nemen van het plan. En de meest gestelde vraag was toen ‘wanneer kunnen we onszelf inschrijven?'

Enklaar verwacht dat na de oplevering en ingebruikname van de appartementen een doorstroming op gang komt van senioren die nu nog relatief grote woningen bezet houden. “Deze mensen willen graag kleiner wonen en willen af van hun grote woning. Dus de nieuwbouw is goed voor de hele stad”, denkt hij.

Het ontwerpbestemmingsplan lag vanaf 26 september vorig jaar ter inzage. Daarop kwamen een twintigtal zienswijzen binnen. Veel gingen over het ontwerpbesluit om ook een hogere grenswaarde voor het verkeersgeluid langs het Westeinde vast te stellen. Er waren ook veel indieners die er moeite mee hadden dat er na de bouw in hun buurt minder parkeerplekken resteren. Die bezwaren wijst de gemeente - lees: B en W - van de hand. Enklaar daarover: “Je hebt nu eenmaal niet meer de luxe om voor elke voordeur een parkeerplek te hebben. Ik durf dit soort beslissingen te nemen, mits goed onderbouwd natuurlijk, omdat je anders straks niets meer kunt bouwen”.

Of de raad het commentaar op de zienswijzen en het bestemmingsplan vaststelt, is niet zeker, omdat er in het verleden veel te doen was over de herbouw van Randmeer. Na vaststelling van het bestemmingsplan kan daartegen nog beroep tegen worden ingesteld. De wethouder durft dan ook niet te zeggen op welke termijn de nieuwbouw gerealiseerd zal zijn.

Randmeer Harderwijk