Lezing over de Veluwse klederdrachten op 25 november in Dorpshuis Hierden

Deze lezing vindt plaats op woensdag, 25  november in het dorpshuis in Hierden (Dorpshuisweg 9). Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.

Tijdens deze lezing zal vooral aandacht worden besteed aan de Hierdense klederdracht en zal deze dracht ook worden geshowd.

Voor deze lezing hoeft u zich niet vooraf op te geven.

Deze lezing wordt georganiseerd door de werkgroep Hierden van onze vereniging in samenwerking met de heer Rein Lotterman. De heer Lotterman is een echte klederdrachtkenner: hij verzamelt historische kledingstukken en kennis over met name oude Veluwse drachten. Tijdens de lezing zal deze spreker ook ingaan op de klederdrachtregels voor verschillende gelegenheden.

Klederdracht is/was een sociaal gebeuren. Daaraan is/was af te lezen of iemand arm was of rijk, of hij in de rouw is/was of niet. Op zondag kwamen de beste kleren en de mooiste sieraden uit de kast. Dat zondagse pak werd zelfs niet tijdens een kerkdienst in de week gedragen.  Dan golden er weer andere kledingregels. Dit alles zal aan de hand van voorbeelden worden toegelicht.