Lezing Beeldenstorm Harderwijk

1566 smeekschrift der edelen, hagenpreken en Beeldenstorm, oudheidkundige vereniging Herderewich geeft er een lezing over. 

Wie herinnert zich dit feit niet uit de geschiedenisboekjes van de lagere school?

Historicus Sander Wassing komt op uitnodiging van de oudheidkundige vereniging Herderewich over die lokale vaderlandse geschiedenis vertellen op dinsdag 1 maart, in de Kiekmure. aanvang 20.00 uur.

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen in de Nederlanden oververhit. Er kwam overal verzet tegen de overheersing door de Spaanse Koning Philips II. Ook Harderwijk deed volop mee. Het stadsbestuur nodigde de ketterse predikant, Jan Arentsz. uit om te komen preken op z’n Calvijns. De predikant wilde niet preken in een kerk met beelden, maar op de markt. Het stadsbestuur wist hem toch naar de Minderbroederskerk te krijgen. Daar fulmineerde hij tegen de beelden en vond dat Harderwijk zich moest verzetten tegen de Katholieke leer en overheersing.

De mensen kwamen in beweging en begonnen in de kloosterkerk het interieur kapot te slaan. Ook het interieur van de Mariakerk moest het later ontgelden. Philips II kon dit niet toelaten. Verzet tegen de kerk was verzet tegen zijn gezag. Hij stuurde Alva naar de Nederlanden. Alva kwam met zijn commissarissen ook naar Harderwijk. Hij sleepte 40 beeldenstormers, die niet hadden kunnen vluchten, voor het gerecht. Het verzet bleef en mondde uit in de tachtig jarige oorlog 1568 – 1648.
 
1 maart in de Kiekmure, 20.00 u – 22.00 u,  toegang gratis, consumptie voor eigen rekening. 

Bron afbeelding; Mijn Gelderland