Levensgroot bronzen beeld 'de Palingeter' onthuld

Afgelopen zaterdag is het kunstwerk de 'Palingeter', onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door het beroemde Atelier Cerneus. "Hij is levensgroot en heeft een prachtige robuuste en stoere uitstraling. ‘De Palingeter’, is een beeld van de genietende man die van een gerookte paling zit te smullen”, vertelt Peter van den Berg van Palingmuseum, Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg & zoon.

“Harderwijkers en andere viskenners weten dat zaterdag 8 juni niet toevallig is gekozen. Sinds vele jaren is de tweede zaterdag van juni de Harderwijkse feestdag ter ere van de oer-Hollandse lekkernij: gerookte paling”, vertelt Van den Berg. Juist op deze dag wordt het museum uitgebreid met een kunstwerk om het bijzondere ambacht te eren.

Rob Cerneus junior geeft aan erg trots te zijn op dit monumentale werk. "Toen vader en zoon van den Berg langskwamen in ons atelier voelden we in het gesprek een soort van verbondenheid. Iets blijvends en authentieks willen neerzetten met een uniek karakter, diezelfde drijfveer delen we met elkaar. Normaliter maken we eigenlijk alleen dit soort bronzen monumenten voor gemeenten, overheidsinstellingen of hele grote bedrijven, want een levensgroot mensfiguur is nogal wat”, zegt Cerneus. “Er gaan honderden uren inzitten om vanuit een schets het beeld uit te werken tot iets wat echt gaat leven. Maar er is een krachtig en tijdloos beeld ontstaan waarop Harderwijk met recht trots mag zijn”, aldus de kunstenaar.


Foto: Paul Westenberg

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma 9.30 - 18.30 uur
Di 9.00 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info