Lekker eten tijdens iftar van islamitische school in Turkse moskee

Door Harry Schipper – Tientallen genodigden hebben vrijdagavond samen met leerlingen van de hoogste groepen van de islamitische basisschool Al Islaah genoten van een gezamenlijke avondmaaltijd in de ontmoetingszaal van de Turkse M. Akif Ersoy Moskee aan de Anna Franklaan.

Bij elkaar meer dan honderd mensen namen deel aan de iftar, zoals de avondmaaltijd tijdens de ramadan wordt genoemd

Iftar Harderwijk 2023

De iftar was georganiseerd door Al Islaah. Volgens godsdienstlerares Suzan Akl was het de eerste keer dat de school aan de Bosboom Toussaintstraat dit deed. De iftar valt volgens haar het beste te vergelijken met een kerst- of Paasmaaltijd in christelijke kringen. De schoolleiding had naast het eigen bestuur ook het hoofdbestuur van de islamitische scholenorganisatie El Amal uitgenodigd. De Harderwijkse basisschool is één van de vijf scholen die onder deze overkoepelende organisatie vallen. De andere scholen staan in Alkmaar, Amsterdam en Haarlem. Ook leden van het toezichthoudend bestuur van El Amal waren aanwezig.

Ook buurtbewoners waren voor de iftar uitgenodigd. Namens de gemeente nam wethouder Marcel Companjen deel aan de maaltijd, die een aantal ouders van leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van Al Islaah hadden voorbereid en bereid. Omdat de iftar méér is dan alleen lekker eten, had het schoolbestuur ook de netwerkpartners van haar school uitgenodigd. Daar gingen er aardig wat op in. Zo waren er vertegenwoordigers van onder andere de GGD en CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk en VCO (Vereniging Christelijk Onderwijs) Harderwijk en Hierden. Namens het VCO gaf voorzitter Freek ten Klooster van het college van bestuur acte de présence.

De genodigden stond voorafgaand aan de iftar een rondleiding door de moskee te wachten. De M. Akif Ersoy Moskee wordt gerekend tot één van de mooiste moskeeën van Nederland.

De iftar stond in het teken van ‘verbinding, saamhorigheid en zingeving’. Naast de vele conversaties van de deelnemers onderling kwam dit onder andere tot uitingen door toespraken, gedichten en koran-recitaties door leerlingen. De Harderwijkse Imam Abdulkadir Basol ging voor in het gezamenlijke gebed. De leerlingen kregen naast lekkernijen ook nog een leuke interactieve ‘Kahoot’-quiz waarvoor ze de antwoorden via hun telefoons moesten doorgeven.

Susan Akl blikt terug op een ‘geslaagde avond’. “Het was voor ons de eerste keer dat we zoiets als school organiseerden. Dus ik ben echt blij dat het zo goed is gegaan”, aldus de leerkracht.

Iftar 2023 Harderwijk