Lees dit en je behandelt je dekbed nooit meer hetzelfde! (blog)

Slaap is ons allen dierbaar. Er is niets fijner dan ’s avonds lekker onder je eigen dekbed kruipen voor het dagelijkse momentje van rust en bezinning. Wegdromen naar een wereld waar alles kan en je wildste fantasieën tot leven kunnen komen. Klinkt fantastisch!

Maar we zijn tot de schrikwekkende conclusie gekomen dat er in Nederland ontzettend onhygiënisch met het slaapritueel wordt omgegaan, met name als het gaat om het wassen van je dekbed.

Hou je vast, hierna stap je waarschijnlijk eerst onder de douche!

huisstofmijt

Slaap = 1/3 van een mensenleven

Voordat we kijken naar details, eerst een overweging. Één derde van je leven slaap je (meestal) onder een dekbed. Je kunt je dus wel voorstellen dat je bed een ideale broedplaats voor bacteriën is. Je dekbed dient dus net als je kleding met regelmaat gewassen te worden.

Reality-check: Wanneer heb je zelf voor het laatst je dekbed laten wassen?

Tips voor een frisse nachtrust

Grofweg zijn er vijf gewoontes die voor hygiëne en een frisse nachtrust zorgen.
  • 1. Een wasbaar dekbed zou elke 3 maanden (voor kinderen) en elke 6 maanden (voor volwassenen) een wasbeurt op 40 graden moeten krijgen. Het TKT (het kenniscentrum voor textielverzorging in Nederland) beschikt over veel kennis met betrekking tot de groeisnelheid van bacteriën. Hieruit kan worden opgemaakt dat een dekbed eens per 6 maanden gewassen moet worden om het bacterie niveau met 55% af te laten nemen en huisstofmijt te verwijderen. Zeker voor mensen met een allergie een aanrader!
  • 2.Verzaak je om eens per 6 maanden jouw dekbed te wassen dan groeit het niveau van huisstofmijt tot wel 20.000 minuscule beestjes (vies he!?). Deze beestjes doen zich tegoed aan huidschilfers die je tijdens je slaap in bed achter laat. En voor de slimmeriken onder ons: nee, alleen je dekbedovertrek verschonen is niet voldoende!
  • 3. Tijdens onze slaap verliezen we iedere nacht tot ongeveer 2 liter vocht aan zweet. Dit biedt ook een ideale voedingsbodem voor de bacteriën tussen je lakens en dekbed, dit kan zelfs tot eczeem infecties leiden.
  • 4. In je slaap verlies je huidschilfers, ongeveer 1,5 gram per nacht. Om deze warme, vochtige broedplaats voor beestjes wat minder geschikt te maken is het wijsheid om het dekbed uit te hangen of in ieder geval open te leggen en het raam open te zetten voor frisse lucht.
  • 5. De Universiteit van Worcester National Pollen and Aerobiology Research Unit uit England publiceerde een studie waaruit bleek dat 70% van de populatie in de afgelopen 10 jaar hun dekbed niet heeft gewassen! Naar aanleiding van dit schrikbarende feit hebben we onder de leden van onze brancheorganisatie NETEX een steekproef gehouden en daaruit kunnen we niet anders opmaken dan dat 95% van Nederland onder een vies dekbed ligt!
Al met al bijzonder zorgwekkend. In reactie hierop is besloten om de eerste week van april de week van het dekbed te lanceren! Wij dagen heel Nederland uit om weer fris tussen de lakens te worden!

ACTIE: In de hele maand April ontvangt u 10% korting op de reiniging van uw dekbed wanneer u deze inlevert bij één van onze servicepunten.

Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u altijd contact met ons opnemen of komt u gerust eens langs op de Fahrenheitstraat 50 te Harderwijk. Stomerij Topcleaning