Landelijke Dag van Kinderburgemeesters 2024 in Harderwijk

Op 23 maart 2024 kwamen kinderburgemeesters uit het hele land naar Harderwijk voor de jaarlijkse Landelijke Dag van Kinderburgemeesters. Dit jaar stond de dag in het teken van de urgente oproep van kinderburgemeesters aan kinderen om meer buiten te spelen.

Het evenement werd gehouden bij het RSG Slingerbos in Harderwijk

De dag begon om 9.00 uur met een inloop en warm onthaal, gevolgd door inspirerende toespraken Saar van Polen, de bevlogen kinderburgemeester van Harderwijk, en Jeroen Joon, de burgemeester van Harderwijk.

Vervolgens introduceerden vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging van Griffiers de ambitieuze oproep aan alle begeleiders van kinderburgemeesters en aanwezige organisaties: laten we kinderdemocratie uit de
kinderschoenen halen. Daarna volgtde het officiële fotomoment waar alle kinderburgemeesters trots hun
ambtsketen droegen.

Deze dag was het voor de kinderen een unieke gelegenheid om kinderburgemeesters uit het hele land te ontmoeten en uit te wisselen wat er nodig is zodat kinderen meer buitenspelen. De ambitie van de kinderburgemeesters is duidelijk: “Twee uur per dag buitenspelen”.

Inspirerende workshops over buitenspelen

‘s Middags inspireerden kinderburgermeesters en betrokken organisaties elkaar in workshops over buitenspelen. Zo werden er ideeën uitgewisseld met Jantje Beton en Het Gehandicapte Kind over wat er nodig is om meer buitenspelen mogelijk te maken voor iedereen. De kinderburgemeesters praten met Groen Cement en Kinderopvang ZON! over buitenspelen in de natuur. Wat er nodig is om veilig buiten te kunnen spelen bespreken de kinderburgemeesters met Veilig Verkeer Nederland en de Politieacademie. En waarom twee uur buitenspelen gezond is bespreken de kinderburgemeesters met Actiz Jeugd, GGD Ghor Nederland, AJNjeugdartsen en PO-raad.

Kinderdemocratie uit de kinderschoenen
Tegelijkertijd volgden de aanwezige begeleiders van de kinderburgemeesters hun eigen middagprogramma. In 4 workshops gingen zij met elkaar in gesprek over wat er nodig is om kinderdemocratie uit de kinderschoenen te halen, waarom het belangrijk is dat kinderen leren participeren, hoe kinderverkiezingen georganiseerd kunnen worden en hoe kidsreporters zélf verslag kunnen doen van kinderdemocratie.

Lancering kindercampagne ‘Twee uur per dag buitenspelen’
Het hoogtepunt van de dag werd bereikt met de grootschalige lancering van de kindercampagne ‘Twee uur per dag buitenspelen’. Kinderburgemeesters hebben vanaf het podium de beste ideeën over buitenspelen gedeeld, gevolgd door een feestelijke start van de campagne met een campagnelied.

Landelijke dag van kinderburgemeesters Harderwijk 2024