Laatste Alzheimer Cafe Harderwijk voor de zomerstop

De laatste bijeenkomst van het Alzheimer Café Harderwijk voor de zomerstop op maandagavond 20 juni zal een feestelijk tintje hebben.

Op maandag, 20 juni is muziektherapeut Marten Kamminga te gast bij Alzheimer Café Harderwijk aan de Houtkamp 33 in Harderwijk.

Deze laatste bijeenkomst vóór de zomerstop duurt van 19.30 - 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst is gratis en belangstellenden hoeven zich niet aan te melden.
 
Van muziek word je blij. Daarom heeft het Alzheimer Café Marten Kamminga gevraagd om de laatste bijeenkomst vóór de zomerstop op te vrolijken met muziek. Kamminga is een veelzijdig musicus. Hij is organist, schrijft liederen, leidt de meezingkoren VOX NIO en Quasi Modus en is begeleider van o.a. de Veluwsche Sanghertjes. Kamminga begon zijn loopbaan in het lager onderwijs. In zijn vrije tijd gaf hij les aan de muziekschool. Later werkte hij 30 jaar als muziektherapeut bij GGZ Centraal Veldwijk in Ermelo. In de loop der tijd ontdekte hij wat muziek voor mensen kan betekenen. Muziek raakt de binnenkant, brengt iemand nader tot zichzelf en nader tot de ander.
 
Over de komende bijeenkomst zegt Kamminga: "Bezoekers kunnen liedjes in de Beatles-sfeer verwachten, maar ook klassieke muziek. Met deze muziek wil ik herinneringen oproepen. Wat deed jij toen dat liedje van The Beatles een hit was in de jaren zestig? Had jij ook zo'n kortgeknipt Twiggy kapsel? Ik neem mijn accordeon en fluit mee naar de bijeenkomst. Ik hoop dat we het gezellig kunnen maken en contact met elkaar kunnen hebben." Mantelzorgers, partners en kinderen van mensen met dementie en belangstellenden worden uitgenodigd om hun zieke partner, vader, moeder, buurvrouw, vriendin mee te nemen.
 
Muziek kan therapeutisch werken. Het kan emoties versterken of juist vervlakken. Het kan depressies en somberheid verminderen. Muziek kan helpen bij rouwverwerking, zoals het accepteren van beperkingen of het verlies van personen. Luisteren naar muziek of zelf muziek maken vermindert gedragsproblemen zoals onrust en agressie. Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie zorgt voor minder dwaal- en loopdrang, onrust, schreeuwen en schelden bij mensen met dementie. Zij gaan beter eten en drinken, verbeteren hun sociaal en emotioneel functioneren en hebben een verhoogd welbevinden.
 
Spreken doe je met specifieke gebieden in de hersenen en die vaardigheid gaat bij dementie vaak achteruit. Luisteren naar muziek activeert de hersenen. Door het zingen van bekende liedjes kan de spraak verbeteren. Mensen met afasie hebben er baat bij.
 
Muziek lijk je met je hart te beleven, maar het komt natuurlijk vanuit de hersenen. Het hersengedeelte waar je emoties zitten, ligt vlak bij het motorisch gebied. Mensen die muziek horen hebben daarom de neiging mee te bewegen of te dansen. Het werkt dus bij het activeren van lichamelijke functies. Ook Parkinson patiënten beter gaan bewegen op de maat van de muziek.
 
Alzheimer Café Harderwijk is een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor mantelzorgers, familie, vrienden en belangstellenden. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten wordt informatie verstrekt en praktische tips gegeven. Bezoekers komen om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen.
Laatste Alzheimer Cafe Harderwijk voor de zomerstop met Marten Kamminga