Laagdrempelig leren skeeleren bij SV Viking

Door Marco Jansen - Schaatsvereniging Viking sloot vrijdag 17 maart het schaatsseizoen voor de jeugd af, maar op zaterdag 1 april is alweer de kick-off van het nieuwe skeelerseizoen. Tussen 10.00 en 11.00 uur is er op de skeelerbaan aan de Parkweg een vrije inlooptraining voor leden en ook geïnteresseerde niet-leden. Vanaf woensdagavond 5 april starten dan ook weer de trainingen voor jeugd en volwassenen.

Skeelertrainer Arnoud Mooibroek staat volgende week zaterdag samen met trainster Milou Klatt op de skeelerbaan om vrijblijvend tips te geven aan de deelnemers

Skeelervereniging de Viking

Ook Mijnten schaats- en skeelersport uit Achterveld is aanwezig met een stand om uitleg te geven over de materialen. Met deze specialist onderhoudt Viking een goede relatie: als sponsor, als leverancier van de clubkleding en de helmen, en voor de verhuur van skates, helmen en schaatsen.
 
Skeelerbaan
Mooibroek (54) is op zijn 40ste begonnen als marathonschaatser bij de veteranen. Het voorjaar en de zomer besteedt hij aan het skeeleren en rijdt dan ook skeelermarathons. Ook geeft de Harderwijker al 15 jaar skeelertraining en bracht onder andere schaatstalent Famke Minnee en marathonschaatsers Henriek van Milligen en Peter Duits op jonge leeftijd de techniek bij. „Met pylonnetjes zette ik een skeelerbaantje uit op de parkeerplaatsen bij het Dolfinarium totdat hier huizen voor het Waterfront werden gebouwd.”

Arnoud Mooibroek skeelertrainer de Viking

Oud-voorzitter van Viking Herman Vermeer tekende een skeelerbaan uit voor de herinrichting van de Wijde Wellen, maar ondanks meerdere plannen met een skeelerbaan voor dit gebied, haalde dit idee uiteindelijk niet het definitieve ontwerp. „Ik zag mijzelf al beheerder zijn, dus die eindbeslissing was een teleurstelling”, aldus Mooibroek. De Harderwijker werd positief verrast toen er drie jaar geleden werd begonnen met de aanleg van een asfaltbaan van 200 meter aan de Parkweg, die in juni 2020 is geopend. Sindsdien zit het ledenaantal van Viking ook weer in de lift. „Door het sluiten van de schaatsbanen in Dronten en Biddinghuizen hadden we nog maar één jeugdlid over. Maar inmiddels zijn er weer zo’n 20 jeugdleden en 20 volwassenen die bij Viking schaatsen en skeeleren. Zo’n 10 leden houden zich uitsluitend met schaatsen bezig. De vereniging is weer opgebloeid.”
 
Training op woensdagavond
Zelf was Mooibroek enige tijd gestopt, tot hij schaatser Teunis Westerbroek kinderen skeelerles zag geven aan de Parkweg voor de Sportwijzer. Mooibroek pakte op uitnodiging van de GA! Harderwijk-sportcoach de handschoen ook weer op en vond in Milou Klatt een trainingspartner die ook graag wilde helpen. Ze gaan nu hun derde seizoen in aan de Parkweg. „Op woensdagavond trainen we van 18.00-19.00 uur de jeugd en van 19.00-20.00 uur de volwassenen. Sinds een paar seizoenen zijn de taken verdeeld: Milou traint de beginners en recreanten en ik geef de gevorderden les, meer gericht op competitieniveau. De gevorderde jeugd geven we op uitnodiging een extra uur training op zaterdagochtend van 9.00-10.00 uur.” De trainers Mooibroek en Klatt vormen samen met schaatstrainer Erik Jeuring en penningmeester Harold Drost ook het bestuur van Viking.
 
Wat maakt skeeleren een leuke sport? Mooibroek: „Het lekker rollen en snel overal tussendoor rijden. Het is net als bij wielrennen niet alleen technisch, maar ook tactisch. Hoe werk je samen met teamgenoten? Hoe lang blijf je achter iemand zitten en wanneer plaats je zelf een aanval? Als recreatieve skeelerfan kun je met weinig energie toch relatief hard rollen. De uitdaging vind ik groter dan bij hardlopen en fietsen. De asfaltbaan is zwaarder dan het fietspad, want in de bochten moet je tegendruk geven met je bovenbenen, anders vlieg je de bocht uit. We gaan met Viking ook naar skeelerpistes in Heerde en Oldebroek, waar de banen oplopende bochten hebben. Dat is nog een stukje intensiever. Afgelopen zomer hadden we ook voor het eerst competitie op drie woensdagavonden, met clubs uit Nijkerk en Voorthuizen.”
 
Vrije inlooptraining
Voor beginners wil Viking vooral laagdrempelig zijn. Daarom is er op zaterdag 1 april een vrije inlooptraining (vooraf aanmelden niet nodig) en is er daarna de mogelijkheid om twee gratis proeflessen te volgen. „We leren beginners rustig rijden en weer stoppen, niet alleen op de baan, maar ook stoepje op, stoepje af en over het gras, zodat je veilig door het verkeer op de openbare weg kunt skaten. Het dragen van een helm is verplicht. Voor skates en helm moet je wel zelf zorgen.”
 
www.sv-viking.nl

Afsluiting schaatsseizoen SV de Viking
(Afsluiting SV de Viking)